RAT U UKRAJINI: Zalužnij sa generalom Milijem - Fali nam municije i naoružanja; Kijev regrutima kupuje vreme za Bahmut (MAPA)

Novosti online

11. 02. 2023. u 06:45 >> 22:21

U TOKU je 353. dan specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini. Rusija u ofanzivi - raketni udari na energetske objekte širom Ukrajine. Žestoki sukobi oko Bahmuta i Zaporožja. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tražio od EU pomoć u modernom oružju. Poljski premijer, Mateuš Moravjecki izjavio je da odluku o isporuci borbenih aviona Ukrajini mora doneti NATO. Kijeva zahteva da ruski i beloruski sportisti budu izbačeni sa svih međunarodnih sportskih takmičenja. Moskva odgovara da takva inicijatva predstavlja očigledno kršenje zakona.

РАТ У УКРАЈИНИ: Залужниј са генералом Милијем - Фали нам муниције и наоружања; Кијев регрутима купује време за Бахмут (МАПА)

Foto AP

GŠ VSU: Ruska armija u ofanzivi

Generalštab vojske Ukrajine saopštio je da su ruske snage nastavile sa ofanzivnim operacijama u smeru Kupjanska, Limana, Bahmuta, Adivke i Novopavlovska, na istoku i severoistoku Ukrajine.

Foto Tanjug/AP

Generalštab navodi da se Moskva utvrđuje u blizini Limana i Bahmuta na istoku Donjecke oblasti, preneo je "Kijev idependent".

-Uprkos značajnim gubicima, Rusija ne odustaje od namere da okupira ceo Donjeck i Lugansk, navodi se u saopštenju generalštaba.

 

Počinje obuka na leopardima

Obuka ukrajinskih tenkista za upravljanje i održavanje tenkova „leopard 2“ počinje sledeće nedelje, ali za sada će uspeti Ukrajince da obuče samo osnovnim stvarima, piše „Špigel“ pozivajući se na svoje izvore.

Foto Tanjug/AP

Bundesver namerava da sprovede ubrzanu obuku kako bi ukrajinske posade u roku od šest do osam nedelja bili obučeni za primenu nemačkog tenka.

Obuka će biti osnovna jer inače kompletna obuka traje nekoliko godina.

 

Zelenski smenio glavnog logističara Nacionalne garde

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski smenio je zamenika komandanta Nacionalne garde Ukrajine Ruslana Dzjubu koji je bio zadužen za logistiku i pozadinu.

Prigožin: Rat bi mogao da potraje još 2-3 godine

Lider Vagnera Jevgenij Prigožin izjavio je da očekuje da bi Rusiji moglo da bude potrebno još dve godine da potpuno kontroliše regione Donjecka i Luganska na istoku Ukrajine.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Javno vlasništvo

Zelenski bi u NATO

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da Ukrajina želi da postane članica Evropske unije za dve godine, a članica NATO "nakon pobede nad Rusijom".

 

U vrtiću 171 mina za minobacače

Gradonačelnik Marijupolja Oleg Morgunov izjavio je da je u nekadašnjem vrtiću u tom gradu pronađena 171 ukrajinska mina kalibra 82 milimetra.

Foto Tanjug/AP

 

Ruski obaveštajci zauzeli dva uporišta Nacionalne garde Ukrajine

Obaveštajci Zapadnog vojnog okruga Rusije zauzeli su, napredujući na kremenskom delu fronta, dva uporišta Nacionalne garde Ukrajine, javlja reporter Sputnjika.

Prema rečima sagovornika napad je izvršen istovremeno na punktove garde. Bitka se odigrala brzo a neprijatelj nije uspeo da preduzme neke kontraakcije već je u brzini napuštao položaje.

Foto Tanjug/AP

Bilo je očigledno da nisu očekivali. Na zemlji u šumi gde su bila uporišta ostali su leševi ukrajinskih vojnika.

 

Vođa nacista „Azov“: VSU gube najbolje, situacija u Bahmutu postaje sve teža

Major Žorin je ponovo govorio o situaciji u Bahmutu, koja je svakim danom sve komplikovanija za Ukrajinu.

-Pažnja i najveći deo snaga sada su ruske jedinice prebacile direktno na sam grad. Pokušavaju da se kreću kroz teritorije privatnog sektora, industrijske zone.

Veoma teške bitke idu za svaku kuću, za svaki metar. Naš najveći problem je što sada borbeno najspremnije jedinice naše vojske gube svoje najbolje borce, rekao je Žorin.

Nikakvi tenkovi i avioni neće moći da nadoknade ukrajinskoj vojsci gubitak onih vojnika koji sada ginu na Bahmutskom frontu, naglasio je on.

 

Duda o slanju F-16 Kijevu

Poljski predsednik Andžej Duda, jedan od najbližih saveznika Ukrajine, izjavio je danas da bi slanje aviona F-16 u okviru vojne pomoći Ukrajini bila "veoma ozbiljna odluka" koju "nije lako doneti".

