RAT U UKRAJINI: Kijev u velikom problemu na liniji fronta

Novosti onlajn

09. 12. 2022. u 07:24 >> 23:56

Rat u Ukrajini – 289. dan. Rusija će štititi svoje nacionalne interese svim raspoloživim sredstvima, poručio je ruski lider Vladimir Putin. Evropska unija je najavila novi paket sankcija na čijem udaru bi moglo da se nađe 169 organizacija koje obezbeđuju opremu za ruski odbrambeni sektor.

РАТ У УКРАЈИНИ: Кијев у великом проблему на линији фронта

Foto Tanjug/AP

Zelenski otkrio gde je najteže

- Situacija na liniji fronta i dalje je veoma teška u ključnim oblastima Donbasa – Bahmutu, Soledaru, Mariinki, Kremenoj, saopštio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Uzbuna za vazdušnu opasnost na jugu i istoku Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost aktivirana je na južnim i istočnim teritorijama Ukrajine, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju. U Kirovogradskoj, Nikolajevskoj, Odeskoj, Poltavskoj, Čerkaskoj, Dnjepropetrovskoj oblasti, kao i u delovima Zaporoške i Hersonske oblasti oglasile su se sirene.

Snažne eksplozije odjekuju centrom Donjecka

Snažne eksplozije odjekuju centrom Donjecka, a sudeći po intenzitetu detonacija, ukrajinske snage ponovo u napadima koriste višecevne raketne lansere „grad“, javlja reporter Sputnjika.

Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Kijeva navodi da je na Donjeck ispaljeno 20 raketa.

Inače, ukrajinske snage granatiraju Donjeck tokom čitavog dana, prvi napad usledio je u ranim jutarnjim časovima kada je ispaljeno devet projektila i tom prilikom pogođen je hotel „Družba“. U drugom talasu napada pogođen je i univerzitet u Donjecku.

 

Zelenski: Ruske snage uništile grad Bahmut, ali kijevske odbijaju ruske napade

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je večeras da su ruske snage uništile Bahmut, grad koji se smatra epicentrom najnovijih borbi, preneo je Rojters.

 - Situacija u ključnim oblastima Donbasa na istoku Ukrajine ostaje vrlo teška, ali kijevske snage odbijaju ruske napade i neprijatelju nanose značajne gubitke - poručio je Zelenski.

Bahmut se nalazi u Donjeckoj oblasti i prema podacima iz 2021. godine imao je više od 70.000 stanovnika.

Sunak obećao Kijevu isporuku PVO raketa kratkog dometa

Britanski premijer Riši Sunak obećao je danas ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da će London Kijevu obezbediti različite sisteme protivvazdušne odbrane, uključujući rakete, preneo je "Interfaks".

 - Informišući o novim isporukama smrtonosnog naoružanja, premijer je rekao da će u Ukrajinu narednih nedelja stići više protivvazdušnih topova i raketa PVO kratkog dometa - navodi se u saopštenju Dauning strita nakon telefonskog razgovora dvojice lidera.

Sunak je nedugo nakon što je postao premijer Britanije posetio Kijev.

Ukrajinci granatirali univerzitet u Donjecku

Ukrajinske snage granatirale su zgradu Donjeckog nacionalnog univerziteta za ekonomiju i trgovinu, a tom prilikom je ranjen profesor sa katedre za marketing i menadžment, pišu mediji.

Putin razočaran izjavom Merkelove: Možda je trebalo ranije da pokrenemo specijalnu operaciju

Specijalna vojna operacija u Ukrajini možda je trebalo da bude pokrenuta ranije, ali je Rusija računala na to da će postići dogovor u okviru Minskih sporazuma, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Kako je rekao, izjava bivše nemačke kancelarke Angele Merkel o tome da su Minski sporazumi bili zaključeni samo da bi se Ukrajini dalo vreme da se pripremi za rat sa Rusijom za njega je bila neočekivana.

 - Iskreno rečeno, to je za mene bilo potpuno neočekivano. To je razočaravajuće. Otvoreno govoreći, nisam očekivao da ću to čuti od bivše savezne kancelarke. Uvek sam polazio od toga da je rukovodstvo Nemačke iskreno prema nama - rekao je Putin.

Kako je dodao, izjava Merkelove o Minskim sporazumima samo govori o tome da je „sve urađeno ispravno u pogledu pokretanja specijalne vojne operacije“.

