RAT U UKRAJINI: Situacija pod kontrolom nakon napada ukrajinskih diverzanata u Brjanskoj oblasti Rusije

Novosti online

02. 03. 2023. u 06:54 >> 00:59

RAT u Ukrajini ušao je u 372. dan. Najteže borbe i dalje se vode oko grada Bahmuta. Oružane snage Ukrajine saopštile su da ruske trupe napreduju ka tom već razorenom gradu. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je da Kijev ipak drži sve delove fronta pod kontrolom. Sa druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin priprema se za sastanak sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u Moskvi.

РАТ У УКРАЈИНИ: Ситуација под контролом након напада украјинских диверзаната у Брјанској области Русије

Foto Tanjug/AP

Rjapkov: Učestvovaćemo na izborima za Savet UN za ljudska prava

Rusija će, uprkos pritiscima Zapada, učestvovati na izborima za Savet UN za ljudska prava i pridržavaće se principa saradnje u Savetu, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjapkov, prenose RIA Novosti.

- Uprkos neviđenom pritisku na Rusiju, nameravamo da učestvujemo na predstojećim izborima za Savet, koji će biti održani na jesen tokom 78. zasedanja Generalne skupštine UN. U svim okolnostima, Rusija će dosledno podržavati principe saradnje i uspostavljanje konstruktivnog i uzajamnog poštovanja dijaloga u Savetu u interesu pronalaženja optimalnog rešenja za goruće probleme ljudskih prava - rekao je Rjapkov tokom 52. sednice UN za ljudska prava.

Prema njegovim rečima, Moskva smatra da je ključ za efikasnu reakciju na savremene izazove u oblasti ljudskih prava kolektivni odgovor članova međunarodne zajednice, pri čemu se mora voditi računa o interesima i pristupu svih država.

(RIA Novosti, Tanjug) 

 

 

Bajden želi Švedsku i Finsku u NATO, ne brine ga hoće li ući zajedno ili ne

Američki predsednik Džozef Bajden želi i Finsku i Švedsku u NATO i više je fokusiran na pridruživanje obe zemlje, a ne na to da to učine istovremeno, saopšteno je danas iz Bele kuće.

Upitan da li bi Bajden podržao ulazak Finske u NATO pre Švedske, portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi je rekao da će ''Finska i Švedska biti veliki saveznici u NATO-u, a što se tiče pitanja o koreografiji... Nama je važno da obe nacije budu članice. 'Teksaški dvokorak' koji ide uz to... To nije naša glavna briga'', preneo je Rojters.

Švedska i Finska su prošle godine podnele zahtev za pridruživanje Alijansi nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Mađarska i Turska su jedine članice NATO-a koje još nisu ratifikovale kandidature.

Ranije ove sedmice je stranka Fides mađarskog premijera Viktora Orbana rekla da će podržati ratifikaciju, pošto su poslanici u toj zemlji započeli proces posle višemesečnog odlaganja.
 

 

Pentagon: Ne pružamo Ukrajini informacije o ciljevima unutar Rusije

Sjedinjene Američke Države ne daju Ukrajini obaveštajne podatke za mete unutar Rusije, saopštio je Pentagon.

Ruske optužbe tim povodom, iz sedišta američkog ministarstva odbrane, okarakterisane su kao apsurdne, preneo je Rojters.

"Nemam nikakve informacije u vezi s tim da li su Ukrajinci izveli ovu vrstu operacija ili ne, a da ih imam uputio bih vas na njih", rekao je novinarima portparol Pentagona, brigadni general Pat Rajder.

Istakao je i da Amerika nije u ratu sa Rusijom, niti traži sukob s tom zemljom. "Ideja da SAD daju obaveštajne podatke ili informacije Ukrajincima da ciljaju lokacije unutar Rusije je besmislica", dodao je Rajder.

(Rojters) 

 

Blinken Lavrovu: Nastavićemo da ćemo podržavamo Ukrajinu

Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je da je ruskom kolegi Sergeju Lavrovu na ministarskom susretu G20 u Indiji rekao da će Vašington nastaviti da podržava Ukrajinu "dokle god bude potrebno", kao i da će gledati da se rat završi kroz uslove na koje Kijev bude pristao.

"Potrebno je završiti agresivni rat, početi sa diplomatijom koja može da donese dugotrajan mir. Putin je demonstrirao nezainteresovanost za to, rekavši da nema o čemu da se priča dok, citiram, 'Ukrajina ne prihvati novu teritorijalnu realnost'", rekao je Blinken, prenosi AP.

Dodao je da je u razgovoru apelovao na Rusiju da povuče "svoju neodgovornu odluku i vrati se u nuklearni sporazum Novi START".

"Rekao sam Lavrovu da je obostrano poštovanje sporazuma u interesu naših zemalja. Bez obzira na to šta se još dešava u svetu, u našim odnosima, SAD su uvek spremne da razgovaraju o kontroli naoružanja, baš kao što su to radile SAD i SSSR, čak i u vreme Hladnog rata", dodao je Blinken.

Treća tema razgovora sa Lavrovom, kako je rekao, bila je oslobađanje Amerikanca Pola Vilana iz Rusije, naglasivši da su "SAD poslale ozbiljnu ponudu".

(Tanjug)

 

FOTO: AP/Tanjug

 

 

Ministri G20 bez zajedničkog saopštenja, kamen spoticanja Ukrajina

Ministri spoljnih poslova zemalja G20 nisu mogli da se dogovore oko zajedničkog saopštenja zbog oštrih nesuglasica oko rata u Ukrajini, uprkos pokušajima domaćina Indije da se postigne konsenzus, preneli su indijski mediji.

Ministar spoljnih poslova Indije Subrahmanjam Džaišankar rekao je na konferenciji za novinare da je na sastanku bilo "nesuglasica zbog ukrajinskog konflikta", ali da je postojala jednoglasna saglasnost da se osudi terorizam.

Više diplomata izjavilo je da su postojale duboke podele između Zapada, predvođenog Amerikom, sa jedne strane, i Rusije i Kine, sa druge strane.

Indijski mediji ukazuju da se Kina pridružila Rusiji, ne želevši da se u završnom saopštenju pominje rat u Ukrajini. Ističe se da su obe zemlje bile jedine koje se nisu složile da se izda saopštenje u kojem se od Rusije zahteva "totalno i bezuslovno povlačenje sa ukrajinske teritorije".

(Tanjug)

 

Situacija pod kontrolom nakon napada ukrajinskih diverzanata u Brjanskoj oblasti Rusije

Situacija u naseljima Klimovskog rejona Brjanske oblasti Rusije, u kojima je grupa ukrajinskih diverzanata izvela teroristički napad, pod kontrolom je organa bezbednosti. Pronađena je velika količina eksplozivnih naprava raznih vrsta, u toku je pretres okoline i uklanjanje mina.

Grupa ukrajinskih diverzanata danas se probila na teritoriju Klimovskog rejona Brjanske oblasti Rusije, saopštio je gubernator Aleksandar Bogomaz. Kako je za Sputnjik izjavio portparol hitnih službi, u Brjanskoj oblasti u selu Ljubečane nekoliko ljudi uzeto je za taoce.

Kako je naveo gubernator oblasti, diverzanti su otvorili vatru na jedan automobil u pokretu pri čemu je vozač automobila ubijen, a jedno desetogodišnje dete ranjeno. Dete je prebačeno u bolnicu i pruža mu se sva neophodna pomoć. Bogomaz je istakao da je dete van životne opasnosti.

Oružane snage Ukrajine izvršile su još jedan napad na Klimovski okrug. U napadu bespilotne letelice zapaljena je kuća u selu Sušani. Na licu mesta su hitne službe.

Takođe je iz minobacača napadnuto selo Lomakovka u Starodubskom opštinskom okrugu. U napadu nije bilo žrtava, a oštećena su dva domaćinstva. Na licu mesta su hitne službe.
Kako je saopštila Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB), snage bezbednosti sprovode mere likvidacije naoružanih pripadnika ukrajinskih snaga koji su ušli na teritoriju Brjanske oblasti.

 - U pograničnom Klimovskom okrugu Brjanske oblasti, FSB Rusije i pridružene snage Ministarstva odbrane Ruske Federacije preduzimaju mere za uništavanje naoružanih ukrajinskih nacionalista koji su narušili državnu granicu - navodi se u saopštenju.

 

PUTIN: Ono što se dogodilo u Brjanskoj oblasti je teroristički akt

Predsednik Rusije Vladimir Putin okarakterisao je ono što se dogodilo u Brjanskoj oblasti Rusije, kada su napad izvršili ukrajinski diverzanti, kao teroristički akt.

Otvorili su vatru videći da su u vozilu deca, rekao je on.

Ranije danas saopšteno je da se grupa ukrajinskih diverzanata probila na teritoriju Klimovskog rejona Brjanske oblasti Rusije.

PESKOV: Predsednik Rusije dobija stalne izveštaje o talačkoj krizi u regionu Brjanska

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da je predsednik Rusije Vladimir Putin obavešten o navodnom "upadu ukrajinskih militanata u region Brjanska".

 - Putin je u Kremlju, dobija redovne izveštaje od bezbednosnih agencija. Posebno ga izveštavaju šef FSB-a Bortnikov, ministar odbrane Šojgu i šef ruske garde Zolotov. Razgovaramo o događajima koji se odvijaju u regionu Brjanska u vezi sa napadom ukrajinskih militanata - rekao je Peskov.

Prema navodima njegovog portparola, Putin je odložio planirani put zbog novonastale situacije.

Podsetimo, guverner Brjanska je ranije rekao da su "ukrajinski diverzanti ušli na teritoriju Rusije", a pojedini zvaničnici su naveli i da je došlo do talačke krize u selu Lubečan, u jednoj prodavnici.

Guverner regiona Oleksandr Bogomas rekao je da su "ukrajinski saboteri ušli u selo Lubečane i da su pucali na autobomil ubivši jednog žitelja i ranili jedno dete".

Ove informacije nije bilo moguće nezavisno proveriti, a ni zvaničan Kijev se još nije oglasio povodom ovih optužbi.

Ukrajinske snage gađale Kursku oblast Rusije

Selo Tjotkino u Kurskoj oblasti Rusije ponovo se našlo pod vatrom ukrajinskih snaga, saopštio je gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt.

 - U ovom trenutku nastavlja se još jedno granatiranje sela Tjotkino u Kurskoj oblasti. Naše oružane snage uzvraćaju vatru. Prema preliminarnim informacijama, ima žrtava. Hitne službe spremne su da pruže blagovremenu pomoć - napisao je Starovojt na svom Telegramu.

Prema njegovim rečima, u napadu su ranjena dva muškarca, jedan je preminuo pre dolaska hitne pomoći, a drugi u bolnici.

On je dodao da je zabeleženo pet udara granata.

 - Prema preliminarnim informacijama, tri domaćinstva su oštećena gelerima. Takođe, usled granatiranja u selu je u prekidu isporuka električne energije - dodao je Starovojt.

 

Šolc: Peking da utiče na Moskvu da se povuče iz Ukrajine

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je danas Kinu da ne šalje oružje Rusiji za rat u Ukrajini i zatražio je od Pekinga da izvrši pritisak na Moskvu da povuče svoje snage.

U obraćanju nemačkom parlamentu, Šolc je rekao da je razočaravajuće što se Peking uzdržao od osude ruskog napada na Ukrajinu, ali je pozdravio pozive Kine za nuklearnu deeskalaciju, prenosi Rojters.

 - Moja poruka Pekingu je jasna: iskoristite svoj uticaj na Moskvu da podstaknete povlačenje ruskih trupa. I ne isporučujte nikakvo oružje agresorskoj Rusiji- naglasio je Šolc. Kina je prošle nedelje objavila dokument od 12 tačaka u kojem poziva na sveobuhvatni prekid vatre u Ukrajini, koji je na Zapadu dočekan sa skepticizmom. U dokumentu pod nazivom „Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize“, koji je objavljen onlajn, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova navodi da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora. 

Ukrajinski diverzanti izvršili napad u Brjanskoj oblasti

Grupa ukrajinskih diverzanata danas se probila na teritoriju Klimovskog rejona Brjanske oblasti Rusije, saopštio je gubernator Aleksandar Bogomaz.

Oni su otvorili vatru na jedan automobil pri čemu je jedan muškarac ubijen, a dete ranjeno. Dete je prebačeno u bolnicu i pruža mu se sva neophodna pomoć.

Gubernator je dodao da se u oblasti sprovode sve potrebne mere za likvidaciju diverzanata.

Oružane snage Ukrajine izvršile su još jedan napad na Klimovski okrug. U napadu bespilotne letelice zapaljena je kuća u selu Sušani. Na licu mesta su hitne službe.

Takođe je iz minobacača napadnuto selo Lomakovka u Starodubskom opštinskom okrugu. U napadu nije bilo žrtava, a oštećena su dva domaćinstva. Na licu mesta su hitne službe.

Rogov: Ukrajinske snage pojačale granatiranje Zaporoške oblasti

Ukrajinske trupe pojačale su granatiranje naselja u Zaporoškoj oblasti, izjavio je član Glavnog saveta regionalne administracije Vladimir Rogov.

 - Intenzitet granatiranja je pojačan. To ukazuje da neprijatelji dobijaju granate. Gađaju Tokmak, Pologe, Vasiljevku. Generalno, (gađaju) sve mirne gradove i predgrađa do kojih mogu da dobace - rekao je Rogov u emisiji „Solovjov uživo“.

Prema njegovim rečima, ukrajinske specijalne službe izvršile su masovne racije u gradu Zaporožju u potrazi za proruski nastrojenim građanima.

On je dodao i da kijevski režim pokušava da zastraši stanovnike grada Zaporožja.

Rogov je saopštio da je raketa ukrajinske PVO pala na višespratnicu u gradu Zaporožje.
Kako je naveo tokom protekle noći, dok su ruske snage gađale ukrajinske vojne objekte, jednu raketu oborio je ukrajinski PVO sistem i te dve rakete pale su na višespratnicu. U toku je raščišćavanje razrušene zgrade. Spasioci su ispod ruševina pronašli tela troje poginulih, a tri osobe su hospitalizovane. Spaseno je 11 osoba, među kojima i jedna trudnica, a evakuisano je 17 stanovnika.

On je naglasio da je desetak stanova potpuno uništeno i da se srušilo tri sprata četvorospratnice.

 

Vojnici Vagnerove grupe prikupljaju tela ukrajinske vojske u Artemivsku

Vojnici Vagnerove grupe prikupljaju tela ukrajinske vojske u Artemivsku radi identifikacije, prenosi RIA.

Proglašena vazdušna uzbuna u četiri regiona Ukrajine

Upozorenje za vazdušni napad izdato je u Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine i delu Zaporožja koji kontroliše Kijev, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Prema onlajn mapi, vazdušna uzbuna u Poltavskoj oblasti i delu Zaporožja koji kontroliše Kijev objavljena je u 7.14 (po moskovskom vremenu). Nakon alarma oglasio se u oblastima Harkov i Dnjepropetrovsk.

 

Ruski padobranci su prešli u ofanzivu na jednom od rejona u LNR

- Ruski padobranci su na jednom od sektora fronta u Luganskoj Narodnoj Republici u ofanzivi  - rekao je za RIA Novosti komandant oklopne grupe.

 

Generalštab VSU: Ruske snage odsecaju Bahmut, pokušaj kontraofanzive nije dao rezultat

Ruske snage nastavljaju ofanzivu u pravcu Bahmuta, nastavlja se juriš na Bahmut. Jedinice PMC Vagner napadaju u oblasti Hromova i Ivanovskog, navodi se u večernjem rezimeu Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

Bitka u rejonu Hromova uz podršku artiljerije znači da Vagnerova grupa izvodi operaciju odsecanja poslednje velike arterije za snabdevanje Oružanih snaga Ukrajine – magistralnog puta Časov Jar – Artjomovsk, po kojoj prolaze snabdevanja i pojačanja, a izvode ranjenici i VSU još uvek može da pokuša organizovano da se povuče iz grada.

Ukrajinski vojni analitičari izveštavaju:

Severoistočno od Hromova, teške borbe u šumskoj plantaži. Oružane snage Ukrajine pozvale su avijaciju u pomoć, pokušavajući da zaustave proboj ruskih jedinica.

Na jugoistočnoj periferiji Dubovo-Vasiljevke i istočno od naselja Vagnerovci su nekoliko puta pokušali da probiju odbranu.

Nastavljaju se pozicione borbe u oblasti Berhovskog rezervoara.

Istočno od auto-puta O 0506, Oružane snage Ukrajine pokušavaju da izvrše kontranapad.

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI T-90M DEJSTVUJU U DONBASU - Pogledajte snimke Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni