RAT U UKRAJINI: Abramsi ne dolaze na megdan ruskim tenkovima; Priprema kontranapada VSU kod Starobeljska (FOTO/VIDEO)

Novosti online

24. 02. 2023. u 06:50 >> 00:14

NA današnji dan, pre godinu dana, počeo je rat u Ukrajini. Kraj ratu se ne nazire, niti se o miru pregovara. Novi paket sankcija EU, koji je trebao danas da bude uveden, nije dogovoren, a ruska ekonomija zasad izdržava nanete udarce.

РАТ У УКРАЈИНИ: Абрамси не долазе на мегдан руским тенковима; Припрема контранапада ВСУ код Старобељска (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Vazdušna uzbuna u više regiona Ukrjaine

Upozorenje za vazdušni napad izdato je u nizu regiona u centralnim i istočnim delovima Ukrajine, navodi se na onlajn mapi ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Reč je o Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj, Poltavskoj, Kirovogradskoj, Čerkaskoj i Sumskoj oblasti. Osim toga, uzbuna je objavljena u delovima DNR i Zaporoške oblasti koje kontroliše Kijev.

Hronika ratnih operacija: VSU priprema kontranapad na Svatovski, Vagnerovci napreduju kod Bahmuta (MAPA)


Pogranične teritorije Ruske Federacije

Oružane snage Ukrajine granatirale su pogranično selo Popovo-Ležači u Gluškovskom okrugu Kurske oblasti. Oštećene su stambene kuće i upravni objekti, u jednom od objekata izbio je požar. Selo je delimično bez struje.

Oružane snage Ukrajine ponovo su napale grad Šebekino u Belgorodskoj oblasti. Jedna od neeksplodiranih ubojnih sredstava pronađena je na igralištu.


Smer Starobeljsk

VSU koncentriše snage na sektoru Kupjanska, istovremeno razmatrajući planove za kontranapad na selo Dvurečnoje na istočnoj obali reke Oskol.

Ilustracija telegram rybar

Mobilna REB grupa i ljudstvo 67. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine stigli su u sektor Svatovski na liniji Kolesnikovka-Zagrizovo kao pojačanje iz rezervnog sastava.

U zoni linije Torskoje-Kirovsk eskalirala je nestašica granata jedinicama VSU, što otežava rad artiljerije ukrajinskih snaga i smanjuje sposobnost suprotstavljanja Oružanim snagama RF.


Soledarski pravac

Severno od Bahmuta, teške borbe se nastavljaju u oblasti sela Jagodnoje. Jurišnici PMC „Vagner“ uspeli su da potisnu Oružane snage Ukrajine na periferije sela nakon zauzimanja Berhovke.

Istovremeno se razvija ofanziva od Berhovke do Dubovo-Vasilevke. Vagnerovci su zauzeli dominantne visove, ali ukrajinske snage i dalje drže selo.

Sukobi se nastavljaju na pruzi Zaliznjanskoe-Vasjukovka i u pravcu Orehovo-Vasilovka. VSU je pokušao da izvede kontranapad i izbaci ruske snage iz Minkovke, ali nije uspeo.

U samom Bahmutu se vode teške pozicione borbe. PMC „Vagner“ napreduje u rejonu Zabahmutovke, držeći se kvartova u zoni ulice Ščedroj.

Na jugu ruske snage napreduju na Krasnoje i u pravcu autoputa ka Konstantinovki

Foto Tanjug/AP


Donjecki pravac

Oružane snage RF su se učvrstile na položajima jugozapadno od Marjinke prema selu Pobeda.

Oružane snage Ukrajine su tokom dana nasumično granatirale aglomeraciju Donjeck topovskom i raketnom artiljerijom. Donjeck i Jasinovataja su bili pod vatrom MLRS, artiljerija NATO kalibra pogodila je Aleksandrovku, Gorlovku i druga naselja.


Južni front Hersonski pravac

Nije bilo značajnijih promena u situaciji i liniji fronta: Oružane snage Rusije su izvršile udare na VSUske položaje u Hersonu, Mihajlovci i Gavrilovki. Zauzvrat, Oružane snage Ukrajine pucale su na Novu Kahovku, Kahovku i Geroiskoe.

 

Ruski PVO aktivan u Belgorodskoj oblasti

Ruski sistemi PVO su radili u Belgorodu i Belgorodskoj oblasti. Prema preliminarnim podacima, nema povređenih i povređenih.

Foto printskrin jutjub toparmi

EU uvela 10. paket sankcija Rusiji

Švedsko predsedništvo EU saopštilo je u večernjim časovima da je Evropska unija usvojila deseti paket sankcija Rusiji.

 

Kanada uvela nove sankcije Rusiji

Premijer Kanade Džastin Trudo izjavio je danas da će njegova zemlja uvesti nove sankcije Rusiji i poslati još četiri borbena tenka tipa Leopard 2 Ukrajini.

Rusija je udvostručila broj brodova u Crnom moru

-U Crnom moru je grupisanje brodova udvostručeno u odnosu na jutro – već je 8 brodova, među kojima je na borbeno dežurstvo stavljen površinski nosač raketa, fregata opremljena raketama kalibar, saopštava operativna komanda Juga.

Napominje se da u pozadini određene aktivnosti neprijateljskih aviona to može ukazivati na pripreme za raketni napad, kao i na udare dronova.

Ruska korveta Foto printskrin MO Rusije

 

Ruske snage napreduju

Ruske snage nastavljaju da napreduju i da zauzimaju položaje ukrajinske vojske na kremenskom delu fronta u Donbasu, rekao je za Sputnjik jedan od ruskih obaveštajaca.

 

Varšava šalje još 60 tenkova PT-91

Poljski premijer Mateuš Moravijecki izjavio je da će Poljska narednih dana poslati dodatnih 60 borbenih tenkova PT-91 Tvardi (poljska modifikacija T-72) u Ukrajinu.

PT-91 Tvardi je poljska unapređena verzija tenka T-72 iz sovjetske ere, a Moravjecki je naveo da je od početka ruske invazije u punom obimu, Poljska Ukrajini obezbedila 250 tenkova T-72.

Foto Tanjug

 

Šef Pentagona - Priprememo motorizovane brigade za Kijev

SAD pripremaju motorizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, njihov cilj je da probiju odbranu Ruske Federacije i promene situaciju na bojnom polju - šef Pentagona Ostin

-Mi obučavamo i opremamo nekoliko motorizovanih pešadijskih brigada – ovo je prilično značajan potencijal. Povrh toga, dodatna artiljerija, i stoga će imati mogućnost da probiju rusku odbranu i manevrišu, i mislim da će to stvoriti drugačiji dinamičan, rekao je on.

Foto Tanjug/AP

Ovo su leopardi koji su stigli iz Poljske

Na društvenim mrežama pijavile su se fotografije nemačkih tenkova leopard 2 koje je Poljska danas isporučila Kijevu.

 

 

Odbrambeni pakt NATO sa Kijevom

Nemačka, Francuska i Velika Britanija forsiraju ideju o zaključivanju odbrambenog pakta sa Ukrajinom i nastoje da doprinesu tome da Kijev počne mirovne pregovore sa Rusijom, piše "Volstrit džornal".

-Nemačka, Francuska i Britanija razmatraju još tešnje veze između NATO i Ukrajine kao način da se Kijev podstakne da počne mirovne pregovore sa Rusijom, navodi se u članku.

Foto Tanjug/AP

Isti list navodi da su nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik Francuske Emanuel Makron pozvali ukrajinskog predsednika da počne pregovore sa Moskvom tokom susreta u Parizu ranije ovog meseca.

 

 

Šta sadrži novi američki paket vojne pomoći za Ukrajinu

SAD su najavile novi paket vojne pomoći za Ukrajinu u vrednosti od dve milijarde dolara, saopštio je Pentagon.

Kako je precizirano, paket pomoći uključivaće municiju za višecevne raketne sisteme „hajmars“ i raketne sisteme za lasersko navođenje, granate za artiljerijske sisteme kalibra 155 milimetara, bespilotne letelice „sajberlaks K8“, „svičblejd 600“, „altius 600“ i „džamp 20“, opremu za detektovanje dronova i sredstava za elektronsko ratovanje, opremu za deminiranje i komunikacionu opremu. Pored toga, pomenuta suma od dve milijarde dolara uključuje i troškove obuke, tehničko održavanje i podršku.

Foto: Depositphotos

Kako je precizirano, SAD će nastaviti da rade zajedno sa saveznicima „koliko god bude potrebno“ kako bi zadovoljili potrebe Ukrajine na bojnom polju i odgovorili na dugoročne zahteve Kijeva.

 

Salivan: Abramsi ne idu u Ukrajinu

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Salivan izjavio da nema smisla slati tenkove abrams u Ukrajinu. Prema njegovoj izjavi, američki predsednik počinje da se suočava sa mišljenjima među visokim vojnim osobljem oko sebe da tenkovi abrams nemaju smisla u Ukrajini, i da su leopardi najbolja opcija.

 

Poljaci se nude da obučavaju ukrajinske pilote na F-16

Poljska je spremna da obučava ukrajinske pilote na lovcima F-16, izjavio je premijer Poljske Mateuš Moravjecki.

Foto: Jutjub/lazzaric92

 

Nemci šalju još 4 tenka

Nemačko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će Berlin poslati Ukrajini dodatna četiri tenka "leopard 2".

 

UN traži bezbednost za NE Zaporožje

Ujedinjene nacije pozvale su Rusiju i Kijev da se operativno dogovore i uvedu zonu bezbednosti oko Zaporoške nuklearke.

-Kao i do sada pozivamo sve strane da se što pre usaglase i uvedu zonu nuklearne bezbednosti i zaštite oko Zaporoške nuklearke da bi se izbegle havarije sa potencijalno katastrofalnim posledicama, rekao je na sednici Saveta bezbednosti UN generalni sekretar organizacije Antonio Gutereš.

Foto: Arhiva

On je pozvao na uspostavljanje mira u Ukrajini.

-Potreban nam je mir - mir u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom. Zaštita civila treba i dalje da bude najveći prioritet, a napadi na civilno stanovništvo i infrastrukturu moraju da se prekinu, poručio je Gutereš.

 

Prva 4 tenka Leopard-2 iz Poljske su već u Ukrajini

Ovo su izjavili premijer Poljske Moravjecki i Zelenski.

Ranije je poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak rekao da se poljski „leopardi” već nalaze u Ukrajini.

Foto Tanjug/AP

Starobeljski pravac: Priprema kontrana napada VSU?

Na liniji fronta u pravcu Starobeljskog nema vidljivih promena. Uzajamno artiljerijsko granatiranje se odvija duž linije dodira, Oružane snage Ukrajine pojačavaju svoje položaje na desnoj obali reke Oskol u slučaju ofanzive ruskih trupa.

U sektoru Kupjanska, 1. tenkovska četa 10. bataljona 3. brigade Oružanih snaga Ukrajine u količini od pet tenkova prebačena je iz Staroverovke u rejon Dvurečnaja. Nakon dopune goriva, posade su zauzele pripremljene položaje.

Ukrajinska komanda razmatra mogućnost kontraofanzive na Dvurečnoje za vraćanje izgubljenih teritorija. Međutim, scenario je malo verovatan zbog velikih gubitaka u ljudstvu i prebacivanja pojedinih jedinica u druge sektore fronta.

Ilustracija telegram rybar

U 14. ombre već je nastala praznina koju brzo popunjavaju mobilisani. U rezultatu jučerašnjeg udara Oružanih snaga Rusije na punkt razmeštaja brigade, poginule su 32 osobe.

Odvojene jedinice 67. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, kao i mobilna REB grupa, prebačene su na liniju Kolesnikovka-Zagrizovo na sektoru Svatovski. Novostvorena formacija je trebalo da deluje u operativnoj rezervi grupacije VSU u oblasti Harkov, međutim, zbog promene situacije, aktivno se koristi na liniji fronta.

U sektoru Limanska, ukrajinski padobranci na prelazu Torskoje - Kirovsk osećaju nedostatak municije. Trenutno artiljerijske posade mogu da pucaju samo na potvrđene ciljeve.

Foto Tanjug/AP

Na položaje 1. bataljona 25. vazdušno-desantne brigade i 13. bataljona 95. vazdušno-desantne brigade u Terni, Jampolovki i Torsku stigla su pojačanja VAF, kao i predati radio stanice i kontrolne table za dronove.

 

Amerika najavila novi set sankcija protiv Rusije

Amerika će uvesti novi set sankcija protiv Rusije koje će se odnositi na preko 200 fizičkih i pravnih lica iz Rusije i trećih zemalja iz Evrope, Azije i sa Bliskog istoka, saopštila je Bela kuća.

Sankcije će obuhvatiti i na desetine ruskih finansijskih institucija kao i činovnike koji rade u zoni specijalne vojne operacije.

Takođe, ograničavajuće mere se uvode i na 90 kompanija iz Rusije, Kine i drugih zemalja da kupuju robu, uključujući poluprovodnike, zbog navodnih izbegavanja sankcija.

 

Artiljerci prekinuli kontranapad Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Svatova 

Grupacija ukrajinskih snaga je pod okriljem tenka upala na ruske položaje u rejonu Stelmahovke, ali je odmah bila napadnuta artiljerijom. Ukrajinska pešadija se povukla, a tenk je imobilisan.

Britanija uvela nove sankcije Rusiji

Velika Britanija je danas uvela nove sankcije Moskvi koje se odnose na 92 pojedinca i entiteta, uključujući zabranu izvoza svih proizvoda koji mogu da se koriste na bojnom polju.

Britansko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je danas da su međunarodno koordinisane sankcije i trgovinske mere usmerene na avionske delove, radio opremu i elektronske komponente.

Kako se navodi, nove sankcije se uvode i prema više ruskih rukovodilaca, uključujući i zaposlene u nuklearnoj državnoj korporaciji "Rosatom", odbrambenom sektoru i ruskim bankama, preneo je Rojters. 

Šolc: Nije trenutak za pregovore

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da još uvek nije došlo vreme da se otpočnu pregovori Rusije i Ukrajine.

 - Još uvek nije trenutak da se pokrene perspektiva za mir - rekao je Šolc u intervjuu za nemački „ZDF“ i dodao da je to razlog zbog kojeg će iznova i iznova razgovarati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom kako bi ga ubedio da „nije sve kako mu se čini“.

Takođe je ocenio i da se rusko rukovodstvo trenutno vodi isključivo stavom da pregovori treba da podrazumevaju „potpunu kapitulaciju“.

 

Oslobođeno selo Berhovka kod Artjomovska

Jedinice „Vagnera“ oslobodile su selo Berhovka kod Artjomovska, saopštio je osnivač te grupe Evgenije Prigožin.

Kako je rekao, trupe „Vagnera“ u potpunosti drže to selo pod kontrolom. Inače, Berhovka se nalazi severozapadno od Artjomovska.

Prethodno je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je oslobođeno i selo Paraskovijevka, a prema rečima zvaničnika Donjecke Narodne Republike, zauzimanje tih teritorija osiguraće kontrolu nad trasom kojom se doprema municija i naoružanje ukrajinskoj vojsci.

 

Analiza situacija u Ukrajini od strane američkog Instituta za proučavanje rata

Bela kuća: SAD će obezbediti dodatne dve milijarde dolara vojne pomoći za Kijev

SAD će obezbediti dodatne dve milijarde dolara vojne pomoći za Ukrajinu, saopštio je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Saliven je rekao za Si-En-En (CNN) u četvrtak da će Vašington nastaviti da razmatra šta je neophodno i pobrinuće se da obezbedi da Ukrajina ima sve potrebno oružje da bi uspela na bojnom polju.

Saliven je istakao da će se Grupa sedam (G7) oglasiti danas povodom novog paketa sankcija koji će uključiti zemlje koje pokušavaju da Rusiji nadomeste proizvode koji su joj uskraćeni zbog sankcija u vezi sa Ukrajinom.

Kako vreme bude odmicalo, nastaviće se smanjenje kvaliteta i kapaciteta ruske privrede, ocenio je Saliven. Na pitanje o zahtevu Ukrajine za isporuku američkih borbenih aviona F-16, Saliven je naglasio da F-16 nisu pitanje za kratkoročnu borbu, već za dugoročnu odbranu Ukrajine, preneo je Rojters.

Salivan: SAD shvataju da tenkovi "abrams" nemaju mnogo smisla u Ukrajini

Tenkovi "abrams" nemaju mnogo smisla u Ukrajini, rekao je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

 - Predsednik Džo Bajden je čuo od vojske da tenkovi "abrams" baš i nemaju smisla za ove borbe - rekao je Salivan za Si-En-En.

Zelenski: Situacija na istoku veoma teška, činimo sve da izdržimo

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da je situacija na istoku zemlje veoma teška, ali da Kijev čini sve da izdrži. Zelenski je, posle sastanka sa najvišim vojnim zvaničnicima, na Telegramu napisao da je u pojedinim oblastima na jugu zemlje situacija prilično opasna, ali da ukrajinske snage imaju sredstva da odgovore ruskim trupama. Prema rečima Zelenskog, situacija u Odesi i u oblasti oko Crnog mora je pod kontrolom. 

Ukrajinske trupe granatirale su teritoriju LNR više od 1,3 hiljade puta za godinu dana

Ukrajinske trupe granatirale su više od 1,3 hiljade puta teritoriju Luganske Narodne Republike za godinu dana, ispalivši više od 11,3 hiljade municije, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

Bitka za Bahmut

Prema nekim izveštajima, ukrajinske formacije su se povukle iz Berhovke, a naselje je prešlo pod potpunu kontrolu jurišnih odreda Vagnerovog PMC-a. Selo se čisti.

Kijev: Rusija za godinu dana izvela 5.000 raketnih udara na Ukrajinu

- Tokom prve godine napada na Ukrajinu, ruska vojska je izvela blizu 5.000 raketnih udara i 3.500 vazdušnih udara - rekao je zamenik načelnika ukrajinskog generalštaba Oleksij Hromov.

Rusija je, takođe, koristila dronove za napad na ukrajinska naselja blizu 1.000 puta od 24. februara prošle godine, kada je počeo napad, preneo je "Kijev independent".

 - Neprijatelj nastavlja sa raketnim udarima, koristi dronove kamikaze da ošteti ključnu infrastrukturu duboko unutar naše teritorije - naveo je Hromov.

Zbog nedostatka visokopreciznih raketa "Rusija i dalje koristi nosač aviona Kh-22 kako bi uništila kuće miroljubivih Ukrajinaca", dodao je zamenik načelnika.

Hromov je istakao da je samo u februaru ukrajinska vojska uništila šest ruskih aviona i dva helikoptera, a oborila je 80 krstarećih raketa i 84 drona.

BONUS VIDEO:

VEŽBE U RATNIM USLOVIMA: Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (10)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi