RAT U UKRAJINI: Komandant VSU: Ukrajinski general Sirski: Ko potceni Ruse biće poražen

Novosti onlajn

15. 12. 2022. u 07:06 >> 22:44

RAT u Ukrajini 295. dan. Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin saopštio je da je grad jutros bio meta najintenzivnijeg granatiranja od 2014. godine. EU i SAD će uskoro objaviti zajedničku deklaraciju o Ukrajinu, piše "Politiko".

РАТ У УКРАЈИНИ: Командант ВСУ: Украјински генерал Сирски: Ко потцени Русе биће поражен

Zajednički manevri Rusije i Belorusije, Foto AP

Žestoke borbe u Bahmutu: Vagnerovci napreduju, VSU dovlači pojačanja (MAPA)

Na ruskim društvenim mrežama dat je kratak rezime dejstava na vojištima širom Ukrajine i pograničnom delu Rusije.

Pogranične teritorije Ruske Federacije

U regionu Kursk ukrajinske formacije su pucale na farmu Kučerov u Belovskom okrugu. Žrtava nije bilo, oštećena je civilna infrastruktura. Vatra je našla i selo Stari Hutor u Belgorodskoj oblasti, geleri su oštetili dalekovod, ali niko nije povređen.

Harkovska oblast

Oružane snage RF izvele su nekoliko udara na ciljeve VSU u Harkovu. Prema preliminarnim podacima, pogođena je CHPP-5 u okrugu Holodnogorsk, železnička stanica Minutka i skladišta.

Oružane snage Rusije su noću pogodile objekat u blizini Pesočina, nakon čega je na neko vreme nestalo struje u delu regiona.

Ilustracija telegram rybar



Smer Starobeljsk

Ukrajinske snage su nekoliko puta pokušale da napreduju ka Kislovki i južno, Ploščanki, međutim, podpale su pod artiljerijsku vatru, povukle su se.

Soledarski pravac

Na pravcu Bahmutski (Artemovski). U samom Bahmutu, borbe se nastavljaju na jugoistoku grada u oblasti ulice Fjodora Maksimenka i Pervomajskog ulice.

Na jugu vode se borbe kod Kleščeevke i Opitnog, gde borci PMC „Vagner“ pokušavaju da probiju odbranu VSU u stambenom naselju.

Zapadno od Andrejevke i Kurdjumovke, Oružane snage Ruske Federacije uspele su da zauzmu nekoliko uporišta Oružanih snaga Ukrajine.

Komanda Oružanih snaga Ukrajine prebacuje ukrajinske borce iz pravca Hersona na sektor Torecki, nakon čega će preći na liniju odbrane zapadno od Kurdjumovke i kod Donjecka.

Nastavljaju se pozicione borbe u Belogorovki na sektoru Lisičanskog.

Foto Tanjug/AP



Luganska Narodna Republika

VSU je izvršio masovne udare iz HIMARS MLRS na Stahanov, oštetivši najmanje 50 stambenih zgrada.

Donjecki pravac

VSU je granatirala centar Donjecka, oštetivši Sabornu crkvu Preobraženja Gospodnjeg i druge civilne objekte, civili su povređeni. Nastavljaju se pozicione borbe u Mariinki, u blizini Krasnogorovke i Bolšaje Novoselke.

Južni front: Hersonski pravac

Nastavljaju se artiljerijski dueli na južnom sektoru fronta: Oružane snage Rusije su napale Herson i okolinu, dok je VSU granatirao hotel u Goloj Pristanu i Skadovsku.

 

Zalužni razgovarao sa Milijem

Glavnokomandujući ukrajinskih snaga Valerij Zalužni saopštio je da je sa načelnikom Združenih generalštabova SAD Markom Milijem razgovarao o isporukama Kijevu naoružanja, municije i tehnike.

 

Litvanija kupuje HIMARS

Litvanija će potpisati ugovor o kupovini osam američkih višecevnih bacača raketa „Himars“, piše portal Litvanske radio televizije.

„Tokom današnjeg dana će biti potpisan ugovor o najskupljoj kupovini koju je izvršila litvanska vojska do sada. 

 

Foto printskrin youtube DE Military Update

 

EU usaglasila novi paket sankcija Rusiji

Ambasadori država-članica EU postigli su večeras saglasnost o devetom paketu antiruskih sankcija, saopštila je Češka, predsedavajuća EU.

 

Nemačka isporučila rakete za PVO IRIS-T i municiju za Geparde

Berlin je Kijevu donirao dodatne rakete za sistem protivvazdušne odbrane IRIS-T, 30.000 metaka kalibra 40 mm i drugu pomoć, navodi se na listi objavljenoj na sajtu nemačke vlade.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Broj raketa prenetih za IRIS-T nije preciziran.

Osim toga, Berlin je Kijevu predao dva oklopna spasilačka vozila Bergepanzer 2, kao i 5 hiljada artiljerijske municije kalibra 155 mm, 4 sanitetska vozila i 18 kamiona 8Ks8 sa specijalnim sistemom utovara.


Zaporoška oblast: Kijev ne treba da kreće u ofanzivu na Melitopolj


Pokušaji ukrajinskih snaga da počnu ofanzivu za zauzimanje Melitopolja biće sprečeni, za to postoje sve neophodne snage i sredstva, izjavio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

-Naša vojska ima sve potrebne snage i sredstva da zaustavi pokušaje ofanzive ukrajinskih trupa. Zato im savetujemo da ni ne gledaju u pravcu Melitopolja i odustanu, pre nego što bude kasno, od samoubilačke avanture, posebno jer (glavnokomandujući ukrajinskih trupa Valerij) Zalužni sigurno neće krenuti u napad, već će baciti na sigurnu smrt obične Ukrajince, rekao je Rogov.

Foto Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, do danas su ukrajinske trupe nagomilale velike snage na zaporožskom delu kontakt linije.

-Izjave Zalužnog usmerene su, pre svega, na američku publiku. Moguće da ga ocenjuju kao najverovatnijeg kandidata za smenu Zelenskog. Zalužni signalizira da je spreman da se žestoko bori do poslednjeg Ukrajinca i da košta zapadne sponzore mnogo jeftinije od Zelenskog, rekao je Rogov.

Ranije je Zalužni u intervjuu za „Ekonomist“ izjavio da bi zauzimanje Melitopolja dalo ukrajinskim snagama potpunu vatrenu kontrolu nad kopnenim koridorom i mogućnost da se gađa Krimska prevlaka, uključujući i iz američkih sistema „Himars“.

 

Zalužni: Pripremamo novu ofanzivu

Ukrajina priprema novu operaciju, izjavio je u intervjuu za britanski Ekonomist glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine general Valerij Zalužni.

Zalužni je naglasio da su zapadni partneri potpuno informisani o vojnim zahtevima Ukrajine za deokupaciju teritorija, ali još uvek ima malo oružja.

-Sa takvim resursima ne mogu da vodim nove velike operacije, iako trenutno radimo na jednoj, rekao je general.

Zalužni je dodao da je operacija „na putu, ali je još ne vidite“. -Koristimo znatno manje granata, sumirao je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine.

Foto Tanjug/AP

U istom intervjuu Zalužni je takođe primetio: „Da bismo došli do administrativnih granica Krima, potrebno je da pređemo razdaljinu od 84 km do Melitopolja. Inače, ovo nam je dovoljno, jer bi nam Melitopolj dao potpunu kontrolu vatre nad kopnenim „koridorom“, iz Melitopolja možemo da gađamo Krimsku prevlaku sa istim HIMARS-om i tako dalje“.

GŠ VSU: Rusi forsiraju na dva pravca

Ruske snage nastavljaju da usmeravaju svoje napore na izvođenje ofanzivnih operacija u pravcu Bahmuta i Avdejevskog, naveo je Generalštab.

Ruski osvajači u Ukrajini jačaju svoje snage na Kupjanskom i Zaporoškom pravcu. Rusi nastavljaju da usmeravaju svoje napore na izvođenje ofanzivnih operacija u pravcu Avdijevke i Bahmuta, o tome se govori u rezimeu Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

-Pokušavajući da poboljša taktičku situaciju na Limanskom pravcu, Kupjanskom i u Zaporožju – on gradi grupaciju jedinica, saopštio je Generalštab.

Konvoj ruskih oklopnih snaga na Krimu, Foto AP

Napominje se da u drugim oblastima usmerava napore na odvraćanje dejstava jedinica Odbrambenih snaga Ukrajine, granatirajući položaje ukrajinskih trupa i civilnih objekata duž linije dodira.

-Tokom dana ruski osvajači su izveli dva raketna udara, a takođe su izveli više od pet napada višecevnim raketnim sistemima. Posebno je oštećena civilna infrastruktura Nikopolja i Hersona, bilo je mrtvih među civilima, navodi se u izveštaju.

Takođe, u Generalštabu su dodali da sada postoji povećanje avijacione grupe i jedinica Oružanih snaga Ruske Federacije na teritoriji Belorusije. (unian.net)

Ukrajinski general-pukovnik: Ruse ne treba potcenjivati


Svako ko potceni Ruse biće poražen, rekao je komandant ukrajinskih kopnenih snaga general-pukovnik Aleksandar Sirski.

-Rusi nisu idioti. Nisu slabi. Svako ko ih potcenjuje izgubiće, rekao je on za Ekonomist.

Publikacija napominje da je Sirski rođen u blizini Vladimira i da je završio Moskovsku višu vojnu komandnu školu, dok se njegov stil upravljanja razlikuje od sovjetskog ili ruskog. Sirski se pridržava principa decentralizovanog komandovanja koje je usvojio NATO.

Foto Tanjug/AP

 

Granatiranje Stahanova, oštećeno 60 objekata

Više od 50 stambenih zgrada i 10 društvenih objekata, uključujući škole i vrtiće, oštećeno je u Stahanovu u Luganskoj Narodnoj Republici nakon što su ukrajinske snage granatirale grad, saopštila je gradska uprava na svom Telegramu.

Kako se navodi, u artiljerijskom napadu delimično su oštećena stakla na školama, vrtićima, gradskom muzeju, kao i na crkvi Svetog Georgija i gradskog suda.

Ranije je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine saopštilo da su ukrajinske snage gađale Stahanov sa deset raketa ispaljenih iz sistema „Himars“. U granatiranju je crpna stanica ostala bez struje.

 

Foto Tanjug/AP

Vagnerovci vode borbe za svaku kuću u Bahmutu


Jurišni odredi PMC „Vagner“ vode borbu na istočnoj periferiji Bahmuta u industrijskoj zoni i na periferiji naselja. U Bahmutu se nastavljaju borbe u ulici Fjodora Maksimenka i u Pervomajskoj ulici. Posade MLRS Grad Oružanih snaga Ukrajine neselektivno gađaju ofanzivna područja. Danas je u grad stiglo 60 ukrajinskih mobilisanih rezervista.

Na lokalitetu Bahmut u blizini Opitnog, „vagnerovci“ pokušavaju da se probiju u zgrade koje koriste Oružane snage Ukrajine kao uporišta i vatrene položaje.

Na jugu se vode borbe na periferiji Kleščejevke. A zapadno od Andrejevke i Kurdjumovke, Oružane snage RF uspostavile su kontrolu nad dva četna i četiri vodna uporišta.

Za podršku odbrambenim snagama iz Bele gori, 60 mobilisanih upućeno je u rejon borbenih dejstava. A u KNP 3. čete 28. brigade na Beloj Gori stiglo je nekoliko jedinica oklopnih vozila.

Ilustracija telegram rybar

Na severoistoku, jurišne grupe PMC „Vagner“ napreduju na uporišta 128. brigade i 57. brigade u Podgorodnom.

Tri bataljona 46. vazdušno-desantne brigade sa pravca Hersona raspoređena su u stanicu Udačnoje u sektoru Toreck.

Nakon dolaska, deo jedinica biće upućen u zonu odgovornosti 28. brigade na prelazu Toreck - Kurdjumovka, a drugi - kod Donjecka.

Formacijama 28. ombr. Dostavljeno je nekoliko dronova DJI Mavic III opremljenih sistemom za ispuštanje granata.

U oblasti Lisičanska, nastavljaju se pozicione borbe u Belogorivki, gde Oružane snage Ukrajine pokušavaju da obuzdaju napredovanje „vagnerovaca“.

 

Putin: Pad BDP Rusije 2,5 odsto

Bruto domaći proizvod (BDP) Rusije smanjiće se za oko 2,5 posto u 2022, saopštio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku Saveta za strateški razvoj i nacionalne projekte.

-Smanjenje BDP-a do kraja godine je projektovano na oko 2,5 procenata“, rekao je on, dodajući da se zapadna kalkulacija „o padu ruske ekonomije, kao što vidimo, kao što i svi vide, nije materijalizovala, prenosi agencija Tass.

Foto: Tanjug

Putin je naveo da će Rusija proširiti trgovinsku saradnju sa novim partnerima, uključujući preusmeravanje tokova gasa ka istočnim susedima, u okviru borbe protiv zapadnih sankcija.

Šef ruske države je u televizijskom obraćanju, kako prenosi Rojters, poručio da će Rusija razvijati ekonomske odnose sa partnerima u Aziji, Africi i Latinskoj Americi kako bi osujetila napore Zapada da je ekonomski izoluje.

 

Sankcije za ruske kompanije

Sjedinjene Države uvrstile su još devet ruskih kompanija na sankcioni spisak, saopštilo je Ministarstvo trgovine.

Na spisku su „VIP Tehnolodži“, „Tavrida Majkroelektroniks“, Akademija za bezbednost biznisa, „Interkom“ i druge.

 

Rusi oborili MiG-29 i Mi-8

Oružane snage Rusije osujetile su pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da krenu u napad u području Kupjanska, likvidirano je oko 35 ukrajinskih vojnika. Oružane snage Rusije ujedno su odbile sve kontranapade Oružanih snaga Ukrajine, koje su pokušavale da se vrate na stare položaje u području Severnog i Krasnogorovke, zapadno od Donjecka.

Rezerve Oružanih snaga Ukrajine su bile mete ruske avijacije i artiljerije južno od Donjecka. Oružane snage Rusije uništile su dve diverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine kod sela Pavlovka u DNR.

Foto: Arhiva

Ruska artiljerija i avijacija osujetile su pokušaj četiri jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine da krenu u kontranapad u pravcu tri naselja u LNR.

Borbeni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborili su ukrajinski avion MiG-29 i helikopter Mi-8.

Ruske trupe uništile su tokom dana više od 40 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine u području Krasnog Limana.

Herson potpuno bez struje

Herson je potpuno bez struje, saopštio je načelnik regionalne vojne administracije kog je imenovao Kijev, Jaroslav Januševič.

- Herson je potpuno bez struje. Čim bude moguće, eksperti će početi da obnavljaju električnu mrežu - napisao je Januševič na svom Telegram kanalu.

Desna obala Hersonske oblasti, uključujući grad Herson, pod kontrolom je ukrajinske vojske.

U novembru su u administraciji tog regiona rekli za Sputnjik da su kijevske vlasti Herson dovele do humanitarne katastrofe – u gradu nema struje, vode i grejanja.

Marinka oslobođena već 80%

Marinka je već 80 odsto oslobođena, rekao je lider DNR Denis Pušilin. Kako je istakao, nakon potpunog oslobođenja ovog strateškog mesta, ukrajinsko granatiranje Donjecka će se smanjiti.

"Vikinzi" naterali ukrajinski odred u bekstvo

Grupa "Viking", Zapadnog vojnog okruga Rusije, u šumskom pojasu kod Marinke obavila je izviđanje i navođenje artiljerijskih oruđa Msta-B, čime je naterala ukrajinski odred u bekstvo, javlja dopisnik Sputnjika.

Ruska vojska uništava radare dronovima

Ruska vojska u području Hersona nastavlja da uništava važne ciljeve uz pomoć drona-kamikaze Lancet. Među njima je i radarska stanica 36d6-m1 koja može da otkriva i navodi vazdušne ciljeve na udaljenosti do 400 kilometara.


 

Parlament Poljske proglasio Rusiju „državnom, koja sponzoriše terorizam“

- Parlament Poljske proglasio je Rusku Federaciju državom koja podržava terorizam i koristi terorističke metode - navodi se u rezoluciji parlamenta.

U tekstu se kaže da Ruska Federacija „sistematski krši ljudska prava, međunarodno pravo, Povelju UN i neke druge obaveze, vrši aneksiju teritorije drugih država, vrši oružane napade, ratne zločine i genocide i preduzima neprijateljske ekonomske akcije, posebno u oblasti energetikog sektora”.

Poljski parlament / Foto Tanjug-AP

- Rusija je odgovorna za pad malezijskog aviona (MH17) u julu 2014. godine, u kojem je poginulo 298 putnika i članova posade, kao i za avionsku nesreću u Smolensku u aprilu 2010. godine, u kojoj je poginulo 96 ljudi, uključujući predsednik Poljske Leh Kačinski, predstavnici poljske vlade, visoki vojni lideri Poljske i NATO-a, kao i članovi poljskog parlamenta - navodi se u dokumentu.

 

Kijev: U zatvoru u Hersonu otkrivena ćelija za decu

Komesar ukrajinskog parlamenta za ljudska prava Dmitro Lubinec saopštio je da su ukrajinski istražitelji na oslobođenom području Hersona otkrili zatvorsku ćeliju u kojoj su navodno bila zatočena i maltretirana deca, prenosi Rojters.

Kako je naveo, ćelija se nalazi u jednom od četiri otkrivena zatvora za mučenje u Hersonu, gradu na jugu Ukrajine koji su prošlog meseca napustile ruske snage. Navodi da su istražitelji utvrdili da su deca dobijala vodu svaki drugi dan, kao i da je na njih vršen "psihološki pritisak" i da im je pričano da su ih napustili roditelji.

Foto AP

Lubinec je takođe rekao da je oko 12.000 ukrajinske dece odvedeno u Rusiju od početka rata u februaru, a da je 8.600 odvedeno silom.

Rojters navodi da Lubinec nije pružio dokaze za svoje tvrdnje, a da agencija nije mogla da potvrdi istinitost njegovog izveštaja. Rusija je ranije odbacila optužbe da su u dosadašnjim operacijama na meti napada vojske bili civili.

Sprema se odbrana u LNR

Ukrajinske snage opremaju odbrambene položaje severozapadno od grada Svatovo u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštio je Sputnjiku oficir narodne milicije LNR Andrej Maročko, pozivajući se na podatke obaveštajne službe.

Prema njegovim rečima, ovo pokazuje da neprijatelj sa ofanzivnih operacija prelazi na odbranu.

Eksplozije u Harkovu i Očakovu

Eksplozije su odjeknule u Harkovu i Očakovu, saopštili su ukrajinski mediji.

Nikad veće granatiranje Donjecka

Jutarnje granatiranje Donjecka od strane Oružanih snaga Ukrajine postalo je najintenzivnije u poslednjih osam godina, napisao je gradonačelnik Aleksej Kulemzin na svom Telegram kanalu.

- Još jedan ratni zločin počinili su jutros ukrajinski fašisti. Danas tačno u 7:00 izložili su centar Donjecka najintenzivnijem napadu udaru od 2014. godine - napisao je on.

Između ostalog, pogođena je i kupola Preobraženskog sabora.
Informacije o žrtvama i šteti se preciziraju.
 

Nasilje se vratilo u Kijev

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da nema zatišja na liniji fronta i da se nasilje vratilo u Kijev. Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se juče u celoj Ukrajini. U okolini Bahmuta i Hersona su žestoke borbe. Ruski raketni bacači pogodili su zgradu uprave u Hersonu, a meta ruskih dronova bio je Kijev i region oko ukrajinske prestonice, saopštili su lokalni zvaničnici. 

Foto: Tanjug/AP photo

Nacionalni operater električne mreže Ukrenergo saopštio je da tokom napada nije oštećen nijedan energetski objekt.

Kremlj: Božićni prekid vatre nam nije na dnevnom redu

Sa druge strane, Kremlj je saopštio da božićni prekid vatre nije na dnevnom redu, te da će američki raketni protivvazdušni odbrambeni sistemi "Patriot" biti legitimna meta ruskih snaga, ukoliko SAD isporučuje oružje u okviru vojne pomoći Kijevu.

Foto Tanjug/AP

Izvršena je i nova razmena zarobljenika. Ukrajina je u novoj razmeni zarobljenika vratila 64 svoja vojnika i jednog američkog državljanina, saopštio je Andej Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. 

Novi paket pomoći i osnivanje tribunala za ruske zločine

Novi Zeland je odobrio još tri miliona dolara pomoći Ukrajini. 

Članice EU nisu postigle saglasnost o osnivanju međunarodnog tribunala za navodne ruske zločine u Ukrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

ŠOLC POSLE NAPADA NA IRAN: Pozivam na deeskalaciju sukoba u regionu Bliskog istoka