SATELITSKI SNIMCI OTKRILI RAZMERE KATASTROFE: Fotografije pre i posle zemljotresa (FOTO)

Novosti online

07. 02. 2023. u 23:10

SATELITSKI snimci koje je objavila američka kompanija za svemirsku tehnologiju Maksar pokazuje delove gradova u Turskoj - pre i posle razornog zemljotresa.

САТЕЛИТСКИ СНИМЦИ ОТКРИЛИ РАЗМЕРЕ КАТАСТРОФЕ: Фотографије пре и после земљотреса (ФОТО)

Foto: Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP

Fotografije su snimljene iz svemira 4. oktobra 2022. godine, dok su novine nastale 6. februara, istog dana kada je snažan zemljotres jačine 7.8 stepeni Rihterove skale pogodio region i razrušio gradove u Turskoj i Siriji.

Foto: Profimedia/AFP PHOTO/MAXAR TECHNOLOGIES

Spasilački timovi u obe zemlje bore se sa velikom hladnoćom u trci sa vremenom dok traže preživele ispod zgrada srušenih u zemljotresu u kojem je poginulo više od 7.300 ljudi.

Foto: Profimedia/AFP PHOTO/MAXAR TECHNOLOGIES

Očekuje se da će ovi brojevi rasti dok se pojačava potraga za preživelima. 

Kako su timovi za potragu i spasavanje iz celog sveta stigli u region, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan proglasio je tromesečno vanredno stanje u 10 najteže pogođenih provincija.

- Ovo je jedna od najvećih katastrofa našeg regiona i sveta - rekao je Erdogan. On planira da poseti tu oblast u sredu, navodi turska novinska agencija Demiroren.

Foto: Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP

Ministar odbrane Hulusi Akar kaže da se dodatne trupe šalju iz zapadne Turske i Kipra u zonu pogođenu zemljotresom na jugu zemlje, javila je agencija Anadolu.

Foto: Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP

Konačan obim katastrofe je još uvek nejasan, a veliki broj ljudi je nestao ispod ruševina. U nekim gradovima od zemljotresa su se srušili čitavi stambeni blokovi. U Turskoj se, kako se izveštava, srušilo više od 5.700 zgrada.

Foto: Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP

Sirijska vlada, koja je pod nizom međunarodnih sankcija, apelovala je na Ujedinjene nacije, Međunarodni komitet Crvenog krsta i međunarodne organizacije da pruže pomoć.

BONUS VIDEO: VRISCI, SUZE, OČAJ - Stanovnici Malatije u Turskoj u panici posle razarajućeg zemljotresa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)