ZASTRAŠUJUĆA MOĆ "KINDŽALA" Vašington post: Upotreba ruskih hipersoničnih raketa u Ukrajini ističe ranjivost Zapada

Novosti online

12. 03. 2023. u 15:56

UPOTREBA hipersoničnih raketa „kindžal“ u Ukrajini od strane Rusije pokazala je da SAD i njihovi saveznici nemaju slično oružje, koje je teško presresti savremenim odbrambenim raketnim sistemima i koje može biti opremljeno konvencionalnim i nuklearnim bojevim glavama, navodi se u članku objavljenom u „Vašington postu“.

ЗАСТРАШУЈУЋА МОЋ КИНЏАЛА Вашингтон пост: Употреба руских хиперсоничних ракета у Украјини истиче рањивост Запада

Foto: Profimedia

Prema rečima autora, upotreba raketa „kindžal“ u Ukrajini „ističe ranjivost Zapada“ i povećava strah od savremenog arsenala Rusije, koja „poseduje teško presretljivo nuklearno oružje koje Sjedinjene Države i njihove saveznici još nemaju“. Izdanje smatra da demonstracija „kinžala” u borbenim uslovima „povećava pritisak na Vašington, pošto se hipersonična trka u naoružanju zahuktava, a Vašington mora da sustiže”. Bivši zamenik američkog sekretara za odbranu Majkl Grifin, koji je bio odgovoran za vojna istraživanja i razvoj, veruje da će SAD moći da se brane od hipersoničnih projektila tek sredinom 2020-ih godina.

Prema rečima Sidarta Kaušala, istraživača Združenog kraljevskog instituta za bezbednosne i odbrambene studije u Londonu, „većina velikih zemalja smatra (hipersonične projektile) prioritetnom kategorijom oružja“. On je dodao da je hipersonično oružje teško presresti zbog brzine, visine i manevarske sposobnosti.

Istovremeno, članak sadrži oštru kritiku odluke o upotrebi „kindžala“ u Ukrajini. Kaušal tvrdi da je drugo, jeftinije oružje moglo da se koristi za napad na ukrajinske energetske objekte i infrastrukturu. Prema pisanju lista, ruska upotreba hipersoničnih raketa u Ukrajini „samo je pokrenula pitanja o potencijalnom rasipanju nekih od najnaprednijih i najskupljih ruskih oružja“. U članku se tvrdi da upotreba projektila „izgleda da nije promenila tok“ sukoba.

Kako je ranije saopštio zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije, general-potpukovnik Igor Konašenkov, preciznim oružjem, uključujući hipersonične rakete „kindžal“, izveden je napad na ciljeve u Ukrajini kao odgovor na terorističke napade u Brjanskoj oblasti. On je istakao da su u intenzivnom napadu uništene baze dronova, poremećeno prebacivanje rezervi i železnički transport stranog naoružanja, onesposobljeni proizvodni pogoni za remont vojne opreme i proizvodnju municije.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA: Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo