HAOTIČNO U ŠPANIJI: Vlada hitno okuplja stručnjake nakon ubistava šest žena od početka godine

Tanjug

24. 01. 2023. u 17:29

ŠPANSKA vlada sazvala je drugi hitan sastanak stručnjaka za nasilje u porodici za manje od mesec dana, nakon ubistava šest žena i mlade devojke od početka januara. Vlada u Madridu s tim u vezi. razmatra ideju da se zlostavljane žene obaveštavaju o tome da li su njihovi partneri bili osuđeni za krivična dela nasilja, preneo je Gardijan.

ХАОТИЧНО У ШПАНИЈИ: Влада хитно окупља стручњаке након убистава шест жена од почетка године

Foto: Tanjug/AP

Španski krizni štab za rešavanje problema u vezi s nasiljem poslednji put sastao se nakon ubistava 11 žena u decembru prošle godine.

Podseća se da su 45-godišnja žena i njena osmogodišnja ćerka ubijene u severozapadnoj španskoj provinciji Valjadolid, pet dana nakon što je 38-godišnja žena uibijena u napadu u katalonskoj provinciji Ljeida. Poslednje slučajevi ubistava doprineli su da sada broj žena koje su ubili njihovi partneri iznosi 1.188 od 2003. godine, kad je vlada počela da beleži takva ubistva. U istom periodu 49 dece ubijeno je u napadima koji su posledica nasilja u porodici, a samo u 2022. godini 49 žena ubili su aktuelni ili bivši partneri, dok su 43 žene ubijene 2021. godine.

- U januaru su do sada šest žena i osmogodišnja devojčica ubijene seksističkim nasiljem - napisala je juče španska ministarka za ravnopravnost Irene Montero.

- Ministarstvo saziva sastanak kriznog odbora u petak kako bi detaljno analiziran svaki slučaj i otkrilo se šta je pošlo po zlu, čime bi bila poboljšana koordinacija da bismo bili sigurni da ćemo uvek da stignemo na vreme tamo gde treba - rekla je Montero.

Suočena sa naglim porastom takvih ubistava, španska vlada predvođena socijalistima proučava predloge koji bi dozvolili vlastima da obaveste žene koje su žrtve nasilja u porodici o prethodnim osudama njihovih partnera.

Međutim, španski javni tužilac za nasilje nad ženama istakao je da se takva upozorenja ne mogu izdavati „automatski ili na uopšten način”, dodajući da bi trebalo razmotriti specifične okolnosti svakog slučaja.

Vlada je prošlog meseca pozvala sudove i tužioce da pojačaju upotrebu elektronskih narukvica kako bi zaštitili žene čiji su bivši partneri imali zabranu prilaska.

- Mislimo da je važno promovisati upotrebu elektronskih uređaja, kao što su narukvice koje upozoravaju žene na prisustvo agresora - rekla je krajem decembra ministarka pravde Pilar Llop.

Ona je dodala da je od 2009. godine, kada su ove narukvice donete, nije ubijena nijedna žena koja ih je nosila. Međutim, opozicione stranke optužile su vladu da nije zaštitila žene uvođenjem kontroverznog zakona koji je omogućio da nekim osuđenim se**ualnim prestupnicima budu smanjene kazne u žalbenom postupku.

BONUS VIDEO: PRIPADNICI ROSU PUCALI NA SRBE: Teško ranjenog Miljana dovoze u bolnicu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZAHAROVA O RASPADU SAD: Posebno izdvojila tri države