RAT U UKRAJINI: Rusi pronašli osakaćena tela stranih plaćenika (FOTO/VIDEO)

Novosti online

20. 02. 2023. u 07:00 >> 21:33

RAT u Ukrajini danas je ušao u 361. dan. Nastavljaju se žestoke borbe za Bahmut. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je juče da će Ukrajina braniti taj grad, ali ne po svaku cenu. On je izvestio i da je situacija u Ugljedaru teška. Američki predsednik Džo Bajden sutra stiže u Poljsku, par dana uoči godišnjice početka rata.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руси пронашли осакаћена тела страних плаћеника (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Bajden ode, Zelenski osta

Američki predsednik napustio je Ukrajinu. U Kijev i iz njega je putovao vozom.

Ukrajinci sakate tela stranih plaćenika

Ukrajinska strana u nastojanju da sakrije identitet stranih plaćenika sakati tela poginulih kako bi otežala njihovo identifikovanje, rekao je predsednik Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin u intervjuu za TASS.

- Kako bi otežali njihovu identifikaciju, pripadnici Oružanih snaga Ukrajine odsecaju im glave i ruke. Nekoliko ovakvih tela pronađeno je u zoni Specijalne vojne operacije i prema njihovim mobilnim telefonima, otkriveno je da se radi o poljskim plaćenicima - rekao je Bastrikin.

Kijev: Sledeći sastanak u formatu „Ramštajn“ sredinom marta

Sledeće zasedanje u formatu „Ramštajn“ moglo bi biti održano sredinom marta, a najverovatnije će biti organizovano u onlajn formatu, izjavio je ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov.

U avio-bazi „Ramštajn“ u Nemačkoj održano je nekoliko sastanaka kontakt grupe za podršku zemalja NATO-a i njihovih saveznika Ukrajini. Na tim sastancima je razmatrana isporuka oružja i vojne tehnike Kijevu. Prethodni sastanak održan je 14. februara.

Borelj: Novi paket sankcija protiv Rusije 24. februara

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je, nakon sastanka ministara inostranih poslova zemalja Evropske unije u Briselu, da će novi paket sankcija protiv Rusije biti usvojen 24. februara.

- Danas smo razmatrali 10. paket sankcija protiv Rusije. Očekujemo da će biti usaglašen u narednim satima i danima. On će biti usvojen 24. februara - rekao je Borelj novinarima.

Danonoćno dežurstvo kod nuklearke

U Zaporoškoj nuklearnoj elektrani organizovano je danonoćno dežurstvo pripadnika Ministarstva za vanredne situacije Rusije kako bi se osigurala bezbednost stanice od požara, saopštila je pres-služba Ministarstva.

Napominje se da se protivpožarnom zaštitom u svim naseljima Zaporoške oblasti bavi 27 jedinica Ministarstva. Osim toga, organizovano je i obezbeđenje Energodara.

"Zelenski komanduje američkoj vojsci vodeći je u svetski rat"

Vladimir Zelenski je glumac koji, očigledno, izdaje komande američkoj vojsci koje vode ka svetskom ratu, izjavila je članica Predstavničkog doma Kongresa SAD Mardžori Tejlor Grin.

- Predsednik (SAD Džozef Bajden) otputovao je u Ukrajinu, kodnacije koja je izvan NATO-a, čiji je lider glumac koji, očigledno, sada vojsci Sjedinjenih Američkih Država izdaje komande koje vode ka svetkom ratu - napisala je ona na Tviteru.

Grinova je, takođe, navela da Zelenski „čak nije bio u stanju da stavi kravatu“ radi sastanka s predsednikom SAD i pozvala na Bajdenov impičment, nazvavši ga „budalom“.

Zaharova podsetila Zelenskog na sudbinu Sakašvilija i Gvaida

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući posetu predsednika SAD Džozefa Bajdena Kijevu, izjavila je da ne treba zaboraviti "sudbinu svih prethodnih američkih projekata".

- Gledajući u snimke Bajdena i njegovog štićenika (predsednika Ukrajine Vladimira) Zelenskog iz Kijeva, ne zaboravite sudbinu svih prethodnih američkih projekata - navela je Zaharova na Telegramu.

Tas navodi da je Zaharova,u tom kontekstu, pomenula bivšeg gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija, ukazujući da "plaća skupu cenu kako bi bio zapamćen na Zapadu".

- Sudbina Sakašvilija, venecuelanskog opozicionara Huana Gvaida: to je ono što čeka sve one koji su prodali dušu Amerikancima – da budu prognani od svog naroda, da nisu potrebni nikome, i da na američke advokate troše izdajnički novac zarađen u Americi - dodala je Zaharova.

Sakašvil, koji je osuđen za zloupotrebu položaja tokom obavljanja funkcije, od oktobra 2021. godine je u zatvoru u Gruziji. Bivši gruzijski predsednik smatra da su optužbe politički motivisane.

Veliko poniženje Amerike - Rusi odobrili Bajdenovu posetu Kijevu

Nenajavljenoj poseti predsednika SAD Džozefa Bajdena Kijevu ipak su prethodili i tajna najava i svojevrsno odobrenje, i to, ni manje ni više nego - Moskve, otkriva američka novinska agencija Asošijeted pres (AP).

Bajdenov odlazak u Ukrajinu, napominje AP, "predstavljao je retku priliku u kojoj je predsednik SAD putovao u ratnu zonu u kojoj SAD ili njihovi saveznici ne kontrolišu vazdušni prostor". Te je stoga i bilo potrebno obezbediti dozvolu onih koji taj prostor kontrolišu.

Zelenski upozorava Kinu

Vladimir Zelenski je upozorio da će doći do "svetskog rata" ako Kina odluči da podrži Rusiju u ratu protiv Ukrajine.

FOTO: AP/Tanjug

 

Govoreći uoči današnje posete kineskog diplomate Vang Jia Moskvi, Zelenski je rekao da bi Kijev želeo da Peking "bude na našoj strani" u intervjuu za Di Velt.

- Za nas je važno da Kina ne podržava Rusku Federaciju u ovom ratu. U stvari, voleo bih da bude na našoj strani. U ovom trenutku, međutim, mislim da to nije moguće. Ali vidim priliku da Kina napravi pragmatičnu procenu onoga što se ovde dešava. Jer ako Kina udruži snage sa Rusijom, doći će do svetskog rata i mislim da je Kina toga svesna.

Budimpešta i Peking podržali pregovore

Budimpešta i Peking bi želeli da se strane u sukobu u Ukrajini vrate pregovorima i pokušaju da pronađu rešenje koje bi koristilo Evropi i celom svetu, izjavio je član Politbiroa Centralnog komiteta KPK i šef kancelarije za spoljne poslove Komisije za poslove Centralnog komiteta KPK Vang Ji tokom posete Mađarskoj.

- Kina i Mađarska su zemlje posvećene miru, ...rado sarađuju sa drugim zemljama posvećenim miru kako bi se što pre okončala trenutna vojna situacija. Želeli bismo da se strane vrate za pregovarački sto i pronađu rešenje za trenutnu situaciju kroz mirovne pregovore i pokušaju da pronađu rešenje u korist ne samo Evrope, već i celog sveta - rekao je Vang Ji na konferenciji za novinare posle pregovora sa šefom mađarskog ministarstva spoljnih poslova Peterom Sijartom.

Bajden napustio Kijev

Predsednik SAD Džozef Bajden napustio je danas Kijev, gde je boravio više od pet sati u nenajavljenoj poseti tokom koje se sastao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

"Svet stoji uz vas", poručio je Bajden tokom posete Kijevu. Bajden je obećao dodatnih pola milijarde dolara američke pomoći, kao i pomoć u naoružanju.

Rusi tvrde da su uništili ukrajinske artiljerijske sisteme

Ruska vojska uništila je skladište municije Oružanih snaga Ukrajine u Hersonskoj oblasti, navodi se u izveštaju Ministarstva odbrane RF.

Tokom proteklog dana ruski artiljerci su uspeli da pogode još nekoliko ciljeva u pravcu Hersona.

Rusi tvrde da je uništena samohodna haubica "Akacija", top "Gijacint", samohodna haubica "Gvozdika" i tri haubice "D-30" - saopštio je vojni resor.

Borbe na frontu kod Svatova

Bajden u Kijevu obećao dodatnih pola milijarde dolara pomoći

Predsednik SAD Džozef Bajden obećao je danas dodatnih pola milijarde dolara američke pomoći Ukrajini, tokom sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, gde je doputovao u nenajavljenu posetu.

U saopštenju Bele kuće navodi se da je Bajden takođe najavio još jednu isporuku kritične opreme, uključujući artiljerijsku municiju, protivoklopne sisteme i radare za vazdušno osmatranje, kao i dodatne sankcije protiv kompanija i elita koje pokušavaju da pomognu rusku ''ratnu mašineriju''. 

- Tokom prošle godine, Sjedinjene Države su izgradile koaliciju nacija od Atlantika do Pacifika kako bi pomogle u odbrani Ukrajine uz neviđenu vojnu, ekonomsku i humanitarnu podršku – i ta podrška će trajati - navodi se u saopštenju.

Bajden je ocenio da je Putin, kada je započeo ''svoju invaziju'' prošle godine, mislio da je Ukrajina slaba i da je Zapad oslabljen, ali da je pogrešio.

- Godinu dana kasnije, Kijev opstaje. I Ukrajina opstaje. Demokratija opstaje - rekao je Bajden tokom sastanka sa Zelenskim, koji je održan uoči godišnjice od početka ruskog napada na Ukrajinu, prenosi AP.

Zelenski je Bajdenu rekao da je njegova poseta "izuzetno važan znak podrške svim Ukrajincima", dodaje Rojters.

Rute o isporuci Patriota Ukrajini

Ukrajina će moći da dobije obećane protivraketne odbrambene sisteme Patriot najranije za dva meseca, sada se ukrajinska vojska obučava za rad sa ovim kompleksom, saopštio je premijer Holandije Mark Rute.

- To će se desiti najmanje kroz dva meseca i biće urađeno zajedno sa SAD i Nemačkom. Sada je u Holandiji u toku obuka kadrova, pošto ukrajinskim vojnicima treba vremena da savladaju ove sisteme - rekao je Rute u za ukrajinsko izdanje "Evropske pravde".

Kijev Indipendent: U Ukrajini sirene za vazdušnu opasnost

Kijev Indipendent je objavio da su u Ukrajini aktivirane sirene za vazdušnu opasnost, nakon što su primećeni letovi ruskih aviona sa aerodroma u Belorusiji.

Bajden stigao u Kijev

Američki predsednik Džozef Bajden doputovao je u Kijev, javljaju ukrajinski mediji.

Bajden se u Kijevu sastao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

 

Sastanak je održan u Mihajlovskom saboru u centru grada koji je od jutros zatvoren za saobraćaj.

U međuvremenu, u celoj Ukrajini je objavljena vazdušna opasnost.

Kadirov: "Ahmat" i snage LNR zauzeli stratešku tačku

Specijalne snage "Ahmat" zajedno sa bataljonom 2. armijskog korpusa Narodne milicije Luganske Narodne Republike zauzele su stratešku tačku u okolini Belogorovke, saopštio je predsednik Čečenije Ramzan Kadirov na svom Telegram kanalu.

- Žestoke borbe za posedovanje ovog strateškog brda trajale su dosta dugo. Posle intenzivnih borbi, oko 5 km kopna došlo je pod kontrolu naših jedinica, kao i pristup pruzi koja vodi ka Seversku, što samo po sebi daje našoj strani značajnu prednost u ovom sektoru fronta - napisao je Kadirov.

Foto: AP Photo/Musa Sadulayev

On je takođe rekao da se Kirgiz Musihanov, ranije izbavljen iz ukrajinskog zatočeništva, vratio u redove Ahmata.

- Sada on, kao komandant jedne od četa specijalnih snaga, postiže odlične rezultate u jednoj od najvažnijih oblasti - dodao je Kadirov.

El Pais: Ukrajina je mogla da izgubi da nije stigla NATO municija

Ukrajina je mogla da bude poražena u sukobu, da nije stigla artiljerijska municija kalibra 155 mm iz zemalja NATO-a, piše španski list El Pais.

Prema pisanju španskog lista, Kijev se suočava sa nestašicama municije. Čak 60% arsenala čini sovjetska artiljerija 122mm i 152mm, za koju se municija više ne proizvodi u velikim količinama u Ukrajini ili istočnoj Evropi. Osim toga, reč je o oružju koje je staro, pa može predstavljati opasnost za vojsku koja ga koristi.

Još 30% arsenala čini artiljerija kalibra 155 mm.

Manturov: Su-57 uništava mete u vazduhu i na zemlji

Ruski višenamenski lovac pete generacije Su-57 tokom specijalne operacije u Ukrajini izvršava zadatke na uništavanju i vazdušnih i kopnenih ciljeva, izjavio je potpredsednik ruske Vlade i ministar industrije i trgovine Denis Manturov u intervjuu za Interfaks.

- Ipak, bilo bi ispravnije da efikasnost borbene upotrebe naših aviona ocenjuje glavni naručilac opreme – Ministarstvo odbrane Rusije. Mogu samo da kažem da Su-57 rešava višestruke zadatke tokom specijalne operacije - rekao je Manturov.

Ministar je napomenuo da uspešno korišćenje naprednih avijacionih sistema u borbenim dejstvima doprinosi rastu interesovanja za njih na međunarodnom tržištu.

SVR: Uništena većina zapadne vojne tehnike u Ukrajini

Ruska vojska je uništila većinu vojne tehnike koju je zapad predao Ukrajini, tvrde iz Spoljnoobaveštajne službe.

- Spoljnoobaveštajna služba raspolaže informacijama da su u periodu agresije na Rusiju od decembra 2021. godine, zemlje NATO-a isporučile Oružanim snagama Ukrajine 1.170 sistema PVO, 440 tenkova, 1.510 pešadijskih vozila, 655 artiljerijskih sistema - navodi se u izveštaju SVR.

Pored toga, Kijev je od svojih saveznika dobio 9.800 raketa za višecevne raketne bacače, 609.000 protivtenkovskih projektila i 1.206.000 granata.

Britanski obaveštajci: Rusi će proglasiti pad Bahmuta na godišnjicu

Rusija će proglasiti da je zauzela Bahmut na godišnjicu početka rata, bez obzira na činjenice na terenu, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane u jutrošnjem izveštaju svojih vojnih obaveštajaca.

U izveštaju se navodi da ruske snage nastavljaju višestruke ofanzivne operacije na istoku Ukrajine, uključujući napade na gradove Ugljedar, Kremina i Bahmut. Međutim, oni trpe ogromne gubitke, tvrde britanski obaveštajci.

Britansko ministarstvo odbrane tvrdi da će, kako se bliži prva godišnjica rata (24. februar), ruske snage biti pod sve većim pritiskom da demonstriraju napredak svojim nadređenima.

- Verovatno će Rusija proglasiti pad Bahmuta u vreme koje se poklapa sa godišnjicom rata, bez obzira na činjenice na terenu - navodi se u izveštaju.

Grejem upozorava Kinu

Američki republikanski senator Lindzi Grejem oštro je upozorio Kinu da ne pruža vojnu pomoć Rusiji.

- Ako sada uskočite u Putinov voz, onda ste izuzetno glupi. To je kao da kupujete kartu za Titanik posle gledanja filma. Nemojte to da radite - rekao je senator u intervju za Ej-Bi-Si.

Prema Grejemovim rečima, to bi moglo da ima "katastrofalne" posledice na odnose Kine i SAD.

- To bi zauvek promenilo sve - dodao je on.

Maročko: Ukrajinci se utvrđuju u Časov Jaru

Ukrajinska vojska se priprema za odbranu u oblasti grada Časov Jar, koji se nalazi zapadno od Bahmuta, rekao je za RIA Novosti Andrej Maročko.

- U rejonu naselja Časov Jar zabeleženo je povećanje utvrđenja i kontingenta ukrajinskih trupa. Uočeno je aktivno miniranje prilaza pozicijama i izgradnja inženjerijskih barijera - rekao je on.

Prema rečima Maročka, bivšeg oficira LNR, jugoistočno od naselja ukrajinske snage bezbednosti sprovode daljinsko miniranje šumovitih područja protivpešadijskim minama PFM-1 "Lepestok".

Komandir ruskog T-90 "Proriv" - "Pritiskom na dva dugmeta blokiram ciljanje neprijatelja"

Komandir ruskog tenka T-90M "Proriv" sa pozivnim znakom Beton govorio je za "TV Zvezdu" o zaštiti borbenog vozila od neprijateljskih projektila. Prema njegovim rečima, pritisak dva dugmeta dovoljan je da blokira ciljanje neprijatelja.

- Čim se izvrši navođenje prema meni, odnosno domet se izmeri infracrvenim snopom, u mojim slušalicama će se čuti glas koji će reći – "navođenje je na vama". Pritisnuću jedno dugme i kupola će se okrenuti u pravcu iz koga dolazi snop. Pritiskom na drugo dugme napraviću dimnu zavesu - objasnio je on.

Ihnjat: Rusi promenili taktiku raketnih napada

Ruske trupe su počele da sakrivaju rakete u koritima reka Dnjestar i Južni Bug, omogućavajući im da putuju nisko kako bi zaobišli ukrajinske sisteme protivvazdušne odbrane, rekao je Jurij Ihnjat, portparol Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine.

Prema Ihnjatu, ruske snage su takođe počele da lansiraju rakete tokom noći.

Ranije su koristili bespilotne letelice šahed noću i rakete ujutru tokom masovnih udara, rekao je on, prenosi Kijev Indipendent.

Đorđa Meloni danas u Kijevu

Italijanska premijerka Đorđa Meloni doputovaće danas u Kijev, gde će se sastati sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, javio je Rojters.

Đorđa Meloni, Foto AP

Melonijeva, koja je preuzela dužnost lane u oktobru, rekla je ranije da planira da poseti Kijev pre godišnjice ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Uprkos trvenjima po tom pitanju u okviru njene desničarske koalicije i podeljenog javnog mnjenja, Melonijeva ostaje nepokolebljivi pristalica Ukrajine.

BONUS VIDEO: VEŽBE U RATNIM USLOVIMA - Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)