ZELENSKI "PRESLIKAVA" RUŽNU STRANU ISTORIJE: Ukrajinski šef države okrivio Gavrila Principa za smrt miliona ljudi

Novosti online

23. 05. 2022. u 22:50

PREDSEDNIK Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se putem video uključenja svetskim liderima na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. On je tom prilikom, između ostalog, rekao da je sarajevski atentat "potvrda da se milioni žrtava mogu ubiti sa samo nekoliko hitaca".

ЗЕЛЕНСКИ ПРЕСЛИКАВА РУЖНУ СТРАНУ ИСТОРИЈЕ: Украјински шеф државе окривио Гаврила Принципа за смрт милиона људи

Foto AP

Predsednik Ukrajine je, govoreći o situaciji u njegovoj zemlji, pomenuo istorijske događaje koji su doprineli dramatičnim promenama u svetu - Sarajevski atentat 1914. i Minhenski sporazum 1938. - koji su prethodili izbijanju dva svetska rata.

- Sećamo se, na primer, kako samo nekoliko hitaca može da dovede do milionskih žrtava poput pucnjave u Sarajevu 28. juna 1914. Istorija pamti koliko tuge može da napravi jedna osoba ako vidi da mu se ne pruža dovoljno otpora. Bilo je to, na primer, 1938. godine u Minhenu - rekao je Zelenski.

Zelenski je tada pozvao na dodatne sankcije Rusiji.

- Sada je vreme da damo odgovor. Sve ruske banke moraju da budu sankcionisane bez izuzetka, odsečene od svakog pristupa tehnologiji i svih komercijalnih veza - rekao je ukrajinski predsednik.

On je dodao da se mora izvršiti maksimalan pritisak da svaki agresor zna posledice svojih postupaka i pozvao da se sva ruska imovina u inostranstvu zapleni i stavi u poseban fond za pogođene ratom.

- Ako agresori izgube sve, imaće manje motivacije da počnu ratove - rekao je Zelenski.

Predsednik Ukrajine je i u ovom govoru još jednom pokazao da mi je od istine draža propaganda, i da istorijske činjenice tumači po svojoj volji. Zelenski je stavio znak jednakosti između oslobodilačkog pucnja Gavrila Principa i Hitlerovog  porobljavanja Češke, koja je omogućena Minhenskim sporazumom koji su potpisali i premijeri Velike Britanije i Francuske.

A o tome šta je Hitler mislio o Principu, svedoči i fotografija na kojoj vođa Trećeg rajha zadovoljno gleda na spomen ploču koja je bila postavljena u Sarajevu.

Samo tri dana posle okupacije na njegov 52. rođendan, na vrhuncu slavlja Hitler dobija na poklon jedini ratni trofej donet iz raskomadane Jugoslavije – spomen-ploču Gavrilu Principu donetu iz okupiranog Sarajeva.

Snimak skidanja ove ploče objavljen je u nacističkom ratnom žurnalu, koji je tada obišao cielu Evropu.

Na snimku se vide njemačke trupe kako ulaze u Sarajevo i kako im građani kliču, a prikazana je i grupa muškaraca koji se penju merdevinama na zgradu na kojoj je bila postavljena ploča, skidaju je i predaju njemačkim vojnicima.

U video žurnalu spiker na nemačkom ushićeno izgovara: "Ovde je 28. juna 1914. austrijski prestolonasljednik postao žrtva kukavičkog atentata srpskog studenta. Ti pucnji su dali signal za svetski rat".

Istu optužbu sada smo mogli da čujemo i od ukrajinskog predsednika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi