NAPAD NA FINSKU ILI ŠVEDSKU: Stoltenberg - Nezamislivo da NATO ne odgovori

Tanjug

17. 03. 2023. u 18:11

GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je danas odluku Turske da nastavi sa ratifikacijom finske kandidature u zapadnu vojnu alijansu i dodao da je "nezamislivo da NATO ne bi odgovorio ako bi bile napadnute Finska ili Švedska".

НАПАД НА ФИНСКУ ИЛИ ШВЕДСКУ: Столтенберг - Незамисливо да НАТО не одговори

Jens Stoltenberg, Foto AP

-Pozdravljam današnju odluku Turske da nastavi sa ratifikacijom članstva Finske u NATO-u. Ovo će ojačati bezbednost Finske, ojačaće bezbednost Švedske i ojačaće bezbednost NATO-a. Nadam se da će Velika nacionalna skupština Turske glasati za ratifikaciju što je pre moguće, izjavio je on.

Stoltenberg je takođe istakao da Finska i Švedska sede za NATO stolom i integrišu se u političke i vojne strukture.

-Obe zemlje su dobile bilateralna bezbednosna uveravanja od mnogih zemalja NATO-a, uključujući SAD, UK, Nemačku i Francusku. Tako da je nezamislivo da NATO ne bi odgovorio ako bi bile napadnuti Finska ili Švedska. Njihova bezbednost je važna za NATO, dodao je on.

Na samitu NATO-a u Madridu prošlog juna doneta je odluka za poziv Finske i Švedske da se pridruže Alijansi.

-Od tada smo videli najbrži proces ratifikacije u modernoj istoriji NATO-a. U kritičnom trenutku za našu bezbednost, ovo će našu Alijansu učiniti jačom i sigurnijom, naglasio je Stoltenberg.

I dodao da je nedavno poseto Tursku i sastao se sa predsednikom Redžepom Taipom Erdoganom.

-Predsednik i ja smo se dogovorili da sazovemo sastanak Turske, Finske i Švedske u sedištu NATO-a. Na tom sastanku prošle nedelje, svi su prepoznali da je postignut značajan napredak u primeni trilateralnog memoranduma potpisanog u Madridu i da su brze ratifikacije za Finsku i Švedsku u interesu svih. Najvažnije je da i Finska i Švedska brzo postanu punopravne članice NATO-a, a ne da li će pristupiti u isto vreme. Prošlogodišnja odluka da se pozovu i Finska i Švedska suštinski je ojačala njihov odnos sa NATO-om. Kao posledica toga, njihova bezbednost je znatno poboljšana, ističe prvi čovek Alijanse.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)