 

Zalužnij i Mili o situaciju u Bahmutu

Glavnokomandujući ukrajinskih trupa Valerij Zalužnij rekao je da je razgovarao o situaciji oko Artjomovska (ukrajinski naziv je Bahmut) sa predsedavajućim američkih načelnika štabova Markom Milijem, pri čemu je skrenuo pažnju na potrebu isporučivanja novih oružja i municije na bojište.

Foto Tanjug/AP

Soledarski pravac: Žestoke borbe kod Bahmuta, opkoljene jedinice 54.ombr VSU (MAPA)

Nastavljaju se žestoke borbe kod Bakhmuta. Napori ruskih trupa su koncentrisani na zauzimanje Krasne Gore i Paraskovjevke severno od Bahmuta, razvoj uspeha kod Sakoa i Vancetija na desnoj obali reke Bahmutovke, fizičko presecanje puteva od Časova Jara do Bahmuta na zapadu.

Jurišne grupe PMC „Vagner“, uz podršku redovnih formacija Oružanih snaga RF, faktički su završile okoljavanje kontingent VSU iz sastava 54. Ombr Oružanih snaga Ukrajine koji se branio u razrušenom selu Krasnaja Gora.

Ukrajinski OTG „Soledar“ nije u mogućnosti da izvrši rotaciju osoblja i povuče osoblje iz sela. Jedna od četa VSU je pobegla sa fronta, pretrpevši nenadoknadive gubitke. Do sada se razmatra opcija prebacivanja dodatnih jurišnih grupa, ali zbog opasnosti od velikog gubitka ljudstva u toku nadolazeće bitke, odluka još nije doneta.

Ilustracija telegram rybar

Avijacija VSU radi na ruskim jurišnim grupama: ukrajinski Mi-8 i Mi-24 su uključeni sa aerodroma u Mirnom, zapadno od Donjecka. Avijacija je preusmerena sa Ugledara i Marinke u Bahmut.

Istovremeno, u rejonu Kramatorska već nekoliko dana bespilotna letelica Bairaktar ​​TB2 dostavljena iz Turske vrši izviđanje zapada DNR, vrši ciljanje i korekturu ukrajinske artiljerije.

Sa Limana je zabeleženo povlačenje dela ukrajinskih jedinica koje su bile planirane za upotrebu kod Kremene i u Ternom. Povučene formacije su prebačene u Kramatorsk, a u budućnosti je planirano njihovo slanje na liniju fronta u Bahmutu.

Tamo se upućuju i odvojene jedinice novoformirane 47. ABR Oružanih snaga Ukrajine.

Ni u 30. brigadi Oružanih snaga Ukrajine i 10. brigadi Oružanih snaga Ukrajine sve ne ide glatko: zbog kontrole vatre nad linijama snabdevanja, rotacija jedinica i snabdevanje municijom su komplikovani. Sada je organizovano pregrupisavanje, ali se sprovodi sa prekidima.

Strani plaćenici koji deluju u blizini Bahmuta zauzimaju uglavnom drugu ili treću liniju odbrane. Odbranu u prvim redovima zauzimaju mladi regruti, mobilisani odredi i odredi teritorijalne odbrane.

Upotreba neobučenih regruta omogućava da se front privremeno „popuni“ „topovskim mesom“, usporava napredovanje ruskih trupa i dobija na vremenu za isporuke relativno savremene opreme sa Zapada.

 

Berbok se izvinjava: Živ čovek greši

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je da je pogrešila kada je krajem januara izjavila da evropske države navodno „ratuju protiv Rusije“.

„Ima jedna poslovica koja kaže: živ čovek greši“, kazala je šefica nemačke diplomatije u intervjuu za list „Tagesšpigl“.

Foto Tanjug/AP

Berbok i Kuleba

 

Granatirano selo u Kurskoj oblasti

Iz pravca Ukrajine napadnuta je grupa građevinskih radnika u selu Gujevo, u Kurskoj oblasti Rusije. Jedan čovek je poginuo, a jedan je ranjen, saopštio je gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt.

FOTO: Tanjug/AP

Besmislen konflikt koji je opasnost za svet

Politika SAD ne treba da doprinosi produžavanju besmislenog konflikta u Ukrajini i rastu broja poginulih, rekao je za Sputnjik kongresmen iz države Arizona Pol Gosar. Kako je rekao, sadašnja situacija je neodrživa i zemlja je odvano spremna za mir.

-Meseci eskalacije na polju naoružanja i retorike opasnost su ne samo za građane Rusije i Ukrajine, nego i za ceo svet, rekao je Gosar.

 

Ukrajinske snage granatiraju Donjeck

Ukrajinska vojska ispalila je tokom popodneva još pet projektila NATO kalibra od 155 milimetara na Petrovski rejon Donjecka, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin je ranije saopštio da je prilikom granatiranja Petrovskog rejona srušena jedna zgrada. Prema navodima očevidaca, poginuo je jedan civil, a jedna žena je izvučena ispod ruševina.


Ukrajinske snage postavljaju mine na delu fronta kod Kremene

Ukrajinske snage miniraju delove fronta, pokušavajući da uspore napredovanje ruske vojske u pravcu Kremene u Luganskoj Narodnoj Republici, rekao je za Sputnjik pripadnik Zapadnog vojnog okruga koji ispunjava zadatke na toj deonici.

„Po šumi razmeštaju mine s kasetnom municijom, većina puteva je minirana, kao i znatan deo šume. To donekle usporava napredovanje“, rekao je vojnik.
 

Predsednik Finske: Ne vidim preduslove za mir u Ukrajini

Predsednik Finske Sauli Niniste izjavio je da ne vidi preduslove za mir u Ukrajini.

 - Govorim o mire, shvatajući da preduslove za mir u ovom trenutku nema - izjavio je Niniste u intervjuu finskoj ageniciji STT, govoreći o situaciji u Ukrajini.

Niniste, čiji drugi i poslednji mandat ističe za godinu dana, smatra da će onaj koji ga bude nasledio takođe morati mnogo pažnje da posvećuje Ukrajini.

 

Rusija spremna samo za pregovore bez prethodnih uslovljavanja

Rusija je spremna za pregovore, ali bez prethodnih uslovljavanja, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Veršinin.

 - Da, klasika govori da se bilo kakva ratna dejstva završavaju pregovorima, a mi smo prirodno već govorili da ćemo za takve pregovore biti spremni. Ali samo za pregovore bez prethodnih uslovljavanja, pregovore na osnovu postojeće stvarnosti, pregovora koji imaju u vidu ciljeve koje smo javno oglasili - rekao je Veršinin.


Ukrajinski diverzanti pokušavaju da prodru u Zaporošku oblast

Ukrajinski diverzanti pokušavaju da prodru u Zaporošku oblast preobučeni u ruske vojnike, rekao je za Sputnjik predstavnik regionalne administracije Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, kijevske vlasti na svaki mogući način pokušavaju da ugroze miran život u regionu.
„Pokušaji diverzanata da uđu na teritoriju oslobođenog dela oblasti se sprečavaju“, naglasio je Rogov.
 

Žestoki sukobi oko Bahmuta i Zaporožja

Severno od Bahmuta, ruske jedinice su napredovale na severnu i jugoistočnu periferiju Paraskovjevke, istiskujući ukrajinske oružane snage sa njihovih položaja. 

Ruske trupe aktivno pokušavaju da zaobiđu sistem utvrđenja sa severa i stignu do autoputa Bahmut-Slavjansk, potpuno lišavajući zaliha Bahmutski garnizona.

Za jačanje grupacije trupa u Bahmutu i ​​okolini raspoređen je bataljon 30. OMBR, kao i odvojene formacije novostvorene 47. artiljerijske brigade, delimično upućene u pomoć Oružanim snagama Ukrajine u Bahmutu.

SAD: Fokusiraćemo se na suzbijanje pomoći Rusiji u izbegavanju sankcija

Američko ministarstvo finansija saopštilo je da će se u narednim mesecima fokusirati na suzbijanje fasilitatora i pružalaca usluga iz trećih zemalja koji pomažu Rusiji da izbegne sankcije Zapada.

Zamenik američkog ministra finansija Voli Adejemo rekao je na sastanku akademika i drugih stručnjaka za sankcije i spoljnu politiku SAD da će ministarstvo povećati fokus na suzbijanju izbegavanja sankcija, uključujući i one koji mogu, kako je rekao, "svesno ili nesvesno" pomoći Rusiji da popuni zalihe potrebne za borbe u Ukrajini.

Naveo je da su sankcije izazvale pritisak na rusku vojsku i da Kremlj pokušava da preko trećih lica učestvuje u transakcijama i da se obraća za pomoć Iranu i Severnoj Koreji za bespilotne letelice i drugo oružje.

Međunarodni monetarni fond prognozirao je prošlog meseca da će se ruska ekonomija oporaviti za 0,3 odsto u 2023. nakon smanjenja za 2,2 odsto u 2022. godini, a u aprilu prošle godine prvobitno je prognozirao pad od 8,5 odsto u 2022. i dodatno smanjenje od 2,3 odsto ove godine.

Ruski padobranci ne dozvoljavaju aktiviranje Oružanih snaga Ukrajine u LNR

Posade ruskih BMD-4 aktivno sprečavaju Oružane snage Ukrajine da se aktiviraju.

Antonov je upozorio SAD da ne obnavljaju posebne programe u Ukrajini

 - Obnavljanje američkih programa specijalnih operacija u Ukrajini značilo bi otvoreno uključivanje američkih oružanih snaga u sukob - rekao je Anatolij Antonov, ruski ambasador u Vašingtonu.

Vašington post je ranije objavio da Pentagon traži od Kongresa da obnovi finansiranje dva strogo poverljiva programa koji bi omogućili snagama za specijalne operacije da koriste Ukrajince za praćenje kretanja ruskih trupa i suzbijanje dezinformacija.

BONUS VIDEO:

VEŽBE U RATNIM USLOVIMA: Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AMERIKANCI ODLUČILI: Povlače 1.000 vojnika iz ove zemlje