KO POSLE BORISA? Kreću nagađanja o tome ko će biti novi premijer Britanije

Tanjug

07. 07. 2022. u 18:24

NAKON današnje ostavke britanskog premijera Borisa Džonsona na mesto lidera Konzervativne stranke, ostaje otvoreno pitanje ko će biti njegov naslednik, a novinska agencija Rojters je objavila pregled mogućih kandidata.

КО ПОСЛЕ БОРИСА? Крећу нагађања о томе ко ће бити нови премијер Британије

Ispred Parlamenta, Foto AP

Listu mogućih kandidata Rojters započinje ministarkom spoljnih poslova Britanije Liz Tras, miljenicom vladajuće Konzervativne partije, koja je prve dve godine Džonsonovog premijerskog mandata provela kao ministarka trgovine, a prošle godine je imenovana za glavnog britanskog pregovarača sa Evropskom unijom.

Foto Tanjug/AP

Tras je sada zadužena da se bavi trgovinskim problemima u vezi sa Severnom Irskom koji su nastali nakon Bregzita, a zbog njenog tvrdog stava po tom i drugim pitanjima britanska javnost je često povezuje sa Margaret Tačer, navodi Rojters.

Rojters potom ističe bivšeg britanskog ministra spoljnih poslova Džeremija Hanta, koji je zauzeo drugo mesto prilikom izbora novog lidera u okviru Konzervativne stranke 2019. godine kada je pobedio Džonson, a ranije ove godine je izjavio da njegova ambicija da postane premijer "nije potpuno nestala".

Sledeći kandidat je ministar odbrane Ben Volas, koji je poslednjih meseci prestigao Liz Tras i postao najpopularniji član vlade među članovima Konzervativne partije, zahvaljujući njegovom odnosu prema ukrajinskoj krizi.

Bio je ministar bezbednosti od 2016. godine do preuzimanja sadašnje uloge, a pobrao je simpatije kada je njegovo odeljenje prošle godine evakuisalo britanske državljane i saveznike iz Avganistana, kao i zbog slanja oružja u Kijev.

Rojters kao mogućeg kandidata pominje i Rišija Sunaka, koji je u utorak podneo ostavku na mesto ministra finansija, rekavši da britanska javnost "s pravom očekuje da vlada mora biti kompetentna i ozbiljna", a do prošle godine je bio favorit za naslednika Džonsona.

Porasla mu je popularnost zbog njegovog ekonomskog paketa za ublažavanje posledica epidemije kovida-19, koji je uključivao program zadržavanja radnih mesta kojim je sprečena masovna nezaposlenost, ali je kasnije kritikovan, jer britanskim domaćinstvima nije davao dovoljnu podršku u vezi sa povišenim troškovima života i što je zajedno sa Džonsonom prekršio protivepidemijske mere.

Za njima slede Sahid Džavid, prvi ministar koji je podneo ostavku u znak protesta kada je Džonson optužen da je krio saznanja da je jedan konzervativni poslanik počinio seksualno uznemiravanje.

Foto Tanjug/AP

Tu je i Nadim Zahavi, novoimenovani ministar finansija, koji je ostavio utisak na britansku javnost kao „ministar za vakcine“ u vreme kada je Britanija brzo razvila vakcinu protiv kovida-19.

Sledi Peni Mordaunt, bivša sekretarka odbrane, koju je Džonson otpustio kada je postao premijer nakon što je podržala njegovog rivala na izboru lidera u okviru Konzervativne stranke, kao i Tom Tagenhat, predsednik parlamentarnog odbora za spoljne poslove i bivši vojnik koji se borio u Iraku i Avganistanu i Suela Brejverman, glavni tužilac i pristalica Bregzita, koju su advokati žestoko kritikovali tokom njenog mandata, ocenjujući da je britanska vlada prekršila međunarodno pravo u vezi sa trgovinom sa Severnom Irskom, navodi britanska agencija.

 

BONUS VIDEO:

ČETIRI MESECA PAKLA U "AZOTU": Pogledajte kako je protekla evakuacija civila iz fabrike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024