RACIJA U KUĆI OSUMNJIČENOG MAROKANCA: Policija istražuje motiv napada na crkve u Španiji

Tanjug

26. 01. 2023. u 19:00

ŠPANSKA policija izvršila je danas raciju u kući Marokanca koji je pritvoren zbog napada mačetama na dve katoličke crkve u kojima je ubijen crkveni službenik i povređen paroh u gradu Alhesiras na jugu zemlje.

РАЦИЈА У КУЋИ ОСУМЊИЧЕНОГ МАРОКАНЦА: Полиција истражује мотив напада на цркве у Шпанији

FOTO: AP/Tanjug

Policija još istražuje motiv napada koji su se dogodili u sredu, ali sudija Nacionalnog suda incident istražuje kao mogući teroristički akt.

Španski ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska izjavio je da se pretpostavlja da je osumnjičeni delovao sam i da su policajci pretresli njegovu kuću da bi utvrdili prirodu napada koji je izvršio, preneo je AP.

Osumnjičeni je državljanin Maroka koji nije imao krivični dosije ni u Španiji, niti u nekoj drugoj zemlji, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova. Osumnjičeni je bio pod nalogom za deportaciju od juna prošle godine zbog statusa ilegalnog migranta u Španiji.

Svedoci su rekli da je u drugom incidentu napadač skočio na oltar crkve Nuestra senjora de la palma, držeći mačetu, a da je zatim napao crkvenog službenika u crkvi, a onda ga ubio na gradskom trgu.

Marokanac je pre toga ranio sveštenika u crkvi San Isidro. Salezijanski verski red saopštio je danas da je sveštenik van životne opasnosti. Gradska skupština Alhesirasa identifikovala je preminulog crkvenjaka kao Dijega Valensiju, a ranjenog sveštenika kao Antonija Rodrigesa.

Parohijski sveštenik iz crkve Nuestra senjora de la palma, Huan Hose Marina, rekao je španskim medijima da misli da je on bio meta napadača, ali da se nije nalazio u crkvi u trenutku napada. Alhesiras je kosmopolitski lučki grad i prva tačka dolaska mnogih brodova sa migrantima iz severne Afrike.

BONUS VIDEO: POPRAVKA KRIMSKOG MOSTA BLIŽI SE KRAJU: Snimci spajanja trećeg oštećenog dela

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije