BRISEL NAS MRZI ZATO ŠTO SMO PROTIV LIBERALNOG MEJNSTRIMA: Sijarto o optužbama za "sistemsku korupciju" u Mađarskoj

Novosti online

26. 11. 2022. u 14:41

OPTUŽBE na račun Mađarske za sistematsku korupciju u zemlji su neosnovane, to je u suprotnosti sa ekonomskim rastom. Evropski parlament, koji poziva na uskraćivanje finansiranja Budimpešte, "mrzi" desničarsku vladu u zemlji, koja je protiv liberalnog mejnstrima, izjavio je mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto.

БРИСЕЛ НАС МРЗИ ЗАТО ШТО СМО ПРОТИВ ЛИБЕРАЛНОГ МЕЈНСТРИМА: Сијарто о оптужбама за системску корупцију у Мађарској

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

- Brisel trenutno ima političke primedbe na Mađarsku, jer je ovde već 12 godina na vlasti kozervativna, hrišćansko-demokratska vlada. Štaviše, mi smo uspešni. Uvek slušam optužbe da u Mađarskoj ima korupcije. Ako u zemlji postoji sistemska korupcija, privreda zemlje ne bi rasla. A bruto domaći proizvod države porastao je značajno i premašuje evropski prosek. Da postoji sistemska korupcija, toga ne bi bilo - rekao je Sijarto za francusku televiziju, a snimak je objavljen na društvenim mrežama.

On je istakao da je Evropski parlament politička institucija koja donosi političke zaključke. Tamo je većina levičara, a oni mrze Mađarsku s političke tačke gledišta.

- Oni nas mrze sa političkog stanovišta, jer istupamo protiv mejnstrima, ali smo svejedno uspešni. Ovo je odluka mađarskih državljana. Te zemlje (koje podržavaju mehanizam uslovnosti prema Mađarskoj) uvek govore o demokratiji, onda poštujte demokratiju! Mađarski građani su na izborima četiri puta uzastopno odlučili da žele to što mi sprovodimo - objasnio je ministar.

Evropska komisija je sredinom septembra predložila Savetu EU da prema Mađarskoj uvede mehanizam uslovnosti u budžetu EU kako bi se obezbedila zaštita budžeta EU i finansijskih interesa Evropske unije od kršenja principa vladavine prava u Mađarskoj.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)