 - Ispostavilo se da niko nije ni nameravao da realizuje Minske sporazume. Ukrajinsko rukovodstvo je preko bivšeg predsednika Petra Porošenka takođe to saopštilo – potpisao je, ali nije nameravao da realizuje. Ja sam se ipak nadao da će drugi učesnici u sporazumu biti iskreni prema nama. Ispostavlja se da su nas i oni obmanjivali i poenta je bila samo da se Ukrajina napumpa oružjem i da se pripremi za borbena dejstva. Očigledno smo se kasno orijentisali, iskreno rečeno. Možda je sve to trebalo pokrenuti i ranije - rekao je ruski lider.

Bela kuća potvrdila: Novi paket pomoći Ukrajini od 275 miliona dolara

Vašington je odobrio novi paket odbrambene pomoći Ukrajini u iznosu od 275 miliona dolara, saopštio je portparol Bele kuće Džon Kirbi.

 - Drago mi je da saopštim da će novi paket odbrambene pomoći u iznosu od 275 miliona dolara uskoro biti poslat - rekao je on na brifingu.

Kako je rekao, u ovom paketu biće uključene „nove mogućnosti za jačanje odbrambenih mogućnosti prema aktuelnim pretnjama“, između ostalog i protiv napada dronova.

Takođe će Amerika u ovom paketu pomoći isporučiti ukrajinskim snagama i kontingent municije za artiljeriju.

 

Velika Britanija i Kanada uvele nova ograničenja

U saopštenju objavljenom na sajtu britanske Vlade navodi se da je London u sankcioni spisak uključio pet predstavnika Oružanih snaga Rusije i bezbednosnih struktura.

Takođe, Kanada je objavila da je uvela sankcije protiv Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije, Centralne i Izborne komisije Rusije, Federalne službe za izvršenje kazni, Istražnog komiteta i Ministarstva pravde Rusije.

U spisak su još uključene i 33 osobe.

Kanadska amabasadorka pozvana u MIP Rusije

Rusko Ministarstvo inostranih poslova (MIP) saopštilo je da je kanadska ambasadorka u Rusiji Alison Lekler pozvana u MIP zbog učestalih neosnovanih poziva u Ministarstvo spoljnih poslova Kanade ruskog ambasadora u Otavi Olega Stepanova.

Ministarstvo odbrane: Veliki gubici u ukrajinskim redovima

Na delu fronta kod Krasnog Limana ruska vojska je nastavila ofanzivu, odbila sve kontranapade ukrajinskih snaga i za poslednja 24 sata likvidirala je preko 50 ukrajinskih vojnika, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kod Kupjanska ruske snage su izvele udare po položajima gde su bile koncentrisane ukrajinske snage i tom prilikom je poginulo preko 40 ukrajinskih vojnika.

Na potezu ka Donjecku likvidirano je skoro 30 pripadnika ukrajinskih Oružanih snaga, tri oklopna vozila i dva pikapa.

Kod mesta Ševčensko u Zaporoškoj oblasti uništeno je šest lansera za sisteme „MRLS“ američke proizvodnje i „MARS II“ nemačke proizvodnje, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ukrajinske snage su napale ruske položaje u DNR i Zaporoškoj oblasti, ali su svi napadi odbijeni i likvidirano 80 ukrajinskih vojnika.

 

Nemački "Patriot" se prebacuje u Poljsku na granicu sa Ukrajinom

Nemački PVO sistemi „Patriot“ biće prebačeni u Poljsku na granicu sa Ukrajinom početkom naredne godine, saopštio je poljski ministar odbrane Marčin Očepa.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Podsetimo, nemačka vlada saopštila je juče da su dve zemlje postigle dogovor o raspoređivanju ovih sistema na poljskoj teritoriji u blizini granice sa Ukrajinom.

Erdogan u nedelju razgovara sa Putinom i Zelenskim

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da bi u nedelju trebalo da razgovara telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Planiran je i telefonski razgovor sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Britanci uvode sankcije protiv pet predstavnika ruskih Oružanih snaga

Velika Britanija je uvela sankcije protiv pet predstavnika ruskih Oružanih snaga i bezbednosnih struktura, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu britanske Vlade.

Ministri spoljnih poslova EU nameravaju da u ponedeljak 12. decembra odobre nove sankcije protiv Rusije, navode izvori u Briselu.

Ukrajina sprovodi kontraobaveštajne aktivnosti

Služba bezbednosti Ukrajine sprovodi „kontraobaveštajne aktivnosti“ na teritoriji katedralnog sabora kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) u Kijevskoj oblasti, saopštila je Glavna uprava SBU za Kijev i Kijevsku oblast.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Tekst potpisa

Prema saopštenju, aktivnosti se obavljaju u okviru sistematskog rada na sprečavanju subverzivne delatnosti ruskih specijalnih službi u Ukrajini.

Rusi oborili tri bespilotne letelice

Narodna milicija LNR saopštila je da je ukrajinska vojska tokom proteklog dana izgubila do 90 ljudi, dva tenka, četiri oklopna transportera i tri artiljerijska oruđa, saopštila je Narodna milicija LNR.

Pored toga, uništeno je i 18 jedinica specijalnih vozila.

Narodna milicija DNR objavila je da je ukrajinska vojska tokom prethodna 24 časa izgubila preko 50 ljudi, samohodno artiljerijsko oruđe, dva tenka i deset jedinica oklopnih vozila i automobila.

Takođe, ruske snage su u vazduhu oborile tri bespilotne letelice.

Ukrajina juče gađala DNR čak 39 puta

Ukrajinska vojska je u poslednja 24 sata 39 puta gađala teritoriju DNR, ispalivši 154 projektila, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Rusija upozorava da Ukrajina granatira civile

Rusija je uputila Savetu bezbednosti i Generalnoj skupštini UN pismo u kojem se upozorava na to da ukrajinske snage granatiraju civile u Donbasu.

Zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski rekao je da je kao zvanični dokument prosleđeno pismo donjecke organizacije „Pravedne zaštite“, a to pitanje biće pokrenuto danas na sednici SB UN.

Ukrajina zatražila od SAD kasetnu municiju

Zbog ukrajinskih granata delovi Donjecka su bez struje. Ruske snage i dalje su raspoređene radi zauzimanja delova istočne i južne Ukrajine koje Moskva smatra svojom teritorijom, saopštio je Kremlj.

U Nikolajevu, koji je pod kontrolom Kijeva, nema pijaće vode, hleb se deli jednom u tri dana, a konzervirana hrana jednom nedeljno.

Kijev, Foto EPA

U ruskom granatiranju na istoku Ukrajine ubijeno je deset osoba, a više ljudi je ranjeno, tvrdi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Iako milioni ljudi već nemaju električnu energiju u glavnom gradu Ukrajine na snazi nove vanredne restrikcije. Predstojeća zima za Ukrajince biće bez struje, gasa i vode. Si-En-En prenosi da Ukrajina od Sjedinjenih Država traži kasetnu municiju a da Vašington nije odbio taj zahtev.

Sjedinjene Države pripremaju novi paket pomoći od 275 miliona dolara. Pomoć obuhvata sisteme protiv dronova i PVO, uključujući rakete za „Himars“, preneo je Rojters.

Rusi nastavljaju sa napadom elektroenergetskog sistema

Rusija će štititi svoje nacionalne interese svim raspoloživim sredstvima, rekao je ruski predsednik uručujući u Kremlju priznanja "Heroj Rusije" i orden "Zlatna zvezda".

Foto Tanjug/AP

Vladimir Putin je rekao da će ruske snage nastaviti da napadaju ukrajinski elektroenergetski sistem, ističući da je za to odgovoran Kijev zbog eksplozije na krimskom mostu i uništavanja dalekovoda nuklearne elektrane Kursk zbog čega je, kako kaže, prekinuto snabdevanje vodom Donjecka.

Uhapšen bračni par u Ukrajini osumnjičen za špijunažu 

Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) saopštila je da je uhapsila bračni par za koji se sumnja da je špijunirao za Rusiju u Odesi.

U saopštenju nisu navedena imena uhapšenih koji su optuženi da su navodno prikupljali obaveštajne podatke za Rusiju o lokacijama mogućeg vojnog raspoređivanja i kretanja ukrajinskih jedinica PVO. 

Prema ukrajinskim podacima, od početka februara poginulo je više od 93 hiljade ruskih vojnika. Zvanična statistika Rusije pokazuje znatno manje gubitke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili