RAT U UKRAJINI: Eliminisana dva britanska plaćenika; Šolc šalje leoparde Kijevu; Počela ruska ofanziva u Zaporožju (FOTO, VIDEO)

Novosti onlajn

24. 01. 2023. u 06:40 >> 00:10

RAT u Ukrajini – 335. dan. Nemački koncern "Rajnmetal" može Ukrajini da isporuči 139 tenkova "leopard". Povoljan scenario konflikta za Ukrajinu je zamrzavanje sukoba, piše "Telegraf". General Valerij Gerasimov nazvao je jednu od glavnih pretnji za Rusiju korišćenje Ukrajine za hibridni rat.

РАТ У УКРАЈИНИ: Елиминисана два британска плаћеника; Шолц шаље леопарде Кијеву; Почела руска офанзива у Запорожју (ФОТО, ВИДЕО)

Foto: Printskrin TV Zvezda

Kuleba sada traži F-16

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da EU razmatra pitanje obezbeđivanja Ukrajini borbenih aviona F-16.

Foto: Jutjub/lazzaric92

Kuleba je na svojoj Fejsbuk* stranici navodno postavio dijalog sa izvesnim „evropskim kolegom”.

Pokušaj proboja specijalaca GUR Oružanih snaga Ukrajine kod Kahovke (VIDEO)

Glavna obaveštajna uprava Ukrajine prikazala je operaciju pokušaja prelaska reke sa snagama Oružanih snaga Ukrajine.

Prednji odred izviđačkih specijalaca iskrcao se na obalu i zapalio neku šupu na stanici za čamce, koju su nazvali štab. Prema ruskim izvorima, ovde nije moglo biti nikakvog komandnog mesta, jer je zgrada pod nosom neprijatelja, preko reke.

U stvari, tokom kretanja Oružanih snaga, vojnici su se našli pod vatrom MLRS-a i vratili se na svoju obalu sa gubicima. Na snimku nema uzvratne vatre, ali iz GUR-a uveravaju da su se njihovi specijalci navodno borili sa nekom ruskom jedinicom.

 

Snimak uništavanja hangara sa oružjem (VIDEO)

Na snimku, trenutak uništavanja skladišta ukrajinske vojne opreme na severu Kamenskog od strane Izdelije-305. „Proizvod-305“ ili jednostavno LMUR se aktivno koristi tokom operacije sa strane jurišnih helikoptera Ka-52 i Mi-28N.

O posledicama udara teško je reći zbog nedostatka objektivne kontrole zbog udaljenosti od linije dodira, međutim, pogodak je bio izuzetno precizan u krov hangara koji je služio za skladištenje oklopnih vozila i artiljerija.

 

Norvežani daju 8 leoparda

Norveška bi mogla da donese odluku o isporuci osam tenkova „leopard“ koji se nalaze u njenim oružanim snagama, saopštio je list „Dagens neringsliv“ pozivajući se na svoje izvore.

Foto printskrin jutjub US military channel

-Koliko nam je poznato, postoji verovatnoća da će Norveška Ukrajini isporučiti osam od 36 tenkova ‘leopard’ koje ima u vojsci. Za kratko vreme vlada će doneti odluku o kupovini novih tenkova, navodi se u članku.

 

Stradala dva britanska plaćenika

Dva britanska plaćenika, Kris Peri i Endru Begšou, koji su učestvovali u borbama na strani Kijeva, likvidirana su kod Soledara, saopštila je televizija „Skaj njuz“.

-Dvojica britanskih državljana ubijena su prilikom pokušavaja ‘humanitarne evakuiacije’ iz... Soledara, navodi televizija.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je oslobađanje Soledara završeno uveče 12. januara.

 

FOTO: AP/Tanjug


Zelenski: Razgovarao sam sa Makronom o diplomatskim koracima za okončanje sukoba

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom razmotrio diplomatske korake o okončanju sukoba u Ukrajini.

Zelenski je saopštio da su razgovarali i o drugim temama.

-Tokom razgovora sa francuskim liderom Emanuelom Makronom zahvalio sam za prodornu odluku o isporuci lakih tenkova, kao i dalje jačanje odbrambene sposobnosti Ukrajine, posebno, naprednih PVO sistema. Razgovarali smo i o diplomatskim koracima o završetku rata. Naročito sam podvukao da sportistima iz Rusije nije mesto na Olimpijskim igrama u Parizu, navodi se u saopštenju na telegram kanalu Zelenskog.

 

Foto Tanjug/AP

 

 

30 abramsa za Kijev, možda?

Jedan od dvojice američkih zvaničnika rekao je da Bajdenova administracija razmatra slanje oko 30 tenkova Abrams.

Vozila će verovatno doći preko ukrajinske inicijative za bezbednosnu pomoć, kaže treća osoba upoznata sa ovim pitanjem. Program omogućava Vašingtonu da finansira kupovinu oružja i opreme za Ukrajinu, umesto da ih izvlači iz postojećih američkih zaliha.

Foto: EPA

 

Koalicija 12 zemalja šalje 100 tenkova leopard

Dvanaest zemalja pristalo je da prebaci oko 100 nemačkih tenkova leopard u Ukrajinu ako nemačka vlada to dozvolu, prenose RIA Novosti pozivajući se na američke medije.

Prema rečima neimenovanog visokog ukrajinskog zvaničnika, odgovarajući sporazumi su postignuti na sastanku kontakt grupe za podršku Ukrajini, zemalja NATO i njihovih saveznika, koji je održan prošle nedelje u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, prenela je američka televizija Ej-Bi-Si.

 

Leoparde čekaju sa nestrpljenjem u Kijevu

Šef administracije ukrajinskog predsednika Andrij Jermak saopštio je danas da je isporuka nemačkih tenkova neophodna za obnavljanje granica nacije i opisao nameru Nemačke kao snažanu podršku Ukrajini.

-Nekoliko stotina tenkova za naše tenkovske posade - najbolje tenkovske posade na svetu. Ovo će postati prava pesnica demokratije protiv autokratije iz močvare, napisao je Jermak na Telegramu ubrzo nakon što je nemački nedeljnik "Špigel" objavio da će Berlin odobriti slanje tenkova "Leopard 2" Ukrajini.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Tekst potpisa

 

Šolc odobrio pošiljku tenkova, Bajden još razmišlja

Prema pisanju nemačkog Špigla kancelar Olaf Šolc doneo je odluku o slanju nemačkih tenkova leopard (1/2) vlastima u Kijevu.

S druge strane administracija američkog predsednika Bajdena još pravi planove za isporuku abramsa.

GŠ VSU: Oboren jedna ruski Su-25 nad Donbasom

U regionu Donjecka, Odbrambene snage su oborile još jedan ruski avion Su-25.

Ovo je saopštio Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na Fejsbuku, prenosi Ukrinform.

-Danas su ukrajinske odbrambene snage u regionu Donjecka oborile još jedan neprijateljski avion Su-25, navodi se u saopštenju.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Ruska ofanziva u Zaporožju i južno od Donjecka

U sektoru Orehov, jedinice 58. kombinovane armije pokušale su da upadnu na liniju Novoandrejevka-Novodanilovka, ali ofanziva nije uspela, a Oružane snage Ukrajine su odbile napad. Oružane snage Ruske Federacije vratile su se na prvobitni položaj.

U rejonu Male Tokmačke i Novodanilovke, gde se nalaze jedinice 2. bataljona 9. puka specijalnih snaga „Gepard“ Nacionalne garde Ukrajine, isporučeni su dodatni NLAV ATGM lanseri i samostalni bacači granata AGS-17.

U sektoru Pologovski, ruski vojnici su počeli da napreduju u pravcu Guljajpolja. Prema nekim izveštajima, Oružane snage Rusije istisnule su ukrajinske formacije iz nekoliko uporišta na liniji Malinovka-Červonoe.

Ilustracija

Protivvazdušne rakete za MANPADS i nišanski uređaji isporučeni su na prednje položaje 253. bataljona 129. brigade teritorijalne odbrane u Belogorju i Lugovskom.

U sektoru Vremjevskog, artiljerija Oružanih snaga RF nanosi masovne udare po položajima Oružanih snaga Ukrajine na prelazu Novoselka - Boljšaja Novoselka.

Na sektoru Ugledar, vojnici 155. brigade Pacifičke flote i 7. operativno-borbene taktičke formacije probili su odbranu Oružanih snaga Ukrajine i zauzeli vikendice zapadno od Nikoljskog.

Foto Tanjug/AP

U isto vreme, ruske oružane snage su, neočekivano za ukrajinske formacije, počele da napadaju Ugledar sa zapada i juga. Sada se ruske trupe kreću ka naselju, probijajući linije Oružanih snaga Ukrajine.

Pripadnici 68. opbr i 72. ombr Oružanih snaga Ukrajine u radio-vezama prijavljuju velike gubitke. Deo kontingenta se povukao u rudnik broj 1 Južno-Donbas radi pregrupisavanja.


Grosi: U ukrajinskim nuklearkama nije pronađena vojna tehnika

Inspektori Mađunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nisu našli vojnu tehniku u ukrajinskim nuklearnim stanicama, saopštio je generalni direktor agencije Rafael Grosi, govoreći pred Evropskim parlamentom u Briselu.

 

Foto: RIA.ru

 

Teroristički napad VSU u Berdjansku

Ukrajinske specijalne službe organizovale teroristički napad u Berdjansku

Automobil koji je pripadao lokalnoj preduzetnici eksplodirao je u Berdjansku. Žena je najverovatnije bila u vozilu, izjavio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, na licu mesta su istražni organi i spasioci.

Automobil se nalazio u blizini škole, a u njemu je, kako je rekao Rogov, najverovatnije bila Valentina Mamaj, koja predvodi lokalnu organizaciju za zaštitu životinja.
-Informacije o povređenima se utvrđuju, dodao je Rogov.

Regionalne vlasti su saopštile da su teroristički napad organizovale ukrajinske specijalne službe.

 

Prigožin: Zauzimanje Artjomovska će preseći ukrajinsku ofanzivu u svim pravcima

Cilj oslobađanja Artjomovska (Bahmuta) jeste da se spreče ofanzivna dejstva ukrajinskih snaga „u svakom pravcu“, izjavio je u utorak osnivač grupe „Vagner“ Evgenije Prigožin.

-Zadatak zauzimanja Bahmuta jeste da se uništi ukrajinska armija u okolini grada i da se spreči svako ofanzivno dejstvo u bilo kom pravcu fronta. Sve svoje borbeno sposobne jedinice Oružane snage Ukrajine upućuju u Bahmut. A 'Vagner' ih likvidira, otvarajući operativne mogućnosti u drugim pravcima, naveo je Prigožin u komentaru objavljenom na stranici „Konkorda“ na društvenoj mreži „V kontakte“.

Foto: Jutjub/boxwar/News23/Vikipedija

Bajden bi da pošalje "abramse" Kijevu, ali...

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena naginje da Kijevu preda „značajan broj“ tenkova „abrams M1“, a o predaji bi moglo biti objavljeno ove nedelje, piše „Volstrit džurnal“, pozivajući se na američke zvaničnike.

Foto: EPA

Kako se navodi, SAD će objaviti o predaji tenkova „abrams“ Ukrajini u okviru dogovora sa Berlinom o isporukama Ukrajini tenkova „leopard 2“ iz Nemačke i drugih zemalja.

Ranije je „Vašington post“ objavio da bi SAD mogle da predaju oko sto oklopnih transportera „strajker“ Ukrajini. Istovremeno, malo je verovatno da će u ovaj paket pomoći biti uključeni tenkovi M1 „abrams“.

 

Česi poslali sve sovjetske tenkove Kijevu čekaju leoparde

Češki premijer Petar Fijala izjavio je da su tenkovi koje Nemačka planira da isporuči Češkoj kao kompenzaciju za one koje je Prag poslao Ukrajini, potrebni kako bi zemlja osigurala sopstvenu bezbednost.

Foto printsckrin telegram/RVvoenkor

-Naše tenkove T-72 smo poslali u Ukrajinu i upravo zbog toga smo se dogovorili o podršci Nemačke kako bismo osigurali borbenu gotovost naše vojske, rekao je on, prenose „Češke novini“.

Nemačka će Češkoj i Slovačkoj prebaciti po 15 tenkova starijeg modela „leopard 2A4“. Po jedan tenk obe zemlje su dobile u decembru prošle godine, dok bi ostali trebalo da budu isporučeni tokom ove godine.

 

Stoltenberg u Berlinu: Ukrajini ne treba samo odbrambeno oružje - ona mora da pobedi

NATO treba da isporuči oružje Ukrajini, ne samo za odbranu, već i da bi mogla da pobedi i povrati svoje teritorije, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Kako je istakao, Nemačka će uskoro doneti odluku o tenkovima „leopard”. Sve zemlje koje imaju ove tenkove već mogu da počnu da obučavaju posade za njih i pripremaju ih za prebacivanje u Ukrajinu, jer će taj proces potrajati.

Foto: Yves Herman, Pool via AP

- Nemačka je već rekla da zemlje koje žele da prebace (ove tenkove u Ukrajinu) mogu da počnu da obučavaju posade za njih i odrede koliko vozila mogu da prebace, pošto će za ovaj proces trebati neko vreme - istakao je Stoltenberg.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da NATO ne bi trebalo da postane strana u sukobu u Ukrajini.

- Princip i danas važi: NATO ne sme da postane strana u ratu - rekao je Pistorijus na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, govoreći o sukobu u Ukrajini.

Istovremeno, ministar je napomenuo da Nemačka pruža značajnu pomoć Ukrajini, ističući da je njegova zemlja među vodećim zemljama po obimu pružene pomoći.

 

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane

◾Dve brigade Oružanih snaga Ukrajine izgubile su za dan više od 40 ljudi u pravcu Kupjanska;

◾Ruske oružane snage likvidirale su u području Krasnog Limana oko 30 vojnika Oružanih snaga Ukrajine i uništile sistem M777;
◾Ruski PVO sistemi oborili su deset dronova Oružanih snaga Ukrajine;
◾Oružane snage RF nastavile su ofanzivu u pravcu Donjecka, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su 50 vojnika;
◾Oružane snage Rusije uništile su komandni centar 57. posebne mehanizovane brigade i skladišta naoružanja Oružanih snaga Ukrajine u području Artjomovska i Novoukrajinke u DNR;
◾Oružane snage Rusije likvidirale su više od 25 ukrajinskih vojnika i samohodnu haubicu „Akacija“ u zaporoškom pravcu;
◾Oružane snage Rusije pogodile su jedinice 25. desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u području Severska, DNR;
◾Ruske trupe uništile su radarsku stanicu AN/TPK-50 u hersonskom pravcu;
◾Avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništila je ukrajinski PVO sistem Buk-M1 u Harkovskoj oblasti.
 

Isporukom leoparda Ukrajini nema dobrih odnosa Rusije i Nemačke

Isporuke tenkova „leopard“ Ukrajini ne obećavaju ništa dobro za odnose Rusije i Nemačke i neizbežno će se odraziti na njihov budući razvoj, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kako je ocenio, odnosi Rusije i Nemačke „već su na prilično niskoj tački“ u ovom momentu.

- Ne primećuje se bilo kakav sadržajan dijalog ni sa Nemačkom, ni sa drugim zemljama EU i NATO-a - rekao je Peskov.

Rusi osujetili pokušaj Ukrajinaca 

Ruska vojska osujetila je pokušaj jedinica Oružanih snaga Ukrajine da forsiraju Dnjepar u području Nove Kahovke, saopštile su službe za vanredne situacije Hersonske oblasti.

Uništena su tri čamca, šest pešadijska vozila i oko 100 neprijateljskih vojnika.

Još jedan zvaničnik Zelenskog dao otkaz

Zamenik ukrajinskog ministra odbrane Vjačeslav Šapovalov podneo je ostavku zbog skandala oko nabavki.

- Vjačeslav Šapovalov, koji je bio odgovoran za logistiku Oružanih snaga Ukrajine, zatražio je da bude oslobođen od dužnosti kako ne bi predstavljao pretnju za stabilno snabdevanje Oružanih snaga Ukrajine nakon kampanje optužbi u vezi sa kupovinom hrane - navodi se na Telegram kanalu ukrajinskog ministarstva odbrane.

Napominje se da je ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov podržao zahtev svog zamenika.

Presečeni svi putevi do Bahmuta za Ukrajince

Za Oružane snage Ukrajine ostao je samo jedan put do Artjomovska (Bahmuta), ostali putevi su im presečeni, saopštio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin jutjub-kanalu Solovjov lajv.

U međuvremenu, ukrajinska vojska doprema nove rezerve u pravcu Marinke, što usporava njeno zauzimanje.

- U pravcu Marinke, neprijatelj pruža veoma ozbiljan otpor. Imali smo preduslove da mnogo ranije oslobodimo Mariinku. Prvu polovinu smo sa teškim trudom oslobodili… Zatim smo mislili da će uskoro sve biti gotovo, ali – ne. Protivnik prebacuje velike rezerve, uključujući opremu - rekao je Pušilin.

 

Timošenko podneo ostavku

Ostavku je podneo i zamenik generalnog tužioca Aleksej Simonjenko koji je kritikovan zbog svog odmora u Španiji.


Sam predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski najavio je velike kadrovske promene.

Nemci mogu da isporuče 139 "leoparda"

Nemački proizvođač oružja Rejnmetal može da isporuči Ukrajini ukupno 139 tenkova leopard 1 i 2, rekao je portparol kompanije u intervjuu Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Kompanija trenutno ima 29 Leopard 2A4. Oni mogu biti gotovi već u aprilu ili maju ove godine. Rajnmetal može obezbediti 88 tenkova Leopard 1. Pored toga, kompanija ima 22 Leopard 2A4 čija popravka će trajati nešto manje od godinu dana, tako da bi mogli da budu isporučeni krajem 2023. ili početkom 2024. godine, navodi se u saopštenju.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Najidealnije rešenje - zamrzavanje sukoba

Najpovoljniji scenario za Ukrajinu je zamrzavanje sukoba i ostanak u približno sadašnjim granicama – bez teritorija pod kontrolom Ruske Federacije, piše "Telegraf".

Zelenski: Trpimo stalne napade duž linije fronta

Najžešći sukobi ukrajinske i ruske vojske su u Donbasu, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti. Volodimir Zelenski rekao je u svom redovnom video-obraćanju da ruske snage danonoćno granatiraju i napadaju ukrajinske položaje duž linija fronta. 

Evropska unija odobrila je novu tranšu vojne pomoć Ukrajini u vrednosti od pola milijarde evra uz dodatnih 45 miliona za "nesmrtonosnu opremu" za obuku ukrajinskih vojnika.

To je sedmi paket pomoći Brisela od početka rata koja je dostigla 49 milijardi evra od čega je 3,6 za vojne potrebe.

Iako Berlin i dalje ne daje zeleno svetlo za isporuku tenkova "leopard 2" Kijevu, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj smatra da Nemačka neće blokirati njihov izvoz u Ukrajinu iz drugih zemalja članica EU, koje ih imaju u svom vojnom arsenalu.

U isto vreme, Nemačka je poslala prve dve od tri planirane baterije PVO sistema "patriot" u poljski grad Zamošće blizu ukrajinske granice kako bi reagovale u slučaju zalutalih raketa.

Dve osobe poginule su sredinom novembra prošle godine kada su u pograničnom delu Poljske, na selo Pševodov pali zalutali projektili.

Kremlj ponovo upozorava da će ukrajinski narod trpeti posledice ako Zapad pošalje tenkove.

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, rekao je da "sve zemlje koje učestvuju, direktno ili indirektno, u "upumpavanju oružja" u Ukrajinu i podizanju njenog tehnološkog nivoa, snose odgovornost za nastavak sukoba".

Bivši komandant ruske plaćeničke grupe "Vagner" Andrej Medvedev, koji je prebegao u Norvešku, neće biti deportovan u Rusiju, rekao je njegov advokat, nakon što ga je policija privela.

Ruska spoljna obaveštajna služba optužila je Ukrajinu da u nuklearnim elektranama širom zemlje skladišti oružje koje je isporučio Zapad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)

PRVENČE MAMINO... Poslednja objava preminule voditeljke Bojane Janković