PROPALI POKUŠAJI SAD: Ruski ambasador poručuje - Ne želimo da budemo „životinja iz džungle koja gazi cvetnu baštu Zapada“

Novosti online

09. 03. 2023. u 11:04

SAD pokušavaju da zadrže geoekonomsku dominaciju, proglašavajući „sirovinskim priveskom“ sve zemlje koje se ne slažu sa njima, uključujući i Rusiju. Mnogi nisu spremni da se zadovolje ulogom koja im je dodeljena, ulogom „životinje iz džungle koja gazi cvetnu baštu Zapada“, izjavio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov u intervjuu listu „Komersant“.

ПРОПАЛИ ПОКУШАЈИ САД: Руски амбасадор поручује - Не желимо да будемо „животиња из џунгле која гази цветну башту Запада“

Foto: EPA

Prema njegovim rečima, Bela kuća koja je navikla da se takmiči u igri u kojoj je gubitak jednog igrača jednak pobedi drugog, nije spremna da se pomiri s novom realnošću koja zahteva da se uzme u obzir i mišljenje svih zemalja.

- SAD po inerciji nastavljaju da razmišljaju u potrošačkim kategorijama, dajući ostalim igračima izvan ‘zlatne milijarde’ sudbinu sirovih privezaka. U tom smislu, prošla godina je konačno razbila sve iluzije ne samo kod nas, već i kod ekonomija u razvoju, koje nisu spremne da se zadovolje ulogom 'životinje iz džungle koja gazi cvetnu baštu' zapadne civilizacije - rekao je on.

Osim toga, diplomata je ukazao da su pokušaji SAD i njenih saveznika da Rusiju kazne za neviđenu drskost kao što je odbrana, potpuno propali. Akcije Vašingtona je okarakterisao kao destabilizujuće, a krađu ruske imovine je označio kao krađu ruske imovine kršenjem hvaljenog principa privatne svojine.

- Apogej (tačka na putanji nekog tela u orbiti oko Zemlje u kojoj je telo najdalje Zemlji) destruktivnih inicijativa Zapada pod vođstvom Vašingtona je korišćenje sopstvenih terorističkih konjukturnih metoda u terorističke svrhe. Kako bismo naveli primer ne moramo daleko da idemo: eksplozije koje su uništile 'Severne tokove’, a koji su se teško izgradili na dnu Baltičkog mora, predstavljale su terorističke napade - dodao je ambasador.

Bez obzira na sve pokušaje SAD da unište rusku ekonomiju, ona je izdržala, nastavio je Antonov. Prema njegovim rečima, čak i na Zapadu hteli oni ili ne, priznaju visoki profesionalizam ruske vlade i finansijskih regulatora koji su uspeli da stabilizuju bankarski sektor i valutu.

Nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini zapadne zemlje su protiv Moskve uvele sankcije, između ostalog i protiv ruske Centralne banke. Posledica toga su zamrznuta imovina u vrednosti od oko 300 milijardi dolara, najveće banke su isključene iz SVIFT-a, a kurs rublje i tržište ruskih akcija u martu su rekordno pali.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: OVAKO RUSI NAVODE DRONOVE KAMIKAZE NA NEPRIJATELjSKE POLOŽAJE: Novi snimak MO Rusije iz borbe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)