ZELENSKI: Energetska situacija u Ukrajini normalizovana

P. Z. S./ unian.net

13. 03. 2023. u 22:57

PREDSEDNIK Ukrajine je napomenuo da država nastavlja da se priprema za sledeću grejnu sezonu.

ЗЕЛЕНСКИ: Енергетска ситуација у Украјини нормализована

Foto Tanjug/AP


Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je situacija sa energetskim sektorom na teritoriji države normalizovana. Podsetimo, mnogi ukrajinski gradovi su bez struje zbog ruskog raketnog napada 9. marta.

Kako je u ponedeljak, 13. marta u video poruci napomenuo garant Ukrajine, takve pozitivne vesti su postale poznate tokom relevantnih koordinacionih sastanaka.

-Odvojeno smo razgovarali o situaciji u energetskom sektoru – ona je normalizovana. U stvari, mi obezbeđujemo energetske potrebe Ukrajinaca širom slobodne teritorije države – u skladu sa proizvodnim mogućnostima, rekao je Zelenski.

On je dodao da se nastavljaju pripreme za narednu grejnu sezonu – reč je i o akumulaciji resursa i o novoj zaštiti ukrajinskih energetskih kapaciteta.


Havarije na ukrajinskim energetskim objektima

Podsetimo, zbog poslednjeg masovnog raketnog napada Ruske Federacije (9. marta), ukrajinski energetski sistem je ponovo imao nestašicu struje zbog hitnih isključenja vezanih za popravku oštećenih mrežnih vodova. Konkretno, DTEK je prijavio štetu na četiri stanice.

To je dovelo do novih vanrednih isključenja struje u Ukrajini. Konkretno, u Kijevu, Harkovu, Odesi i drugim regionima Ukrajine.

Nedavno je šef ukrajinske vlade Denis Šmihal dao nadu da će do sledeće zimske sezone Ukrajina biti spremna da odbije rakete usmerene na uništavanje energetskih objekata.

Ranije je napomenuo da je zemlja ukupno, kao rezultat ruskih raketnih napada i lansiranja dronova, izgubila 44 odsto nuklearne proizvodnje i tri četvrtine kapaciteta termoelektrana.

BONUS VIDEO - RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA: Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju