DRAMA ISPRED VATIKANA: Albanac automobilom probio policijske blokade - usledila pucnjava kao na filmu

Novosti onlajn

19. 06. 2022. u 17:30

KARABINjERI su pucali u gume, ali nisu uspeli da onesposobe auto u begu. Nešto dalje su ga ipak blokirali, ali se vozač opirao hapšenju sve dok ga nisu onesvestili tizerom.

ДРАМА ИСПРЕД ВАТИКАНА: Албанац аутомобилом пробио полицијске блокаде - уследила пуцњава као на филму

Foto AP

Italijanski karabinjeri pucali su danas u gume vozila čiji vozač nije hteo da se zaustavi, već se probio preko policijskih ograda u Ulici Pavla VI. Papina Švajcarska garda je čim je čula hitac zatvorila ulaz u Palatu Svetog Uficija, na istoimenom trgu.

Ulica Pavla VI ide sa spoljne, zapadne strane Berninijevih kolonada od Trga Pija XII prema Trgu Svetog Uficija. To je italijanska teritorija, dok je unutar kolonada Trg Svetog Petra u Vatikanu, u policijskoj i sudskoj nadležnosti Vatikana. Papina žandarmerija i italijanska državna policija, a i karabinjeri tesno sarađuju u obezbeđivanju sigurnosti na toj neuralgičnoj tački, gde dolaze i turisti i hodočasnici i gde sredom Papa drži uobičajenu Opštu audijenciju.

Karabinjeri su pokušali da zaustave be-em-ve koji je tuda prolazio, ali je vozač dao gas do maksimuma, zaobišao karabinjere i porušio neke od pokretnih ograda koje regulišu pešački i automobilski saobraćaj.

Usledila je pucnjava i filmska jurnjava Rimom. Karabinjeri su pucali u gume, ali nisu onesposobili automobil. Kada su ga nešto kasnije ipak blokirali, vozača su morali da onesveste tizerom. Javnost je obaveštena da je pritvoren 39-godišnji Albanac.

Motivi njegovog ponašanja još su nepoznati, ali su oko Vatikana odmah, po prethodnom protokolu, uspostavljene mere sigurnosti, iako se čini da meta kriminalnog ponašanja nije bila sama Sveta Stolica niti Vatikan, kao i da nije reč o terorizmu.

Do incidenta je inače došlo u delu Rima gde se nije pucalo iz vatrenog oružja ni tokom Drugog svetskog rata, a ni kasnije, osim zlosretnog 13. maja 1981. godine.

(Jutarnji list)

BONUS VIDEO: 

POGLEDAJTE KAKO SE LANSIRA "ISKANDER": Snimci ruskog Ministarstva odbrane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)