EU PREDLOŽILA NOVE SANKCIJE RUSIJI: Fon der Lajen - "Kremlj da plati za eskalaciju sukoba i lažne referendume"

Tanjug

28. 09. 2022. u 16:31

EVROPSKA unija je predložila niz novih sankcija Rusiji kao odgovor na takozvane „referendume“ u četiri ukrajinska regiona.

ЕУ ПРЕДЛОЖИЛА НОВЕ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ: Фон дер Лајен - Кремљ да плати за ескалацију сукоба и лажне референдуме

Foto AP

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je danas novi paket sankcija Rusiji s ciljem da "Kremlj plati" za eskalaciju sukoba u Ukrajini zbog "lažnog" referenduma o prisajedinjenju četiri ukrajinske teritorije Rusiji.

- Ne prihvatamo lažni referendum i bilo kakvu vrstu aneksije u Ukrajini, i odlučni smo da Kremlj plati za dalju eskalaciju - rekla je Fon der Lajenova novinarima u Briselu, prenosi Rojters.

Lideri bloka ranije su kritikovali "nezakonite" glasove za aneksiju koje je Rusija održala u četiri okupirana regiona Ukrajine i njihove "falsifikovane" rezultate, rekao je visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj.

"EU osuđuje održavanje nelegalnih 'referenduma' i njihov falsifikovani ishod", napisao je Boreq, na Tviteru.

- Ovo je još jedno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, usred sistematskih kršenja ljudskih prava - rekao je on.

U međuvremenu, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je takođe tvitovao: "Lažni referendumi. Lažni rezultati. Ne priznajemo ni jedno ni drugo."

U utorak je portparol EU Peter Stano najavio da će blok uvesti sankcije organizatorima "ilegalnih" glasanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo