RAT U UKRAJINI: Kijev uskoro šalje vojnike u Norvešku na obuku za PVO sistem „nasams“

Novosti online

11. 03. 2023. u 07:02 >> 21:15

RAT u Ukrajini danas je ušao u 381. dan. Savetnik šefa kabineta ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak rekao je da će Krimu prirediti "vrelo leto", i istakao da se prema Ukrajini treba odnositi ne samo sa poštovanjem, već i sa velikim strahom. Francuski predsednik Emanuel Makron je rekao posle sastanka sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom da dve države nameravaju da u bliskoj budućnosti pomognu Ukrajini da krene u kontraofanzivu.

РАТ У УКРАЈИНИ: Кијев ускоро шаље војнике у Норвешку на обуку за ПВО систем „насамс“

Foto Tanjug/AP

Kijev uskoro šalje vojnike u Norvešku na obuku za PVO sistem „nasams“

Kijev se sprema da uskoro pošalje vojnike u Norvešku na obuku za PVO sistem „nasams“, navodi se u saopštenju vazdušnih snaga ukrajinske vojske.

Podsetimo, Ministarstvo odbrane Norveške objavilo je nedavno da će ta zemlja u saradnji sa SAD isporučiti dva takva PVO sistema Kijevu i da će obučavati ukrajinske vojnike.

Pre nekoliko dana u Kijevu je boravio i norveški ministar odbrane Bjorn Arild Gram.

 

Dansko Ministarstvo odbrane saopštilo je kada će tenkovi Leopard 1 biti predati Ukrajini

Kopenhagen, Berlin i Amsterdam predaće prve tenkove Leopard 1 kijevskim vlastima početkom maja, rekao je vršilac dužnosti danskog ministra odbrane Trels Lund Pulsen, prenosi TV2.

- Možemo očekivati da ćemo moći da isporučimo između 80 i 90 tenkova tokom 2023. Oni će se isporučivati kontinuirano jer treba da budu uključeni u aktivnosti obuke sa ukrajinskim vojnicima... Stoga verujemo da će biti isporučeni u velikim količinama od početka maja do kraja godine - rekao je političar.

Nemačka vlada je u februaru odobrila isporuku 178 vozila Leopard 1 A5 Ukrajini. Osim toga, nemački ministar odbrane Boris Pistorijus najavio je sporazum sa nekoliko evropskih zemalja da se Oružanim snagama Ukrajine prebaci 20-25 tenkova Leopard A1 do leta i više od 100 do početka 2024. godine. Kasnije je holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren precizirala da će Amsterdam i Kopenhagen biti uključeni u isporuke.

Berlin je krajem januara, nakon pritiska partnera iz NATO-a , najavio da će prebaciti Leopard 2 kijevskom režimu i dozvoliti isporuku nemačkih tenkova drugim zemljama koje ih imaju. U prvoj fazi planirano je da se iz rezervi Bundesvera obezbedi četa od 14 Leopard 2 tip A6. SAD su takođe najavile slanje u Ukrajinu kompleksa bataljona - 31 jedinica - savremenih tenkova Abrams sopstvene proizvodnje. Istovremeno, Bela kuća je precizirala da će ove isporuke trajati mnogo meseci.

Moskva je prošlog proleća poslala notu zemljama NATO-a zbog snabdevanja kijevskim vlastima naoružanja. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je napomenuo da će svaki teret koji sadrži vojnu opremu za Ukrajinu postati legitimna meta ruske vojske. Prema njegovim rečima, SAD i alijansa su direktno uključeni u sukob – ne samo prenosom oružja, već i obukom osoblja u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama, prenela je RIA.

Foto Tanjug/AP

 

 

 

Rusi tvrde da su oborili 11 dronova

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane tokom proteklog dana oborili su 11 ukrajinskih dronova, 4 rakete iz višecevnih bacača i 4 antiradarske rakete HARM, saopštila je u subotu pres-služba Ministarstva odbrane Rusije.

- Tokom protekla 24 sata sistemi protivvazdušne odbrane oborili su četiri višecevna raketna bacača HIMARS i Uragan, a presreli su i četiri antiradarske rakete HARM - navodi se u izveštaju.

Pored toga, ruska protivvazdušna odbrana je za dan uništila jedanaest ukrajinskih dronova u oblastima LNR, DNR, Harkova i Zaporožja.

Gradonačelnik: Eksplozije odjekuju u Melitopolju

Više od deset eksplozija odjeknulo je u Melitopolju u Zaporoškoj oblasti, gradu koji je pod ruskom kontrolom, saopštio je gradonačelnik Ivan Fedorov.

Fedorov je na Telegramu saopštio da su stanovnici prijavili da se čuju jake eksplozije na severu gradu, kao i da se informacije još proveravaju.

(Ukrinform)

Zelenski o peticiji za preimenovanje Rusije u Moskoviju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski  razmotrio je elektronsku peticiju, čiji autori predlažu da Rusija bude zvanično preimenovana u "Moskoviju", termin "ruski" zamenjen terminom "moskovski", a "Ruska federacija" sa @Moskovska federacija".

Zelenski je naveo da je zatražio od premijera Denisa Šmigala da to pitanje bude sveobuhvatno razrađeno zajedno sa naučnim institucijama, prenosi Ukrajinska pravda.

Predsednik Ukrajine je ukazao da pitanje pokrenuto u peticiji zahteva pažljivo proučavanje u istorijskom i kulturnom kontekstu, uzimajući u obzir moguće međunarodno-pravne posledice.

Elektronsku peticiju je potpisalo više od 25.000 građana, a u njoj se navodi da je "istorijski naziv Rusije Moskovija".

Autori peticije tvrde da "Rusija postoji samo 301 godinu" – od 22. oktobra 1721. godine, kada je, kako navode, "car Petar I proglasio Moskovsko carstvo Ruskom imperijom".

(Tanjug)

Ruska artiljerija gađala Herson

Ruski artiljerci su sinoć napali jedinice Oružanih snaga Ukrajine kod Hersona, rekao je izvor ruske agencije RIA Novosti.

Foto: Profimedia/Ilustracija

On tvrdi da je ruski projektil pogodio mesto na kom su bila parkirana vozila ukrajinske vojske u rejonu Antonovke.

- Kao rezultat toga, gubici neprijatelja iznosili su osam vozila, 18 mrtvih vojnika Oružanih snaga Ukrajine, 10 ranjenih - tvrdi izvor ruske agencije.

Uništeno oklopno vozilo britanske proizvodnje "Stormer"

Redovna vojska zamenjuje "Vagnerovce"

Portparol ukrajinske vojske Sergej Čerevatji rekao je da ruska vojska zamenjuje pripadnike Vagnera u Bahmutu.

On tvrdi da se to verovatno dešava zbog navodnog Prigožinovog sukoba sa rukovodstvom ruske vojske.

Maročko: Ukrajinci na front poslali tek mobilisane borce

Ukrajinska komanda poslala je nedavno mobilisane borce na front kod Kremene, navodi za RIA Novosti potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko.

- Južno od sela Kremena stiglo je stotinak novomobilisanih koji nisu prošli specijalizovanu obuku i skoro odmah nakon mobilizacije su poslati u zonu borbenih dejstava - tvrdi on.

Izveštaj ukrajinskog generalštaba

Ukrajinska vojska je tokom proteklog dana odbila preko 100 ruskih napada u pet oblasti, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na svom jutarnjem brifingu 11. marta.

Prema izveštaju, ruske snage koncentrišu svoje napore na izvođenje ofanziva prema Limanu, Bahmutu, Avdejevki, Marinki i Šahtjorsku u Donjeckoj oblasti.

Dejstvo ruskog sistema Tornado G

Granatiran Kijevski rejon Donjecka

Kancelarija DNR saopštila je da su ukrajinske trupe u subotu posle ponoći dva puta gađale Kijevski rejon Donjecka granatama kalibra 155 mm.

Turci blokiraju tranzit sankcionisane robe

Turska je ovog meseca naglo zaustavila tranzit sankcionisane robe u Rusiju zato što Evropska unija i SAD vrše pritisak na saveznike da podrže mere uvedene Moskvi zbog rata u Ukrajini.

Vlada je naložila obustavu tranzita takve robe preko Turske od 1. marta u skladu sa sankcijama, rekao je visoki turski zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, preneo je Blumberg.

- Sistem carinjenja tereta u Turskoj jednostavno je prestao da funkcioniše - navela je Ekaterina Lazutkina, suvlasnica Vendor Kargo, kompanije za otpremu od vrata do vrata, carinjenje i opštu špediciju, sa sedištem u Moskvi, koja posluje u Turskoj.

Carinski sistem sada blokira robu namenjenu Rusiji, rekla je ona.

BONUS VIDEO: RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA - Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili