RAT U UKRAJINI: Tri koraka Zelenskog za mir - oružje, pare i uslovi za Moskvu; Stradalo više od 1.500 oficira VSU?

Novosti onlajn

12. 12. 2022. u 07:00 >> 01:40

RAT u Ukrajini – 292. dan. Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je sa Vladimirom Zelenskim o ruskim napadima na ukrajinsku infrastrukturu – Vašington će nastaviti da isporučuje Kijevu sisteme PVO. Ruska vojska napreduje na celoj liniji fronta, Kijev prebacuje dodatne snage u pravcu Svatovska.

РАТ У УКРАЈИНИ: Три корака Зеленског за мир - оружје, паре и услови за Москву; Страдало више од 1.500 официра ВСУ?

Foto Tanjug/AP printskrin jutjub

 

Ogromni gubici oficirskog kadra VSU

Na spisku se nalazi 80 mlađih potporučnika, 291 poručnik, 440 natporučnika potporučnika, 263 kapetana, 179 majora, 120 potpukovnika i 62 pukovnika.

U ovoj tabeli su i podaci nekoliko stranih plaćenika, uključujući bivše oficire američke vojske: rezervni kapetani Kim Pol Li i Grejdi Kurpasi borili su se za Ukrajinu i uništeni su kao deo Novog svetskog poretka.

Ukupno, na listi je preko 1,5 hiljada imena. Proverom navedenih imena može se naći potvrda o pogibiji ovih vojnih lica i stranih plaćenika. Međutim, ova lista nije zvanična i potpuna.

Foto Tanjug/AP

 

Trebaće godine za obnovu energetskog sistema

Vraćanje energetskih objekata u Ukrajini u prethodno stanje trajaće godinama, rekao je generalni direktor ukrajinske kompanije DTEK Energo Ildar Salejev.

 

Starlink u problemima u Ukrajini

Mačke remete rad satelitskog interneta Starlink na teritoriji Ukrajine, navodi Telegram kanal Sputnik Bližnee zarubežьe.

Izvor navodi da satelitske antene zimi uključuju režim grejanja da bi primile signal, koji privlači smrznute životinje.

Mačke koje se greju dok sede na prijemnicima ometaju prenos satelitskih podataka. Ovo javljaju korisnici Starlink-a iz Ukrajine.

Foto: pixabay

VSU pokušava da povrati izgubljene položaje (MAPA)

Na društvenim mrežama pojavio se kratak rezime dešavanja po vojištima u Ukrajini.


Smer Starobeljsk
Na Kupjansko-Svatovskom sektoru jedinice 14. Ombr Oružanih snaga Ukrajine sprovode pozicionu odbranu. U sastavu tenkovskog bataljona 14. brigade u pripravnosti je – jedan tenk T-64B1V i četiri tenka T-72.

Izviđačka grupa 80. vazdušno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine traga za vatrenim položajima Oružanih snaga RF u rejonu Stelmahovke. Ukrajinska artiljerija i taktička avijacija se koriste za napad na identifikovane ciljeve.

U sektoru Liman, kombinovane jurišne grupe 80. Vazdušno-desantne brigade i 25. Vazdušno-desantne brigade nastavljaju pokušaje juriša na ruske položaje u pravcu Krasnopopovke. Pozicione borbe se vode u oblasti Medvežje i jaruga Žuravka.


Soledarski pravac
Na lokalitetu Bahmut (Artjomovski) nastavljaju se sukobi u okolini Bahmuta. Jurišni odredi Vagnerovog PMC-a uspostavili su kontrolu nad dva uporišta VSU na liniji Bahmut-Soledar.

Na sektoru Toreck (Đeržinski) ruske jedinice, podržane artiljerijom, napreduju istočno od Torecka.

U sektoru Lisičanska, ukrajinska komanda se priprema za juriš na položaje Oružanih snaga Rusije u oblasti Belogorivke.

Ilustracija telegram rybar


Luganska Narodna Republika
Ukrajinske formacije granatirale su iz raketne i topovske artiljerije gradove Svatovo i Kremennu: oštećeni su stambeni objekti i gasovod, a među civilnim stanovništvom ima mrtvih.

Donjecki pravac
Jedinice motorizovane pešadije Oružanih snaga Rusije se bore u centru Marinke. Ruska artiljerija udara na položaje VSU na zapadnoj periferiji grada.

U Ugledarskom sektoru Oružanih snaga RF izvodi se lokalna ofanziva na području Bolšaja Novoselka. Nema značajneg napredovanja.

Ukrajinske formacije granatirale su stambene zgrade i civilnu infrastrukturu u Donjecku, Gorlovki, Jakovlevki, Jasinovataji, Kaštanovoe i drugim naseljima aglomeracije. Ubijena su najmanje tri civila.

Foto: Printskrin Youtube



Zaporoški pravac
U selu Konstantinovka, ukrajinska diverzatsko-izviđačka grupa detonirala je eksplozivnu napravu na osloncu mosta na autoputu Melitopolj-Berdjansk.

Artiljerijski dueli se nastavljaju duž linije dodira: Oružane snage Rusije pogodile su koncentracije ljudstva VSU u Dorožnjanki, Guljajpoljskom, Orehovu i Malinovki.


Južni front: Hersonski pravac
U Skadovsku je izvršen pokušaj ubistva zamenika šefa Hersonske oblasti: mina je postavljena ispod njegovog automobila. Vozač je preminuo na licu mesta, službenik je hospitalizovan u teškom stanju u bolnici u Simferopolju.

Ruska artiljerija je napala položaje VSU u Crvenom Majaku i Lvovu. Zauzvrat, ukrajinske formacije iz minobacača pucale su na stambene objekte u Aleški i Golom Pristanu.

 

 

VSU: Kraken zauzeo Kislovku i Kotljarovku

Odvojena obaveštajno-subverzivna jedinica Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane „Kraken“ objavila je snimak oslobađanja dva naselja u Luganskoj oblasti.

Snimak je objavljen na Telegram kanalu specijalne jedinice.

Tako su jurišne grupe od ruskih okupatora oslobodile sela Kislovka i Kotljarovka, koja se nalaze severno od Svatova.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine je 12. decembra saopštio da je ukrajinska vojska odbila napade ruskih osvajača na području 11 naselja u oblastima Luganska i Donjecka. (Unian.ua)

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

SAD ne mogu da potvrde smrt plaćenika kod Bahmuta

Sjedinjene Američke Države ne mogu da potvrde smrt američkog plaćenika u Ukrajini, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Bivša poslanica Vrhovne rade Ukrajine Valerija Zaružko ranije je izvestila da je američka plaćenica koja je bila bolničarka u redovima ukrajinskih snaga bezbednosti poginula u Donbasu kod grada Artjemovsk (ukrajinski naziv Bahmut).

-Video sam te izveštaje. Reći ću da ti izveštaji nisu potvrđeni, rekao je on novinarima.

Prajs je napomenuo da je Stejt department ranije primetio moguće dezinformacije koje kruže u vezi sa sukobom u Ukrajini.

Prema podacima Ministarstva odbrane Ruske Federacije, samo u novembru Ukrajina je izgubila više od 8,3 hiljade vojnika, teške borbe sa velikim brojem poginulih ukrajinskih vojnika vodile su se u oblastima kod Artjemovska.

 

Tri koraka Zelenskog za mir, nijedan za vlasti u Kijevu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je tokom obraćanja liderima zemalja „Velike sedmorke“ da postoje tri koraka koja će doneti mir u Ukrajinu, naglasivši da je, pre svega, potrebno nastaviti „postignutu solidarnost“ u isporukama naoružanja i ispuniti „formulu mira“ koju je Kijev predložio ranije.

Prvi korak je, prema njegovom mišljenju, isporuka savremenih tenkova, artiljerije i projektila, kao i naprednije artiljerije i raketa većeg dometa, drugi je podrška finansijskoj, energetskoj i socijalnoj stabilnosti Ukrajine sledeće godine, a treći – ispunjavanje „formule mira“ od deset tačaka.

Među tim tačkama su radijaciona i nuklearna bezbednost, prehrambena i energetska bezbednost, oslobađanje svih ratnih zarobljenika, obnavljanje teritorijalne celovitosti Ukrajine, povlačenje ruske vojske i prekid borbenih dejstava, „povratak pravdi“, borba protiv ekocida, sprečavanje eskalacije.

 

Foto Tanjug/AP

Bivša poslanica Vrhovne Rade: Poginula američka plaćenica

Američki plaćenik, koji je bio bolničar u redovima ukrajinskih snaga bezbednosti, poginuo je u Donbasu kod grada Artemovsk (ukrajinski naziv Bahmut), izjavila je bivša poslanica Vrhovne rade Valerija Zaružko.

Amerikanka Rebeka Macirovski iz Noksvila u Tenesiju, SAD, došla je u Ukrajinu da je brani. Bila je bolničar Oružanih snaga Ukrajine. Umrla je u Bahmutu, napisala je Zaružko na društvenim mrežama.

Foto Tanjug/AP

Prema podacima Ministarstva odbrane Ruske Federacije, samo u novembru Ukrajina je izgubila više od 8,3 hiljade vojnika, teške borbe sa velikim brojem poginulih ukrajinskih vojnika vodile su se u oblastima kod Artjomovska.

GŠ Oružanih snaga Ukrajine: Ruska armija je prešla u ofanzivu na Limanskom, Zaporožskom, Artjomovskom i Avdejevskom pravcu

Komanda Oružanih snaga Ukrajne dala je izveštaj o dejstvima na ratištima. Kako saopštava ukrajinska komanda, posle nedelju dana ofanzivnih operacija ruskih trupa, VSU gubi inicijativu.

U izveštaju se navodi da Oružane snage RF usmeravaju svoje napore na ofanzivu u pravcu Limanskog, Artjomovskog, Avdejevskog i Zaporožja. U drugim oblastima Rusija vodi odbrambene operacije.

Foto AP

Ruske trupe napadaju oružane snage Ukrajne uz masovnu artiljerijsku podršku:

- U pravcu Limanskog, Oružane snage RF nanose vatrene udare po položajima Oružanih snaga Ukrajine u oblasti naselja Terni, Jampolovka, Torskoe u DNR.

– Na Kupjanskom pravcu ruska armija je gađala položaje VSU u oblastima: Kislovka, Kotljarovka, Tabajevka, Berestovoe Harkovske oblasti i Stelmahovka u LNR.

Oružane snage Rusije su tokom dana izvele 6 raketnih udara, od kojih su 4 bila na kritičnu infrastrukturu.

 

 

Vazdušna opasnot u Nikopolju

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Nikopolju, u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, svedoče podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformacju Ukrajine.

 

Eksplozije u Melitopolju, obustavljen saobraćaj na mostu

U predgrađu Melitopolja večeras su odjeknule dve snažne eksplozije, ukrajinske snage su podmetnule eksploziv pod most u predgrađu, izjavio je predstavnik adminitracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

On je naveo da su „ukrajinski teroristi postavili eksploziv“ kod potpornika mosta.

Zbog oštećenja obustavljen je saobrtaćaj preko mosta.

Šta Zelenski traži od Putina

Predsednik Vladimir Zelenski pozvao je Rusiju da za Božić povuče okupacione trupe iz Ukrajine. Na ovaj način bi Moskva pokazala svoje iskrene namere. To je naveo u svom obraćanju liderima zemalja G7.

 

Granatiran Donjeck, oštećeno 30 stambenih objekata

Oko 30 privatnih i stambenih kuća u Donjecku oštećeno je nakon što su ukrajinske trupe danas granatirale taj grad, saopštili su zvaničnici DNR.

Ukrajinske trupe su tokom celog dana bombardovale Donjeck i nekoliko naselja našlo se pod vatrom iz višecevnih raketnih bacača Grad, kada su tri osobe poginule, a jedna je ranjena, prenosi TASS.

Foto: Printscreen

Prema saopštenim podacima, u Kujbiševskom okrugu pogođeno je 13 privatnih kuća, a u Kijevskom još pet stambenih zgrada.

Osim toga u Vorošilovskom okrugu oštećeno je osam višespratnih stambenih zgrada, a u Gorlovki isto toliko privatnih kuća.

 

Atentat na zamenika načenka Hersonske oblasti

Na prvog zamenika načelnika administracije Hersonske oblasti Vitalija Buljuka izvršen je atentat, rečeno je RIA Novostima u regionalnoj administraciji.

-Napad je izvršen u gradu Skadovsku dizanjem automobila u vazduh. Prvi zamenik šefa administracije Vitalij Buljuk je lakše povređen. Ništa ne preti njegovom životu i zdravlju, saopštila je pres služba.

Istovremeno, u eksploziji je stradao jedan civil.

Borelj: Zemlje EU nisu usaglasile deveti paket sankcija protiv Rusije

Ministri spoljnih poslova Evropske unije na sednici Saveta EU nisu uspeli da se dogovore oko devetog paketa sankcija Rusiji, potvrdio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

-Razgovarali smo o 9. paketu sankcija, ali će odluka biti doneta naknadno. Nadamo se da ćemo se dogovoriti o njima do kraja nedelje, rekao je Borelj na konferenciji za medije.

Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Oganj sa neba: Lansiranje Iskandera na mete u Ukrajini (VIDEO)

Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju da nanose udare precizno navođenim projektilima po objektima vojne infrastrukture ukrajinskih militanata. Operativno-taktički raketni sistemi Iskander nalaze se na mnogo kilometara od linije fronta, ali VSU stalno oseća pretnju koju oni predstavljaju.

Za raketaše ne postoji fundamentalna razlika u koje doba dana da se lansira. Raketni divizioni Iskander su na 24-časovnom borbenom dežurstvu. Borbena misija može stići u svakom trenutku. Lanser se uklapa u teren. Specijalna maskirna mreža impregnirana je hemijskim sastavom koji neutrališe radio talase - štiti od neprijateljskog skeniranja i apsorbuje signal, u stvari, čineći instalaciju nevidljivom za neprijateljsko izviđanje.

 

Još 13 ruskih tenkova T-72 stiglo u Belorusiju

Rusija je poslala još 13 tenkova T-72 u Belorusiju. Ešalon sa tenkovima upućen je 8. decembra sa železničke stanice Bui (Kostromska oblast Ruske Federacije). Na železničku stanicu Zaslonovo (Lepelski okrug, Vitebska oblast Belorusije) stigao je prekjuče, 10. decembra.

Rusi povlače vojnu tehniku posle završenih manevara / Foto AP

Prema projektu monitoringa „Beloruski gajun”, u blizini stanice Zaslonove nalazi se poligon „Lepelski”, gde je od oktobra 2022. godine stacionirana jedna od grupa vojnika Oružanih snaga Rusije, moguće mobilisana.

-Može se pretpostaviti da prebacivanje tenkova tamo može značiti obuku ruskih tenkista na ovom poligonu, pišu posmatrači.(unian.net)

Britanski ministar odbrane: Možda isporučimo Kijevu rakete većeg dometa


-Stalno preispitujem sisteme naoružanja koje možemo da obezbedimo (Ukrajina)… Takođe imamo potencijalne sisteme naoružanja većeg dometa u našem arsenalu, i ako Rusija nastavi da napada civilna područja i pokuša da prekrši Ženevske konvencije, ja ću biti otvoren za s obzirom na to šta ćemo dalje da radimo, rekao je on u parlamentu, odgovarajući na pitanje bivšeg premijera Borisa Džonsona o isporuci Kijeva takvog oružja.

Foto Cpl Jamie Peters RLC mod.uk

Prema Džonsonovim rečima, obezbeđivanje Ukrajini naoružanja kao što su operativno-taktičke balističke rakete ATACMS omogućiće „ne samo da se obaraju bespilotne letelice i rakete“, već i „onemoguće lansirne rampe“ sa kojih se lansiraju.

Volas je rekao da Rusija koristi iranske kamikaze bespilotne letelice kako bi iskoristila prednosti ukrajinske vojske koja ima samo mogućnosti kratkog dometa.

Volas je takođe primetio da je London drugi najveći snabdevač Ukrajinom oružjem.  Britanija je isporučila 200 oklopnih vozila, više od 10.000 protivtenkovskih projektila i određeni broj MLRS, čiji tačan broj ne može da navede „iz razloga operativne bezbednosti“, rekao je on.

Švedska ne šalje Gripene Kijevu

Švedska ne namerava da dostavi Ukrajini svoje najsavremenije borbene avione Saab JAS 39 Gripen, izjavio je u nedelju ministar odbrane Pol Jonson. Kijev je ranije rekao da bi želeo da dobije moderne avione od svojih zapadnih pristalica, uključujući Stokholm.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim ukrajinskim kolegom Aleksejem Reznikovom u Odesi, Jonson je zamoljen da prokomentariše da li bi Kijev mogao da koristi avione Gripen u sukobu sa Moskvom.

Foto Tanjug/AP

JAS-39 Gripen

-Nema planova za slanje Gripena u Ukrajinu. Želim da to bude jasno, ali mislim da je to veoma dobar avion, rekao je on, podsetivši sve da nekoliko zemalja EU koristi ovaj tip aviona.

Iako Reznikov nije ponudio nikakve naknadne primedbe, u oktobarskom intervjuu za Politiko, on je izrazio nadu da će Kijev na kraju dobiti zapadnu najsavremeniju vojnu opremu.

-Siguran sam da će [isporuke] borbenih aviona kao što su F-16, F-15 ili Gripen iz Švedske takođe biti moguće, rekao je tada.

 

Šmigalj: Nećemo ofanzivno oružje, tražimo tenkove!

Ukrajini nije potrebna nabavka ofanzivnog oružja sa Zapada, već samo odbrambenog, rekao je premijer Denis Šmihal u intervjuu za TV kanal Frans 24.

-Nama su, pre svega, potrebni sistemi protivvazdušne odbrane da zaštitimo naš vazdušni prostor, našu civilnu infrastrukturu i naše stanovništvo... Osim toga, potrebni su nam savremeni tenkovi za stabilizaciju situacije na liniji fronta. A naš treći prioritet je savremena vojno-tehnička oprema Ne treba nam ofanzivno oružje, mi samo želimo da zaštitimo našu teritoriju, rekao je Šmihal u ponedeljak, misleći na snabdevanje oružjem koje Kijev traži od zapadnih zemalja.

Foto Tanjug/AP

Ukrajinski premijer je u intervjuu za drugi francuski kanal - LCI - rekao da Kijev želi da dobije francuske tenkove Leklerk.

 

SBU streljao 20 ljudi u gradu Berislav

Saradnici Službe za bezbednost Ukrajine (SBU) su otkrili ruskim bezbednosnim snagama da su pripadnici SBU streljali 20 ljudi u gradu Berislav u Hersonskoj oblasti i pripremaju provokaciju sa snimcima tela žrtava tih ubistava kako bi za to optužili Rusiju, izjavio je za Sputnjik predstavnik ruskih snaga bezbednosti.

Ukrajinski vojnici na liniji razgraničenja / Foto AP

-Prema informacijama od naših izvora u SBU, na teritoriji Fabrike mašina u Berislavu pripadnici SBU su streljali 20 ljudi koji su sarađivali sa Rusijom u periodu od leta do jeseni. To su bili civili i bivši saradnici policije u Berislavu. Trenutno, SBU priprema snimak na kome se vidi kako ekstrahuju tela sa ciljem da optuže Rusiju kako su ubijeni ljudi žrtve ruske represije, rekao je sagovornik.

 

Sjarto: Deveti paket antiruskih sancija neće obuhvatiti energetski sektor i atomsku energiju

Ograničenja usmerena protiv ruskog energetskog sektora i atomske energije neće biti uključene u deveti paket sankcija Evropske unije, izjavio je ministar inostranih poslova i spoljnoekonomskih veza Mađarske Peter Sijarto.

 

Rusi krenuli u ofanzivu

Ruske trupe sprovode sistematsku ofanzivu duž cele kontakt linije u zoni specijalne operacije, izjavio je pomoćnik čečenskog lidera i komandant specijalnih snaga „Ahmat“ Apti Alaudinov. Izjava je objavljena na Telegram kanalu lidera Čečenije Ramzana Kadirova.

Alaudinov je istakao da se ne postavlja pitanje da se neki grad ili naselje može napustiti.

- Sada je duž cele linije fronta došlo do pregrupisavanja, zahvaljujući veoma kompetentnom taktičkom potezu (generala armije Sergeja) Surovikina kao rukovodioca specijalne vojne operacije... Svakog dana, u svim oblastima, naše jedinice se polako kreću napred - rekao je Alaudinov.

Sâm čečenski lider Ramzan Kadirov naveo je da su prognoze za specijalnu operaciju veoma povoljne.

Nemačka i Poljska razmeštaju raketne komplekse na granici

Poljska i Nemačka će tokom naredni dana početi da razmeštaju nemačke raketne komplekse „Patriot“ na granici s Ukrajinom, rekao je poljski predsednik Andžej Duda nakon sastanka s predsednikom Nemačke Frankom Valterom Štajnmajerom.

- Nadam se da će se narednih dana nadležne grupe poljskih i nemačkih stručnjaka sastati, utvrditi mesto za postavljanje baterija sistema 'Patriot', a da će se potom te baterije uskoro pojaviti kako bi stvorile fizičku zaštitu - rekao je Duda.

On je dodao da je Poljska do sada Ukrajini pružila vojnu pomoć u vrednosti od oko dve milijarde dolara.

- Treba podržavati Ukrajinu na vojnom planu. Poljska omogućava takvu vojnu podršku, pored ostalog, i stvaljanjem na raspolaganje svoju teritoriju za realizaciju te podrške - rekao je Duda.

Poljska je Ukrajini isporučila tenkove, samohodne haubice, protivraketne sisteme, dronove, municiju i drugu vojnu opremu i tehniku.

Luka u Odesi ponovo radi

Luka u Odesi ponovo radi u punom kapacitetu nakon jučerašnje obustave rada izazvane ruskim granatiranjem energetskih objekata u Odeskoj oblasti.

Poljska pomoć Ukrajini

Poljska je Ukrajini pružila vojnu pomoć u vrednosti od oko dve milijarde dolara, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda posle sastanka s predsednikom Nemačke Frankom Valterom Štajnmajerom.

- Treba podržavati Ukrajinu na vojnom planu. Poljska omogućava takvu vojnu podršku, pored ostalog, i stvaljanjem na raspolaganje svoju teritoriju za realizaciju te podrške. Mi smo, prema našim procenama, dali pružili ogromnu podršku Ukrajini i procenjujemo je na oko dve milijarde dolara. Za nas je to vrlo velika suma - rekao je Duda.

Poljska je Ukrajini isporučila tenkove, samohodne haubice, protivraketne sisteme, dronove, municiju i drugu vojnu opremu i tehniku.

Nove vazdušne opasnosti

Objavljena vazdušna opasnost u Kirovogradskoj, Nikolajevskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine i delovima Hersonske i Zaporoške oblasti koje kontroliše Kijev.

Oboreno šest dronova i uništeni bacači raketa

Na Kupjanskom i Krasno-Limanskom pravcu je likvidirano oko 70 ukrajinskih vojnika, uništena su tri oklopna vozila i pet automobila, dok je na Donjeckom pravcu sprečen pokušaj neprijatelja da izvrši kontranapad na ruske položaje, uništeno je do 30 vojnika Oružanih snaga Ukrajine, dva pešadijska vozila i tri pikapa.

Foto: Tanjug/AP photo

U Zaporoškoj oblasti je uništeno skladište sa municijom 102. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine,a u Harkovskoj oblasti je uništen ukrajinski bacač raketa „Smerč“, a u DNR-u sistem „Grad“.

U DNR-u su oborena dva ukrajinska aviona MiG-29, kao i dva helikoptera Mi-8. Ruska vojska je oborila i šest ukrajinskih dronova, a presrela je i dve balističke rakete „Točka-U2“ i dva sistema „Himars“.

 

Ukrajinski PVO ne može da obori balističke rakete

Portparol Ratnog vazduhoplovstva ukrajinskih snaga Jurij Ignat rekao je da sistemi PVO Ukrajine ne mogu da obaraju balističke rakete.

Foto Tanjug/AP

- Danas balistika nije dostupna za obaranje sistemima protivvazdušne odbrane koje imamo u upotrebi. Stoga je najefikasniji metod uništavanja ovih raketa na startu, gde se one nalaze - citira ukrajinski list "Vesti" Ignata.

Ukrajinske trupe granatirale su Donjeck, Jasinovatu, Mineralno i Kaštanovo, ispalivši oko 20 granata za 15 minuta, saopštili su u administraciji Donjecke narodne Republike.

Na Donjeck je bilo ispaljeno pet granata, kalibra 155 mm.

SAD pomaže energetski sistem Ukrajine

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je u razgovoru sa američkim liderom Džozefom Bajdenom rekao da je 50 odsto energetske infrastrukture zemlje uništeno tokom ruskog granatiranja, navodi se na sajtu Zelenskog.

Predsednik Ukrajine je takođe konstatovao pomoć koju su SAD pružile u obnavljanju energetskog sistema Ukrajine i izrazio nadu da će biti produbljena saradnja u ovoj oblasti.

Pored toga, Zelenski je pozvao Bajdena da pomogne u formiranju PVO.

Foto AP


 

Naselje Marinka u DNR 70% pod savezničkom kontrolom

Naselje Marinka u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) nalazi se 70 odsto pod kontrolom savezničkih snaga, saopštio je vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin televiziji "Rusija 24".

- Vode se borbe neposredno unutar same Marinke. Oko 70 odsto Marinke je već pod kontrolom naših jedinica - rekao je on.

Pušilin je napomenuo da se borbe u gradu vode u stambenim četvrtima.

 

Kijev najavio kaznene mere protiv više velikodostojnika UPC

Vlasti u Kijevu naredile su sprovođenje kaznenih mera za sedam visokih crkvenih velikodostojnika ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) koja ima viševekovne veze sa Moskvom i koja je pod sve većim pritiskom od početka rata u Ukrajini 24. februara.

- Činimo sve da obezbedimo da 'država-agresor' ne može da povlači nikakve konce zbog kojih bi ukrajinsko društvo moglo da pati", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, najavljujući ove mere u svom noćnom video-obraćanju - prenosi Rojters.

Prema nalogu koji je izdao Savet bezbednosti Ukrajine, svim sveštenicima je zaplenjena imovina i oni podležu zabrani niza ekonomskih i pravnih aktivnosti, kao i de fakto zabrani putovanja, navodi britanska agencija.

Foto: AP

Savet bezbednosti Ukrajine je prošlog meseca naredio istragu o aktivnostima UPC i razmatra se zakon o ograničavanju njenih aktivnosti.

Služba bezbednosti je saopštila prošlog meseca da je jedan arhiepiskop UPC u eparhiji na zapadu Ukrajine delio objave koje "ponižavaju nacionalnu čast i ugled Ukrajinaca" i "doprinose raspirivanju verske netrpeljivosti i mržnje".

Portparol crkve povezane sa Rusijom rekao je prošle nedelje da je ona uvek delovala u okviru propisa i da nema bilo kakvih zakonskih osnova za vršenje pritiska na njene sledbenike.

Pre tri godine Vaseljenski partijarh Vartolomej predao je ukaz o autokefalnosti poglavaru Pravoslavne crkve Ukrajine, koja se tako formalno odvojila od Ruske pravoslavne crkve, ali moskovski i većina drugih pravoslavnih patrijaraha odbili su da prihvate tu odluku.

(Reuters) 

 

Rusi napreduju duž cele linije razdvajanja

Vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin saopštio je da ruske snage napreduju duž cele linije razdvajanja.

Kineski oklopnjaci i ruski helikopteri, Foto AP

Kijev šalje dodatne snage u Donbas

Kijev je rasporedio dodatne snage na pravcu Svatovsko u Donbasu, rekao je Andrej Maročko, oficir Narodne milicije LNR, pozivajući se na obaveštajne podatke.

- U rejonu naselja Steljmahovka (severozapadno od Svatova) otkriveno je dodatno prebacivanje neprijateljskih snaga i sredstava - rekao je Maročko.

On je pojasnio da je jačanje pozicija povezano sa trenutnim uspesima ruskih trupa na ovom pravcu.

Bajden: Isporuka PVO Ukrajini prioritet

Američki predsednik Džozef Bajden smatra isporuke sistema protivvazdušne odbrane Ukrajini prioritetom za Sjedinjene Države.

- Predsednik Bajden je naglasio da Sjedinjene Države daju prioritet naporima da ojačaju ukrajinsku protivvazdušnu odbranu kroz pomoć u sferi bezbednosti - navodi se u saopštenju Bele kuće.

Foto AP

Napominje se da je američki predsednik podsetio da je Vašington 9. decembra objavio o slanju dodatne municije i opreme u iznosu od 275 miliona dolara, uključujući sisteme za suzbijanje bespilotnih letelica.

Bajden je takođe skrenuo pažnju na izdvajanje 53 miliona dolara „za podršku energetskoj infrastrukturi za jačanje stabilnosti energetskog sistema Ukrajine“, što je objavljeno 29. novembra, piše Bela kuća.

U Ukrajini uništene sve hidro i termo elektrane

Sve termo i hidro elektrane u Ukrajini su oštećene posle osam talasa ruskih raketnih napada, saopštio je premijer Ukrajine Denis Šmigal.

Evropska unija snabdevajući Ukrajinu, iscrpila svoje zalihe

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je u svom nedeljnom blogu važnost evropske podrške Ukrajini, političke, ekonomske i vojne, ali je upozorio da je Evropska unija, snabdevajući Ukrajinu oružjem, iscrpila svoje vojne zalihe.

- Sada moramo bolje da trošimo na odbranu i više sarađujemo da bismo podržali Ukrajinu, odgovorili na hitne potrebe i pripremili se za budućnost - poručio je Borelj.

Foto: Tanjug/AP

Sa druge strane, zamenik ruskog Bezbednosnog saveta Dmitrij Medvedev rekao je da Rusija pojačava proizvodnju "najmoćnijih" oružja, baziranih na novim principima, kako bi se suprotstavila zapadnim zemljama koje podržavaju Kijev.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija mora da ima jasno postavljenu granicu sigurnosti, jer će morati da živi u uslovima konfrontacije.

Kroz Bosfor prošla četiri ruska tankera

Turske pomorske vlasti saopštile su da su četiri tankera, sa oko 475.000 tona nafte, obezbedila neophodna osiguravajuća dokumenta u skladu sa propisima i da će danas proći kroz Bosforski moreuz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)