RAT U UKRAJINI: Ukrajina mobiliše sve vojno sposobne građane; Snage Kijeva u Hersonu streljale 39 proruskih aktivista

Novosti online

17. 11. 2022. u 07:05 >> 01:15

U TOKU je 267. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Украјина мобилише све војно способне грађане; Снаге Кијева у Херсону стрељале 39 проруских активиста

Foto Tanjug/AP

 

Žestoka bitka za ključno uporište


100. brigada Narodne milicije DNR uspostavila je kontrolu nad ključnim uporištem „Basejn“ jugoistočno od Nevelskog.

Oružane snage Ukrajine su dva puta pokušale da povrate lokaciju, ali nisu postigle nikakav uspeh. Položaj omogućava da put od Krasnogorovke do Pervomajskog držite pod kontrolom artiljerije.

Foto Tanjug/AP

U isto vreme, jedinice Oružanih snaga Rusije čiste predgrađa Opitno i Vodjani.

VSU je ponovo granatirala Donjeck, Jasinovataju, Gorlovku i Ilovajsk, gde je oštećena železnička pruga.


Ukrajinska administracija počela sa radom u Hersonu

Zamenik šefa administracije ukrajinskog predsednika Kiril Timošenko izjavio je da je u Hersonu počela da funkcioniše vojna administracija, nacionalna policija i služba bezbednosti Ukrajine.

-Načelnik vojne administracije je Jaroslav Januševič. Takođe, nacionalna policija i služba bezbednosti takođe funkcionišu u gradu i u oblasti, napisao je on na Telegramu.

Takođe je kazao i da je u Hersonu uveden policijski čas od 17 sati do osam časova narednog jutra. Takođe je zabranjen ulazak i izlazak iz grada.
 

Foto: Tanjug/AP Photo/LIBKOS

"Ahmat" napreduje u pravcu Soledara

Snage za specijalne namene „Ahmat“ i snage LNR uspešno napreduju u pravcu Soledara, saopštio je pomoćnik čečenskog lidera za vojsku i komandant specijalnih snaga „Ahmat“ Apti Alaudinov.

Moskva: Zapad zatvara oči na to što Kijev upotrebljava protivpešadijske mine

Zapad zatvara oči na upotrebu protivpešadijskih mina od strane ukrajinske vojske, kao i na aktivno miniranje naselja, izjavio je zamenik direktora Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Konstantin Voroncov.

- Zapadne zemlje zatvaraju oči na upotrebu protivpešadijskih mina i mina-zamki od strane Oružanih snaga Ukrajine (uključujući i protiv civilnog stanovništva), kao i na kontinuirano miniranje naselja. Od kraja jula ove godine u Ukrajini je sve učestalije granatiranje sa municijom punjenom protivpešadijskim minama PFM-1 - rekao je Voroncov u Ženevi na zasedanju država-potpisnica Konvencije o „nehumanom“ oružju u okviru prava na odgovor na situaciju u Ukrajini.

Predstavnik Ministarstva primetio da je, između ostalog, ukrajinska vojska minirala Donjeck, kao i naselja Jasinovata, Makejevka i Pantelejmonovka. Prema njegovim rečima, mine „Lepestoki“ su nasumično razbacane u blizini obrazovnih ustanova i drugih civilnih objekata. Voroncov je dodao da su u regionu registrovana 74 slučaja da su civili nagazili na mine PFM-1, od kojih i dvoje dece. Jedna od žrtava je umrla.

Voroncov je naglasio da ćutanje o takvim činjenicama „dovodi do dalje degradacije međunarodnog pravnog sistema u oblasti kontrole naoružanja, razoružanja i neproliferacije“. Diplomata je dodao da se Rusija neće miriti sa takvim stanjem stvari

- Nastavićemo da se suprotstavljamo ovim koracima koji vode svetsku zajednicu u haos i anarhiju u međunarodnim odnosima, uključujući i u kontekstu poštovanja principa i normi međunarodnog humanitarnog prava. Nastavićemo da preduzimamo korake za jačanje Konvencije o zabrani ili ograničenju upotrebe konkretnih vidova konvencionalnog oružja i protokola o njima - naglasio je Voroncov.

Stalna misija Rusije u UN ranije je distribuirala u Savetu bezbednosti pismo o upotrebi protivpešadijskih mina „Lepestok“ od strane Kijeva protiv civilnog stanovništva u Donbasu. Pismo je, između ostalog, upućeno i generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija. Ukrajina je 2005. ratifikovala Otavsku konvenciju, koja zabranjuje upotrebu, skladištenje i proizvodnju protivpešadijskih mina. Na taj način Kijev krši svoje međunarodne obaveze.

SAD ne menjaju položaje svojih snaga u Poljskoj

Sjedinjene Američke Države u ovoj fazi ne planiraju da menjaju pozicije svojih oružanih snaga u Poljskoj nakon pada raketa na njenu teritoriju, izjavila je zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing.

- Ministar odbrane je tokom ove nedelje razgovarao sa svojim poljskim kolegom. On je nakon završetka jučerašnjeg sastanka kontakt-grupe za pomoć Ukrajini takođe jasno stavio do znanja da smo ponudili našu podršku Poljskoj u sprovođenju istrage. Što se tiče pozicije snaga i tome slično, nema nikakvih promena koje se tiču Poljske - istakla je Sing na brifingu.

Berluskoni smatra da može da dovede Putina za pregovarački sto sa Kijevom

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni smatra da samo on može da dovede ruskog predsednika Vladimira Putina za pregovarački sto sa Ukrajinom, prenosi britanski list „Spektator“, pozivajući se na zamenika italijanskog ministra kulture Vitorija Zgarbija, koji je blizak Berluskoniju.

- Silvio Berluskoni smatra da samo on može da namami svog starog prijatelja Vladimira Putina za pregovarački sto i namerava da to učini pre (katoličkog) Božića - piše list.

Prema Zgarbijevim rečima, Berluskoniju se mnogo dopada taj „divni gest“.

- Upravo ovaj gest planira da učini. On veruje da može da ga ostvari, a ako to uradi bez potkopavanja pozicija NATO-a, ući će u udžbenike istorije kao svetski heroj - istakao je Zgarbi.

Američke rezerve pri kraju

Rezerve neki visokotehnoloških sistema naoružanja i municije koje je Amerika devet meseci isporučivala Ukrajini su pri kraju, javlja TV „Si-En-En“ pozivajući se na troje upućenih zvaničnika.

Pre svega, bojazan izaziva situacija sa rezervama raketa kalibra 155 milimetara i sistema „Stinger“.

Neki sagovornici TV stanice sumnjaju u dodatnu proizvodnju sistema „Harm“, „Džavelin“ i projektila GMLRS.

Ukrajina mobiliše sve vojno sposobne građane

Ukrajinske snage planiraju da počnu mobilizaciju svih vojno sposobnih građana i na desnoj obali Dnjepra, saopštio je novinarima portparol hitnih službi Hersonske oblasti.

„Prema informacijama dobijenim od izvora u Oružanim snagama Ukrajine, u Hersonu i na desnoj obali trenutno se pripremaju mere mobilizacije za sve vojno sposobne građane“, rekao je on.
„Među ukrajinskom vojskom postoji mišljenje da su se građani ne samo Hersonske oblasti, već i drugih oblasti Ukrajine, uključujući Kijevsku, skrivali od regrutacije na ‘teritoriji koju je okupirala Rusija’ dok je ulazak u Hersonsku oblast bio dostupan svima, dok su tamo bile ruske trupe“, rekao je on.

Blinken: Vašington ne vidi dokaze koji opovrgavaju pad ukrajinske rakete u Poljskoj

Sjedinjene Američke Države ne vide nikakve dokaze koji bi bili u suprotnosti sa preliminarnim nalazima Varšave da je raketa koja je pala u istočnoj Poljskoj ukrajinska, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

- Imamo puno poverenje u istragu koju vodi poljska vlada. Cenimo da je sprovode profesionalno i veoma odmereno. I ne želimo da istrčavamo sa zaključcima dok se njihov posao ne završi. Još uvek prikupljamo informacije. Mislim da ste od nas čuli da još nismo videli ništa što bi bilo u suprotnosti sa preliminarnom procenom predsednika (Poljske Andžeja) Dude da je to najverovatnije posledica pada ukrajinske PVO rakete u Poljskoj, ali ćemo nastaviti da procenjujemo nove informacije i objavljujemo ih - objasnio je on.

Komentarišući reči predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da raketa koja je pala na teritoriju Poljske nije ukrajinska, Blinken je naglasio da Ukrajina, Poljska, SAD, kao i zemlje NATO-a i G7 imaju „obavezu da prate činjenice“.

- Sve ovo vreme održavamo redovan kontakt sa našim ukrajinskim partnerima. Danas sam ponovo razgovarao sa svojim kolegom, ministrom spoljnih poslova (Ukrajine Dmitrijem) Kulebom, posle našeg jučerašnjeg razgovora. Delimo informacije koje imamo. I, opet, istraga se nastavlja. Dakle, moramo da dovedemo ovaj proces do kraja - rekao je on, dodajući da je i Zelenski lično kontaktirao Dudu da „razjasni činjenice“.

Prema njegovim rečima, ukrajinska strana je uveravala partnere da „sprovodi sveobuhvatnu analizu onoga što se dogodilo“.

Istovremeno, Blinken tvrdi da je „najvažnija činjenica“ da je „bez obzira na konkretne detalje ovog incidenta, Rusija odgovorna za ono što se dogodilo“, budući da izvodi raketne napade na ukrajinsku teritoriju.

- Sada svaki dan vidimo kako Rusija ispaljuje salvu raketa na Ukrajinu, nastojeći da uništi njenu kritičnu infrastrukturu. Ukrajina ima pravo da se brani. I mi smo posvećeni podršci Ukrajini u svim naporima koje ona čini da se odbrani - dodao je on.


Duda: Nisu pronađeni tragovi pada druge rakete na teritoriji Poljske

Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je da nisu otkriveni tragovi pada druge rakete na teritoriji zemlje.

- Za sada nisu nađeni nikakvi tragovi druge rakete na teritoriji Poljske - rekao je on povodom medijskih tvrdnji da su na navodno dve rakete pale a ne jedna.

Duda je dodao da predstavnici Ukrajine mogu da se upoznaju s tokom i rezultatima istrage o padu rakete, ali da ne mogu da učestvuju u njoj.

Poljski mediji su 15. novembra javili da su dve rakete pale u Lublinskom vojvodstvu na granici sa Ukrajinom, pri čemu su dve osobe poginule. Ministarstvo spoljnih poslova zemlje saopštilo je da je raketa koja je pala u Poljskoj ruske proizvodnje.

Međutim, ova informacija nije potvrđena u SAD, a zatim je predsednik SAD Džozef Bajden saopštio da prema preliminarnim informacijama nije tačna verzija da je u pitanju ruska raketa.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da tog dana nije bilo napada na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske granice, a objavljene fotografije nekih krhotina nemaju nikakve veze sa ruskim oružjem.

Ukrajinske snage bezbednosti streljale su u Hersonu 39 proruskih aktivista

Ukrajinske snage bezbednosti pod rukovodstvom zapadnih savetnika sprovode kaznene akcije protiv žitelja Hersona koji nisu uspeli da pređu na levu obalu Dnjepra, saopštio je predstavnik hitnih službi Hersonske oblasti.

- Potvrđeno je da je streljano 39 proruskih aktivista. Njihova tela nisu bila predata rođacima i planirano je da budu iskorišćena za inscenacije koje bi trebalo da svedoče o ratnim zločinima Rusije. Sedamdeset četiri čoveka su odvezena u nepoznatom pravcu - rekao je on novinarima.

Prema njegovim rečima, ukrajinski zločinci se predstavljaju kao ruski organi reda.

Zelenski ipak nije siguran čije su rakete pale na Poljsku

Ukrajina vrši represiju nad stanovnicima Hersona

Oružane snage Ukrajine vrše represije protiv stanovnika Hersonske oblasti koji su ostali na desnoj obali Dnjepra, saopštili su Sputnjiku u oblasnoj administraciji.

- Ukrajinska strana je organizovala nekontrolisani teror lokalnog stanovništva bez ikakvih dokaza, vršeći takozvanu filtraciju i tražeći nepoželjne ljude. Otud dolaze zabrinjavajuće vesti - saopštila je pres-služba.

Peskov: Ukrajinska strana stalno menja mišljenje po pitanju pregovora

-Čas vode pregovore, čas odbijaju da pregovaraju, onda de fakto usvajaju zakon koji zabranjuje da se vode bilo kakvi pregovori, zatim kažu da žele pregovore, ali javne- rekao je Peskov.

On je ponovio da je Moskva otvorena za pregovore sa Ukrajinom, te da je to dobro poznato Kijevu.

 
Oboren dron na Krimu

Na Krimu je oboren dron u blizini trafostanice Kafa, rekao je savetnik šefa republike za informativnu politiku Oleg Krjučkov.

-Fragmenti su pali na teritoriju stanice. Nema oštećenja, napajanje nije prekinuto- napisao je on na svom Telegram kanalu.

Skoro cela teritorija Luganske Narodne Republike nalazi se pod kontrolom Oružanih snaga Rusije

Skoro cela teritorija Luganske Narodne Republike nalazi se pod kontrolom Oružanih snaga Rusije, sa izuzetkom oko 1 odsto, rekao je vršilac dužnosti lidera LNR Leonid Pasečnik.

 -Mali deo teritorije Luganske Narodne Republike ne kontrolišemo, tj, Belogorovku – to je veoma malo selo, koje je, prema informacijama koje imam, potpuno uništeno - i još dva veoma mala mesta- rekao je Pasečnik.

 
U Kijevu i u još 11 regiona vazdušna opasnost

Vazdušna opasnost proglašena je u Kijevu i u još 11 regiona Ukrajine, prenose mediji.

Uzbuna je proglašena, pored Kijeva, u Odeskoj, Vinjickoj, Žitomirskoj, Čerkaskoj, Krivogradskoj, Černigovskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Sumsokj i Harkovskoj oblasti.
Takođe, sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se i u delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva.
 
Ukrajinska administracija počela sa radom u Hersonu

Zamenik šefa administracije ukrajinskog predsednika Kiril Timošenko izjavio je da je u Hersonu počela da funkcioniše vojna administracija, nacionalna policija i služba bezbednosti Ukrajine.

 -Načelnik vojne administracije je Jaroslav Januševič. Takođe, nacionalna policija i služba bezbednosti takođe funkcionišu u gradu i u oblasti- napisao je on na Telegramu.

Takođe je kazao i da je u Hersonu uveden policijski čas od 17 sati do osam časova narednog jutra.

Takođe je zabranjen ulazak i izlazak iz grada.

 
Ruska raketa pogodila je lučki grad Odesu

Nekoliko ukrajinskih regiona danas je u stanju pripravnosti zbog raketnih udara, prenosi TAS S.

Sirene za vazdušni napad su se oglasile u Odeskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Sumskoj i Nikolajevskoj oblasti, kao i u delovima Kirovogradske oblasti i oblastima Zaporoške i Hersonske oblasti koje su pod kontrolom Kijeva.

Guverner Kijevske oblasti Aleksij Kuleba rekao je da protivvazdušna odbrana gađa ciljeve u regionu.

Za sada nema više detalja o eventualnim žrtvama ili materijalnoj šteti, prenosi Rojters.

Ruski napadi usmereni na postrojenja za proizvodnju gasa

Premijer Ukrajine Denis Šmigal izjavio je da su novi današnji ruski raketni napadi bili usmereni na postrojenja za proizvodnju gasa i fabriku raketa, izvestila je agencija Interfaks Ukrajina.

-Rakete trenutno lete iznad Kijeva. Sada bombarduju našu proizvodnju gasa, naša preduzeća u Dnjepru i Južmašu (fabrika raketa)- rekao je ukrajinski premijer na konferenciji za novinare, a preneo Rojters.

Prethodno su ukrajinski zvaničnici saopštili da je ruska raketa pogodila lučki grad Odesu, ali da za sada nema više detalja o eventualnim žrtvama ili materijalnoj šteti.

Guverner Odese Maksim Marčenko objavio je na Telegramu da je pogođena infrastruktura u oblasti Odese i upozorio na "masovne raketne udare na celoj teritoriji Ukrajine".

Zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Kirilo Timošenko rekao je da je više eksplozija takođe prijavljeno u Dnjepru, gde su oštećena dva infrastrukturna objekta, a najmanje jedna osoba je ranjena, preneo je AP.

Regionalni guverner Kijeva Oleksij Kuleba rekao je da su sistemi protivvazdušne odbrane delovali u centralnoj Kijevskoj oblasti.

Zvaničnici regiona Poltava, Harkov, Hmeljnicki i Rivne pozvali su stanovnike da ostanu u skloništima usred stalne pretnje od raketnih napada.

 
Iz područja Kaspijskog mora leti veliki broj raketa

Sirene za vazdušnu opasnost se čuju na celoj teritoriji Ukrajine.

Eksplozije se čuju u oblasti Kijeva, Dnjepropetrovska, Odese, Poltave, Čerkasa...

U regionima na jugu i istoku Ukrajine proglašena je vazdušna uzbuna

U Odeskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna uzbuna, prema podacima onlajn mape vazdušne uzbune Ministarstva digitalnih poslova zemlje.

Minnumbers onlajn mapa vazdušnih upozorenja označena je crvenom bojom u ovim regionima. 

Navedeno je da je alarm objavljen u 8.23 ​​i 8.29 po moskovskom vremenu.

Kasnije je vazdušna uzbuna objavljena i u Sumskoj, Poltavskoj, Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj oblasti i delovima Zaporožja i Hersona koje kontroliše Kijev.

 
U toku je pregrupisavanje ukrajinskih snaga

Ljudska snaga i vojna tehnika ukrajinskih trupa se prebacuju sa pravca Herson - Krivoj Rog u Zaporošku oblast u tri pravca, izjavio je član glavnog saveta oblasne administracije Vladimir Rogov.

 -Glavni pravci gde se ukrajinske trupe prebacuju su Orehovskoje, Guljaj-Polje i Kamenskoje. Prebacivanje trupa se vrši iz pravca Herson - Krivi Rog, preko Dnjepropetrovska - rekao je Rogov, prenosi RIA.

Prebacuje se ljudstvo i oklopna vozila, uključujući helikoptere, protivtenkovske topove, haubice, američke MLRS sisteme i artiljeriju M777, dodao je on. 

 
Rogov: Oružane snage Ukrajine granatirale civilne objekte u selima blizu linije kontakta u Zaporožju

Civilni objekti u selima u blizini linije dodira u Zaporoškoj oblasti bili su u sredu uveče podvrgnuti raketiranju i granatiranju ukrajinskih trupa, neprijateljstva se intenziviraju, rekao je član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Volodimir Rogov.

 -Izvedeni su udari MLRS. Direktni udari na stambene zgrade. Kuće su se zapalile, užasan prizor, čudom niko nije poginuo. Pravac Kamenskoje–Novobogdanovka – oko šest raketa iz MLRS-a, Mihajlovka – četiri rakete iz MLRS-a i namerno pogođena škola - rekao je Rogov.

 
Nebenzja: Varšava i Kijev želeli da izazovu sukob Rusija-NATO

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je danas da su saopštenja Varšave i Kijeva povodom pada projektila u Poljskoj imala za cilj da izazovu direktan sukob između Rusije i NATO-a.

 -Da ovaj današnji sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nije sazvan, trebalo bi ga sazvati da se razgovara o pokušajima Ukrajine i Poljske da izazovu direktan sukob između Rusije i NATO-a. Takve apsolutno neodgovorne izjave koje su dali lideri dve zemlje ne mogu se protumačiti drugačije - rekao je Nebenzja na sednici SB UN, preneo je TASS.

U utorak uveče projektil je pao u poljsko selo na 15 kilometara od granice sa Ukrajinom i tada su ubijene dve osobe, a Poljska, NATO i SAD su navele da projektil nije bio ruski.

 
UN: Ne nazire se kraj konflikta u Ukrajini

Podsekretarka Ujedinjenih nacija Rozemeri Dikarlo izjavila je danas da se ne nazire kraj konflikta u Ukrajini, dok i dalje postoji realna mogućnost da se rat pretvori u katastrofu.

-Zaista, ne nazire se kraj konflikta. Dokle god traje postoji potencijalna opasnost od katastrofe, realna je. Jučerašnji incident u Poljskoj, u blizini ukrajinske granice, bio je zastrašujući podsetnik da se mora učiniti sve da se spreči dalja eskalacija - rekla je Dikarlo, preneo je TAS S.

Juče je pala raketa u poljsko selo na 15 kilometara od granice sa Ukrajinom i tada su ubijene dve osobe.

Poljski predsednik Andžej Duda rekao je da to nije bio nameran napad na Poljsku, sa čime su se složili i visoki zvaničnici NATO-a i SAD.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024