ZELENSKI POZVAO ZAPAD DA ZAPOČNE "PREVENTIVNE UDARE" NA RUSIJU, LAVROV REAGOVAO: Još jednom upozoravamo SAD i sponzore kijevskog režima...

Novosti online

07. 10. 2022. u 11:01

IZJAVA predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog o preventivnom napadu na Rusiju potvrđuje pretnje koje dolaze iz Kijeva i potrebu za specijalnom vojnom operacijom, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

ЗЕЛЕНСКИ ПОЗВАО ЗАПАД ДА ЗАПОЧНЕ ПРЕВЕНТИВНЕ УДАРЕ НА РУСИЈУ, ЛАВРОВ РЕАГОВАО: Још једном упозоравамо САД и спонзоре кијевског режима...

Foto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP/AP Photo/Efrem Lukatsky

- Ne možemo prećutati diskusija na temu moguće upotrebe nuklearnog oružja, kojih je u poslednje vreme sve više, i posebno se u tom pogledu ne mogu prećutati nepromišljene akcije kijevskog režima koje su usmerene na stvaranje rizika od upotrebe različitih vrsta oružja za masovno uništavanje - rekao je Lavrov na sednici komisije Generalnog saveta partije „Jedinstvena Rusija“ za međunarodnu saradnju i podršku sunarodnika u inostranstvu.

On je podsetio da je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski „juče pozvao svoje zapadne gospodare da izvedu preventivni nuklearni napad na Rusiju“.

- Time je ta osoba u suštini predstavila celom svetu nove dokaze pretnji koje dolaze od kijevskog režima, a zbog neutralisanja tih pretnji je i pokrenuta specijalna vojna operacija - naglasio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, smešni su pokušaji pomoćnika Zelenskog da objasne da je ukrajinski lider time navodno mislio nešto drugo, jer je on još u januaru govorio o želji Ukrajine da poseduje nuklearno oružje.

Vašington i njegovi saveznici pokušavaju da zastraše međunarodnu zajednicu i da je nateraju da bezgranično podržava Kijev, napomenuo je Lavrov.

- Još jednom upozoravamo SAD i druge sponzore kijevskog režima da se ne upliću sve dublje u situaciju kao strana sukoba (u Ukrajini). Što se nas tiče, naša vojna doktrina i osnove državne politike u oblasti nuklearnog obuzdavanja ostaju nepromenjeni. Pokušaji Vašingtona i njegovih vazala da iskrive tu realnost, da iskrive našu poziciju imaju za cilj da zastraše međunarodnu zajednicu, da nateraju njen razumni deo da sledi poguban kurs usmeren na nepromišljenu podršku Kijeva u svim njegovim avanturama - upozorio je Lavrov.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je ranije da NATO treba da nanese „preventivne“ udare na Rusiju, a ne da „čeka ruske nuklearne udare“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024