RAT U UKRAJINI: Rusi razneli stanicu za remont američkih haubica - General Konašenkov saopštio najnovije vesti (FOTO/VIDEO)

Novosti online

22. 12. 2022. u 07:11 >> 01:11

RAT u Ukrajini danas je ušao u 302. dan. Bivši direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin ranjen je sinoć tokom granatiranja Donjecka. Njegovo stanje je stabilno, ali on odbija da se evakuiše. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski se posle sastanka sa američkim liderom Džozefom Bajdenom rekao da "Rusija nema nameru da zaustavi ovaj okrutni rat“.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руси разнели станицу за ремонт америчких хаубица - Генерал Конашенков саопштио најновије вести (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File/Jutjub/SpacePRedator

Sirene za vazdušni napad čuju se u istočnim regionima Ukrajine

 U Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti čuje se upozorenje o vazdušnom napadu, prema podacima onlajn mape Ministarstva digitalnog razvoja Ukrajine.

Signal za uzbunu objavljen je u istočnim regionima zemlje gotovo istovremeno.

Pored toga, oglasilo se upozorenje o vazdušnom napadu u delu Zaporoške oblasti koji je pod kontrolom Kijeva .

Kasnije je publikacija „Strana.ua“ izvestila o eksploziji u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Od početka oktobra ruska vojska izvodi raketne napade na energetsku, odbrambenu industriju, vojnu komandu i komunikacione objekte širom Ukrajine. Vladimir Putin je to nazvao odgovorom na teroristički napad koji je Kijev izveo na Krimski most. Od tada se u ukrajinskim regionima svakodnevno, ponekad i širom zemlje, objavljuju upozorenja o vazdušnim napadima.

Kako je primetio premijer Denis Šmigal , u Ukrajini praktično ne postoji nijedan energetski objekat koji nije napadnut. Oštećene su sve termoelektrane, desetine trafostanica raznih klasa i visokonaponski dalekovodi. Predsednik Volodimir Zelenski priznao je da je sada nemoguće potpuno obnoviti energetski sistem - prenela je RIA.

 

 

Blumberg: Poseta Zelenskog SAD može da ukaže na neuspehe ukrajinskih oružanih snaga

Poseta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Sjedinjenim  Državama može ukazivati na to da Oružane snage Ukrajine (AFU) imaju određene probleme u sukobu sa  Rusijom . Kolumnista Blumberga Hal Brands piše o tome.

Prema njegovom mišljenju, Zelenski ne bi otišao u SAD da je bilo pozitivnih promena u toku sukoba.

- Zelenski ne bi došao u  Vašington da je sve išlo dobro - piše Brends.

Posmatrač je dodao da postoji određeni zamor u Beloj kući od finansiranja Kijeva . Određeni broj skeptičnih republikanaca, koji su na izborima osvojili većinu u Predstavničkom domu, mogao bi da natera ukrajinske vlasti da se zabrinu o daljim izgledima za podršku SAD.

Ranije je objavljeno da je američki Senat odobrio nacrt budžeta zemlje koji predviđa izdvajanje 44,9 milijardi dolara Kijevu, prenela je Gazeta.

 

Rusija se nada da su SAD dovoljno mudre da izbegnu direktnu konfrontaciju

Moskva se nada da će Vašington pokazati dovoljno razboritosti da spreči eskalaciju situacije do tačke direktne konfrontacije, rekao je u intervjuu za TASS Aleksandar Darčijev, direktor severnoameričkog odeljenja ruskog ministarstva spoljnih poslova.

- Može se samo nadati da će Vašington poslušati glas razuma i da neće dozvoliti da situacija eskalira do tačke direktne konfrontacije između Rusije i Sjedinjenih Država. U suprotnom, prekinuti diplomatski odnosi će postati realnost, sa svim posledicama - navodi se u saopštenju. rekao je ruski diplomata.

 

Zelenski se sastao sa Dudom na povratku iz SAD

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da se sastao sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom u povratku iz SAD.

Zelenski je na svom profilu na mreži Telegram napisao da su njih dvojica "sumirala godinu koja je donela istorijske izazove zbog rata u punom jeku".

 

Iran odgovara na optužbe Zelenskog

 

Iran nije izvezao nikakvu vojnu opremu za upotrebu u sukobu u Ukrajini i neće tolerisati takve lažne optužbe u nedogled, naglasilo je u četvrtak Ministarstvo spoljnih poslova u Teheranu, reagujući na govor ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog u Kongresu SAD.

- Još jednom naglašavamo da Islamska Republika Iran nije izvezla nikakvu vojnu opremu nijednoj strani za upotrebu u ratu u Ukrajini - rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani u saopštenju.

Konstatujući da je Iran uvek poštovao teritorijalni integritet drugih zemalja, uključujući Ukrajinu, Kanani je dodao: „Zelenski treba da shvati da strateško strpljenje Irana neće biti neograničeno prema neosnovanim optužbama.

Obraćajući se američkim poslanicima u sredu uveče, Zelenski je optužio Teheran da je partner Moskve u „genocidnoj politici“.

- Iranski smrtonosni dronovi poslati Rusiji postali su pretnja našoj kritičnoj infrastrukturi. Tako je jedan terorista pronašao drugog - rekao je on.

Ukrajina i SAD optužile su Iran da daje dronove Rusiji, tvrdeći da su moskovske bespilotne letelice Geran-2 zapravo bespilotne letelice iranske proizvodnje Shahed-136. Teheran je ove nedelje primetio da Kijev nije uspeo da predstavi nikakve dokaze koji bi to potvrdili. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naglasio je da svo oružje koje ruske trupe koriste u Ukrajini dolazi iz domaćih zaliha.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahjan objasnio je u novembru da je Teheran isporučio Moskvi „mali broj dronova“ „mesecima pre“ aktuelnog sukoba u Ukrajini. On je takođe kritikovao Vašington zbog toga što je u Kijev usmeravao oružje i municiju vredne milijarde dolara, produžavajući sukob.

Kanani je u svojoj izjavi u četvrtak savetovao Zelenskog da „bolje izvuče pouke iz sudbine određenih lidera zemalja koje su se oslanjale na podršku SAD“. 

Ukrajinski predsednik je bio u Vašingtonu da lobira za više oružja kako bi nastavio svoje ratne napore. Američki predsednik Džo Bajden iskoristio je posetu da objavi više od 2,2 milijarde dolara dodatne pomoći.

 

Izveštaj ruskog ministarstva odbrane

Oružane snage Rusije uništile su punkt za remont artiljerijskih sistema M777 u DNR, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

On je dodao da je kod sela Vesjolo u Hersonskoj oblasti otkriven položaj i uništena ukrajinska stanica za elektronsko ratovanje. Operativno-taktička avijacija, raketne snage i artiljerija uništile su tri skladišta municije ukrajinskih snaga u Donjeckoj Narodnoj Republici, Zaporoškoj oblasti i Nikolajevskoj oblasti.

U kupjanskom pravcu uništeno je do 15 ukrajinskih vojnika i dva vozila u oblastima naselja Kučerovka u Harkovskoj oblasti i Novosjolovsko u Luganskog Narodnog Republici.

U krasnolimanskom pravcu ruska artiljerija uništila je ukrajinske jedinice koncentrisane u oblastima naselja Sergejevka u LNR i Terni u DNR. Gubici Oružanih snaga Ukrajine u ovom pravcu iznose više od 20 poginulih i ranjenih, dok su uništena dva borbena oklopna vozila i tri kamioneta.

Foto: Printskrin/Ruptly

U donjeckom pravcu ruske trupe nastavile su ofanzivne operacije. Proteklog dana u ovom pravcu ubijeno je do 50 ukrajinskih vojnika, a uništeno dva tenka, tri borbena vozila pešadije i pet automobila.

U južnodonjeckom pravcu dejstvima ruske avijacije, artiljerije i trupa uništene su jedinice Oružanih snaga Ukrajine u oblastima naselja Nikoljsko, Novomajorsko i Novopolj u DNR.

U Donjeckoj Narodnoj Republici i Zaporoškoj oblasti uništene su dve ukrajinske diverzantske grupe. U proteklih 24 časa u ovom pravcu ubijeno je do 30 ukrajinskih vojnika, a uništeno dva borbena oklopna vozila i tri kamioneta.

Tokom kontrabaterijske borbe izvršena su dva raketna udara na vatrene položaje ukrajinskih višecevnih raketnih sistema „Grad“ i „Smerč“ u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Borbeni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborili su dva aviona MiG-29 Vazduhoplovnih snaga Ukrajine u oblastima naselja Ševčenko i Bogatir. Osim toga, u DNR je uništen ukrajinski helikopter Mi-8.

Ruski sistemi PVO oborili su tri bespilotne letelice u Donjeckoj Narodnoj Republici. Takođe su presretnute dve rakete ispaljene iz višecevnob bacača raketa „Himars“ u Luganskoj Narodnoj Republici.

Peskov o poseti Zelenskog Vašingtonu

Amerika nastavlja politiku de fakto i posredne borbe protiv Rusije do poslednjeg Ukrajinca, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući posetu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog Vašingtonu.

Zelenski je u sredu doputovao u Vašington, u kojem je razgovarao s predsednikom SAD Džozefom Bajdenom i nastupio pred Kongresom SAD.

On je izjavio da ne zna kako izgleda "pravedan mir" s Rusijom, ali da je uveren da su isključeni kompromisi u vezi s teritorijom i suverenitetom, piše Sputnjik.

Lukašenko naložio proveru snaga za hitno reagovanje

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da se ne može isključiti da protiv republike može biti pokrenuta agresija. On je dodao da je zbog toga ranije odlučio da izvrši proveru snaga za hitno reagovanje.

- Ne možemo da isključimo da protiv naše zemlje može biti pokrenuta agresija. U krajnjem slučaju, ovakvu spremnost vidimo kod naših suseda. Znamo ko podbada te susede da stvaraju napetost na našim granicama - rekao je Lukašenko u Minsku na sastanku sa bezbednjacima, a prenosi „Belta“.

Foto: AP Photo/Nikolai Petrov, Belta

On je podsetio da je u vezi sa tim prethodno odlučio da se izvrši provera snaga za hitno reagovanje.

- U našoj vojsci postoje snage za takozvano trenutno reagovanje. Ako se odjednom nešto neočekivano desi, te snage se alarmiraju na određeno vreme i upućuju na lokaciju gde postoji sukob. Doneo sam odluku da se sprovede provera ovih snaga za hitno reagovanje - objasnio je Lukašenko.

Pušilin o borbama u Marinki

Ruske trupe će uskoro osloboditi Marinku, uprkos tome što neprijatelj pokušava da učvrsti položaje na periferiji tog grada, izjavio je za RIA Novosti Denis Pušilin, vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike.

- Jedinice u Marinki napreduju, već se vodi borba za oslobođenje ostatka grada. Ali neprijatelj pruža otpor, pokušava da se održi u svakoj zgradi. Navodno im je tako naređeno - rekao je sagovornik agencije.

Ukrajinci se ne obaziru na gubitke i nastavljaju da šalju nove rezerve, naglasio je Pušilin.

- Ipak, za nas je važno svakih 50-100 metara koliko naše jedinice svakodnevno napreduju, tako da ćemo vrlo brzo videti Marinku već potpuno oslobođenu - zaključio je on.

Putin i Netanjahu uvereni u napredak rusko-izraelskih odnosa

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa liderom izraelske partije Likud Benjaminom Netanjahuom, a dve strane su izrazile obostrano uverenje da će rusko-izraelski odnosi nastaviti da napreduju, saopštila je pres-služba Kremlja.

- Razgovarano je o aktuelnim pitanjima bilateralne agende i međunarodnoj situaciji. Izraženo je obostrano poverenje da će rusko-izraelski odnosi nastaviti da se progresivno razvijaju, a kontakti na različitim nivoima će se nastaviti - navodi se u poruci, prenosi TASS.

Jedinice DNR napreduju ka Njujorku

Artiljerijske jedinice DNR napreduju ka položajima ukrajinskih trupa u blizini naselja Njujork, javio je dopisnik RIA Novosti.

- Neprijatelj trpi velike gubitke. Trenutno pokušava da evakuiše svoje vojno osoblje i povlači se, brzo se povlači sa položaja. Oklopni transporteri i borbena vozila pešadije primećeni su u tom području, oklopni transporter je uništen - rekao je za RIA Novosti komandant haubičkog diviziona sa pozivnim znakom Kolivan.

On tvrdi i da je došlo do razmene vatre između vojske Ukrajine i "nacionalističkih odreda".

- Ne dozvoljavamo neprijateljskoj artiljeriji da puca na bolnice, naše vrtiće, naše škole. Na našoj zemlji, grad Novgorodski, oduvek je bio Novgorodski, to je naš grad. To su nacisti nazvali grad - Njujork. Oni se pokoravaju Vašingtonu. I tako su ga zvali Njujork - zaključio je Kolivan.

Naselje je krajem 19. veka dobilo ime Njujork, a od 1951-2021 zvalo se Novgorodskoje.

Antonov: Provokativne akcije SAD će dovesti do eskalacije

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov izjavio je danas, komentarišući posetu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Vašingtonu, da će provokativne akcije SAD neizbežno dovesti do eskalacije, čije posledice mogu biti nepredvidive.

Foto: Printskrin

- Uprkos našim upozorenjima, sistem PVO Patriot biće poslat u Kijev. Međutim, zemlja nema stručnjake za rad sa njima. Da li će to biti američki specijalisti ili građani druge zemlje NATO-a. Ne shvataju da naša vojska sistematski uništava zapadno oružje. Mislim da svi savršeno razumeju kakvu sudbinu može da dočeka osoblje koje popunjava ove komplekse na teritoriji Ukrajine - rekao je Antonov, a prenela agencija TASS.

Istakao je da je Rusija više puta apelovala na korišćenje, kako je rekao, zdravog razuma na svim nivoima. Antonov je naglasio da američka administracija baca velike resurse i mogućnosti na suludu ideju "pobede nad Rusima na bojnom polju".

Maročko: Ukrajinci raspoređuju specijalce u rejonu Bahmuta

Ukrajinska komanda raspoređuje dodatne specijalne snage u rejonu Bahmuta, rekao je za RIA Novosti oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko, pozivajući se na obaveštajne podatke.

- U cilju održavanja položaja zabeležen je dodatni transfer pripadnika ukrajinskih specijalnih jedinica - rekao je on.

Prema tvrdnjama Maročka, zadaci ovih jedinica, pored odbrane, uključuju i suzbijanje panike i slučajeva dezerterstva u redovima Oružanih snaga Ukrajine.

Ruske trupe sa radarom za lociranje minobacačke paljbe

Amerikanci će pratiti opremu koju šalju u Ukrajinu

Džejms Ajvs, zamenik direktora američke Službe za krivične istrage Ministarstva odbrane SAD, rekao je da će ta agencija pratiti potencijalno preusmeravanje američke pomoći Ukrajini na crno tržište, piše Kijev Indipendent.

- Rizik je veoma stvaran na osnovu činjenice da imamo posla sa tako neverovatnom količinom predmeta, od kojih mnogi imaju ratne sposobnosti, i to radimo veoma brzo - rekao je Ajvs u intervjuu za Difens njuz.

Bajden: Sastanak sa Zelenskim šalje poruku Putinu da su Ukrajina i SAD ujedinjeni

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je da njegov susret "u četiri oka" sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim šalje poruku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da su SAD i Ukrajina ujedinjeni.

- Bilo je veoma važno da Putin i svi ostali vide da smo predsednik Zelenski i ja ujedinjeni, da dve zemlje stoje zajedno, kako bismo bili sigurni da on ne može da uspe - rekao je Bajden, prenosi Si-En-En.

Foto: Profimedia

Bajden je zvanično juče saopštio da će SAD poslati dodatni paket pomoći Ukrajini od 1,8 milijardi dolara, koji će uključivati odbrambeni raketni sistem "Patriot".

Zelenski je rekao da je doputovao u Vašington kako bi zahvalio SAD na pomoći u ratu protiv Rusije.

- U Vašingtonu sam da bih zahvalio američkom narodu, predsedniku i Kongresu na pomoći koja je Ukrajini preko potrebna. I takođe da nastavimo saradnju kako bismo se približili našoj pobedi - napisao je Zelenski u objavi na društvenoj mreži Telegram.

Dmitrij Rogozin ranjen tokom granatiranja u Donjecku

Bivši direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin ranjen je tokom ukrajinskog granatiranja hotela u Donjecku, rekao je njegov pomoćnik za TASS.

Rogozin, koji rukovodi grupom vojnih savetnika Carski vukovi u Donbasu, prebačen je u bolnicu i van životne opasnosti je, dodao je on.

Foto: Telegram/rogozin_do

Kako je naveo, tokom granatiranja ranjeno je još nekoliko ljudi.

- Granatiran je hotel u predgrađu Donjecka, u kojem se nalazio tim vojnih savetnika predvođen Dmitrijem Rogozinom. Dmitrij je ranjen u leđa - objasnio je pomoćnik Rogozina.

On je za RIA Novosti rekao da je napad izveden precizno navođenom municijom, verovatno iz samohodnog artiljerijskog sistema Cezar, kalibra 155 milimetara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere