RAT U UKRAJINI: Ruski kontraudar - Žestoki artiljerijski dueli, Moskva tvrdi da su uništeni "HIMARS"-i (FOTO/VIDEO)

Novosti online

03. 01. 2023. u 07:19 >> 00:38

RAT u Ukrajini danas je ušao u 314. dan. Rusko Ministarstvo odbrane je juče saopštilo da su u ukrajinskom raketnom napadu na Makejevku poginula 63 ruska vojnika. Ukrajinska strana je saopštila da je život izgubilo oko 400 vojnika. Kasno sinoć ukrajinski dronovi su primećeni iznad Sevastopolja na Krimu, zbog čega je aktivirana PVO. Guverner oblasti je saopštio da su oborena dve bespilotne letelice.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руски контраудар - Жестоки артиљеријски дуели, Москва тврди да су уништени ХИМАРС-и (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

MO Rusije: Upotreba mobilnih telefona uzrok tragedije u Makijevki


Upotreba mobilnih telefona među pripadnicima ruskog vojnog osoblja u dometu neprijateljskog naoružanja glavni je uzrok tragedije u Makijevki u kojoj je poginulo 89 ruskih vojnika, rekao je danas novinarima visoki zvaničnik ruske vojske, general-potpukovnik Sergej Sevrjukov.

- Već je sada postalo očigledno da je glavni uzrok tragičnog događaja kršenje zabrane i aktiviranje i masovna upotreba ličnih mobilnih telefona vojnog osoblja u dometu neprijateljskih borbenih sredstava.To je omogućilo neprijatelju da locira, odredi pravac i koordinate vojnika za izvođenje svojih raketnih udara - rekao je Sevrjukov, prvi zamenik načelnika Glavnog vojno-političkog odeljenja Oružanih snaga Rusije.

On je dodao da se preduzimaju potrebne mere da se takvi tragični incidenti izbegnu u budućnost, preneo je TAS S.

Prema njegovim rečima, uloženi su svi napori da se povređeni zbrinu odmah nakon tragedije.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije ove nedelje da su oružane snage Ukrajine napale punkt privremenog razmeštanja ruske vojske u gradu Makijevka u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

U prvom saopštenju MO Rusije je navedeno da su u ukrajinskom napadu iz višecevnog raketnog sistema HIMARS poginula 63 ruska vojnika.

Prethodno su ukrajinske vlasti saopštile da je ubijeno oko 400 ruskih vojnika u raketnom napadu na region Donjecka, kao i da je raketni projektil pogodio zgradu u gradu Makijevka, gde su bile stacionirane ruske snage.

 

Foto: Profimedia

 

 

Ruska vojska uništila instalaciju HIMARS koja je pogodila Makejevku

 

Ruske trupe su uzvratnom vatrom uništile lanser višecevnog raketnog sistema HIMARS, sa kojeg su ukrajinske trupe 1. januara pogodile Makijevku, izjavio je prvi zamenik načelnika Glavne vojno-političke uprave Oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Sergej Sevrjukov. Sreda.

- Rezervnom vatrom je uništen lanser višecevnog raketnog sistema iz kojeg su Oružane snage Ukrajine gađale Makijevka. Takođe, kao rezultat raketnih i vazdušnih udara na akumulaciju vojne opreme u zoni Železnička stanica Družkovka Donjecke  Narodne Republike , uništena su još četiri lansera višecevnih raketnih sistema HIMARS, četiri borbena vozila RM-70 Vampire MLRS, više od 800 raketa za njih, osam vozila, kao i više od 200 ukrajinskih nacionalista i stranih plaćenici - rekao je Sevrjukov.

Ranije je Ministarstvo odbrane saopštilo da su u rejonu Družkovke uništene dve instalacije HIMARS-a, prenela je RIA.

 

Ministarstvo odbrane Rusije: Broj poginulih u Makejevki porastao na 89 

Broj poginulih vojnika nakon tragedije u Makejevki porastao je na 89, rekao je novinarima prvi zamenik načelnika Glavnog vojno-političkog odeljenja Oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Sergej Sevrjukov.

Uloženi su svi napori da se povređeni spase odmah nakon tragedije, rekao je general.

- Prva medicinska pomoć je pružena, ranjenici su evakuisani u medicinske ustanove. Nažalost, broj poginulih naših saboraca porastao je na 89 prilikom uklanjanja metalnih ostataka - saopšteno je iz Ministarstva.

Ministarstvo odbrane je obećalo da će svim ranjenim i povređenim licima i porodicama poginulih vojnika pružiti svu potrebnu pomoć i pomoć - prenela je agencija TASS.

 

Zelenski sa premijerom Kanade razgovarao o jačanju odbrambenih sposobnosti Ukrajine

 

Volodimir Zelenski je rekao da je sa kanadskim premijerom Džastinom Trudom razgovarao o jačanju odbrambenih sposobnosti Ukrajine.

- Sadržajni razgovor sa kanadskim premijerom Džastinom Trudom. Razgovarali smo o jačanju odbrambenih sposobnosti Ukrajine u suočavanju sa pretnjama i rizicima eskalacije na frontu. Izrazio sam zahvalnost za snažnu podršku Kanade našoj državi. Dogovorili smo korake za sprovođenje Formule mira - napisao je Zelenski na svom telegram kanalu, a prenosi RIA.

 

Ukrajinske trupe granatirale su Gorlovku i Donjeck NATO granatama

 

Ukrajinske trupe ispalile su tri granate kalibra 155 mm na Donjeck i šest granata istog kalibra na Horlivku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC).

- Zabeležena je vatra sa strane Oružanih snaga Ukrajine (Oružane snage Ukrajine – prim. aut.) u pravcu: 20:22 – naselje Tonenkoje – grad Donjeck (Kujbiševski okrug): 3 granate kalibra 155 Ispaljeno je milimetara; 22:10 – naselje Novgorodskoje – naselje Horlivka (centralni gradski okrug): ispaljeno je 6 granata kalibra 155 mm - navodi se u izveštaju.

Gorlovka se nalazi 50 kilometara severno od Donjecka, u gradu se nalaze hemijski koncern Stirol i rudarska preduzeća. Ovo je jedno od najvećih naselja u DNR, pre početka sukoba u Donbasu , stanovništvo Gorlovke brojalo je više od 250 hiljada ljudi.

Artiljeriju kalibra 155 milimetara koriste zemlje NATO . Sjedinjene Države su Kijevu isporučile dalekometne haubice M777 kalibra 155 milimetara, ukrajinske trupe ih aktivno koriste za granatiranje gradova Donjecke i Luganske Narodne Republike . Takođe, ukrajinske trupe su snabdevene nemačkim samohodnim topovima PzH 2000, poljskim samohodnim topovima Krab i francuskim samohodnim topovima CAESAR koji koriste granate ovog kalibra - prenela je RIA.

FOTO: Tanjug/AP

 

Erdogan planira da 4. januara sa Putinom i Zelenskim razgovara o rešenjima ukrajinske krize

 

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan planira da pozove svoje ruske i ukrajinske kolege - Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog - u sredu, izjavio je u utorak portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin.

- Naš predsednik planira da razgovara sa Putinom i Zelenskim sutra telefonom - rekao je on na televizijskom kanalu NTV.

Prema Kalinovim rečima, Erdogan namerava da se u razgovorima sa ruskim i ukrajinskim predsednikom fokusira na rešenja ukrajinske krize.

Foto: Tanjug AP

 

Univerzitet u Marijupolju bio sedište „Azova“ (VIDEO)

 

- Fašisti su uništili i opljačkali zgradu, a prilikom uličnih borbi objekat su pretvorili u bunker - navodi se u video saopštenju, a prenosi Sputnjik.

 

 

Rusi tvrde da su uništili dva "HIMARS"-a

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je danas da su ruske trupe eliminisale dva višecevna lansera raketa "HIMARS" u blizini Kramatorska.

- U toku kontrabaterijske borbe na području grada Kramatorska, otkriveni su položaji i uništena su dva lansera višecevnog raketnog sistema HIMARS, iz kojih su granatirana naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici - navodi se u izveštaju vojnog resora.

Uzbuna u četiri oblasti Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj, Sumskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delovima Zaporoške oblasti.

NM DNR: Ukrajinci ispalili 368 granata za 24 časa

U prethodna 24 časa ukrajinske snage ispalile su 368 granata iz topovske artiljerije kalibra 155, 152 i 122mm, saopštila je Narodna milicija DNR.

Gađani su okruzi sedam naselja Donjecke Narodne Republike. U napadima je poginuo jedan civil, a dvoje je ranjeno. Oštećeno je 15 zgrada i pet civilnih objekata.

U borbama zajedničkih snaga DNR i Oružanih snaga Rusije uništen je jedan ukrajinski tenk T-64BV i pet oklopnih vozila, a u vazduhu su oborene dve bespilotne letelice. Ubijeno je i ranjeno više od 40 ukrajinskih vojnika.

Britansko ministarstvo o borbama u Bahmutu

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva je saopštilo da je broj napada ruske vojske i pripadnika "Vagnera" u blizini Bahmuta dostigao vrhunac sredinom decembra. Oni tvrde da su ove operacije imale "slabu podršku".

U proteklih 10 dana Ukrajina je poslala "značajna pojačanja" u sektor Bahmuta, dok se učestalost pokušaja ruske pešadije da napreduje verovatno smanjila, navodi ministarstvo.

- Obe strane su pretrpele velike gubitke - navodi se u izveštaju.

- Ruske ofanzivne operacije u toj oblasti se sada verovatno izvode samo na nivou voda ili odseka. Malo je verovatno da će Rusija postići značajan prodor u blizini Bahmuta u narednim nedeljama.

Dejstvo ruske "Akacije"

SBU goni ruskog generala i admirala

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) podigla je optužnicu protiv komandanta dalekometne avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Oružanih snaga RF Sergeja Kobilaša i bivšeg komandanta Crnomorske flote Ratne mornarice Rusije Igora Osipova, saopštila je danas pres služba resora.

- General-potpukovnik, komandant dalekometne avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije i admiral, bivši komandant Crnomorske flote Ratne mornarice Rusije, optuženi su za vođenje agresivnog rata i zadiranje u teritorijalni integritet Ukrajine - navodi se u saopštenju.

Ponovo gađana Makejevka

Ukrajinske trupe su danas ispalile šest granata kalibra 155 milimetara na Makejevku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

Ukrajinska ledena dvorana uništena u raketnom napadu

U raketnom napadu ruskih trupa u istočnoj Ukrajini uništena je ledena dvorana u gradu Družkivka u regionu Donjecka, saopštila je Ukrajinska hokejaška federacija.

Ranije je objavljeno da je projektil pogodio grad i ranio dve osobe, prenosi Rojters.

- Ruski okupatori su od početka rata uništili pet ledenih dvorana - objavila je federacija na Telegramu, navodeći hokejaški stadion Družba u Donjecku, arene u Marijupolju i Melitopolju, Ledenu palatu u Severodonjecku i arenu Altair u Družkivki, izveštava britanska agencija, uz napomenu da nije mogla nezavisno da proveri navedene informacije.

Rusi dobijaju nove domaće dronove

Male izviđačke bespilotne letelice poznate kao Binokl (Binokular) počele su da stižu ruskim trupama koje su raspoređene u Ukrajini, saopštila je danas za TASS ruska tehnološka firma koja proizvodi dronove.

Najnovije bespilotne letelice koje proizvodi "Sjomka s vozduha" su dva do tri puta jeftiniji od kineskih bespilotnih letelica "Mavic" koje se aktivno koriste u borbenim dejstvima, rekao je portparol kompanije Dmitrij Zubarev.

Ruska bespilotna letelica je opremljena kompaktnim termovizirom koji otkriva neprijateljske snage i sposobnosti u bilo koje doba dana ili noći, a takođe ima i mogućnost izbacivanja granata, navodi TASS.

Samit Ukrajine i EU za mesec dana u Kijevu

Ukrajina i Evropska unija održaće samit 3. februara u Kijevu, a ne u Briselu, i razgovaraće o evropskoj finansijskoj i vojnoj podršci, saopštio je kabinet ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Zelenski je o ovom sastanku na visokom nivou razgovarao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u prvom telefonskom razgovoru u godini, navodi se u saopštenju objavljenom u ponedeljak uveče.

Foto: Printskrin

Odluka o sastanku u Kijevu stavlja tačku na spekulacije o mogućem novom putovanju predsednika Zelenskog u inostranstvo nakon njegove iznenadne posete Vašingtonu u decembru.

U pripremi je isporuka "odgovarajućeg" naoružanja i početak novog programa finansijske pomoći Ukrajini u vrednosti od 18 milijardi evra, navodi se u odluci Evropskog parlamenta u decembru.

Ukrajinska vojska o napadima u Čulakivki

Ukrajinska vojska tvrdi da su 31. decembra jedinice Oružanih snaga izvršile udar na koncentraciju ljudstva i tehnike u selu Čulakivka u Hersonskoj oblasti.

Čulakivka se nalazi 67 kilometara južno od Hersona, na istočnoj obali reke Dnjepar. Prema ukrajinskoj vojsci, ruski gubici su iznosili 500 ranjenih i poginulih vojnika.

RIA Novosti: Ruski padobranci obučavaju mobilisane

Elitne jedinice Vazdušno-desantnih snaga Rusije sprovode intenzivnu obuku mobilisanih boraca na zaporoškom pravcu, javlja dopisnik RIA Novosti.

Priprema se odvija na jednom od poligona u Zaporoškoj oblasti. Mobilisani borci Oružanih snaga Rusije obučavani su za taktičko kretanje u parovima i trojkama.

 

Razrađuju se različiti scenariji, uključujući napad na objekte, uništavanje oklopnih vozila, evakuaciju ranjenika sa ratišta.

Nastavu vode instruktori, borci elitnih jedinica Vazdušno-desantnih snaga, koji su borbeno iskustvo stekli u toku specijalne vojne operacije. Prema rečima instruktora, obuka je "pojačana i intenzivna".

Jedinice specijalnih snaga Vazdušno-desantnih snaga obučavaju i izviđačke grupe, koje čine mobilisani borci.

Tokom obuke se razvijaju veštine kretanja u šumovitom području, brzog raspoređivanja u borbene formacije, biranja pozicije u najkraćem mogućem roku i delovanja kao grupe, kao celine.

Osnivač "Vagnera" o borbama u Bahmutu

U Bahmutu je ukrajinska vojska stvorila "pet stotina linija odbrane", tako da ruska vojska napreduje sa teškom mukom, rekao je Jevgenij Prigožin, osnivač "Vagner grupe".

- U Artjomovsku (ruski naziv za Bahmut) je tvrđava u svakoj kući. Momcima ponekad treba i više dana da zauzmu jednu kuću. Ponekad i nedelje - rekao je Prigožin za RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, posle zauzimanja samo jedne kuće, ne može se reći da je odbrana ukrajinske vojske probijena.

- Danas, ujutru, zauzmeš jednu kuću. A iza ove kuće je još jedna, a onda još jedna. A koliko takvih linija odbrane ima u Artjomovsku? Ako kažemo 500, mi verovatno nećemo pogrešiti. Svakih 10 metara je odbrambena linija - kaže Prigožin.

Dramatičan snimak ruskog napada na Kramatorsk

Ukrajinska pravda: Trupe zauzele ostrvo Veliki Potjomkinski

Oružane snage Ukrajine zauzele su ostrvo Veliki Potjomkinski u blizini delte reke Dnjepar u Hersonskoj oblasti, objavila je 2. Ukrajinska pravda, pozivajući se na izvore u ukrajinskoj vojsci.

Ostrvo se nalazi između leve i desne obale reke Dnjepar u blizini Hersona.

Izveštaj ukrajinskog generalštaba

Ukrajinske raketne i artiljerijske snage izvele su u protekla 24 sata 13 napada na područja koncentracije ruskih trupa, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

U današnjem izveštaju, Generalštab je takođe izvestio da je ruska vojska lansirala najmanje šest projektila, 52 vazdušna udara i preko 70 napada višecevnim raketnim bacačima na Ukrajinu.

Svi raketni napadi bili su usmereni na civilnu infrastrukturu, tvrde iz generalštaba.

Ukrajinci kažu da su takođe oborili ruski helikopter Ka-52, 27 bespilotnih letelica kamikaza iranske proizvodnje Šahed-136 i odbile ruske napade u blizini 13 naselja u Donjeckoj i Luganskoj oblasti.

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI U MARINKI - Snimci Narodne milicije DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili