BAJATE LAŽI O PUTINOVOM ZDRAVLJU: Zapad "kao desert" servira priče o tobožnjim bolestima šefa Kremlja

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

23. 05. 2022. u 21:15

OD početka rata u Ukrajini, zapadni mediji i njihovi prepisivači na Balkanu, ponovo su počeli da objavljuju bajate laži o tobože teškoj bolesti ruskog predsednika Vladimira Putina. Poznati američki režiser Oliver Stoun, autor intervjua i filmova sa šefom Kremlja, poverovao je u zapadne glasine da je njegov sagovornik zaista oboleo od raka.

БАЈАТЕ ЛАЖИ О ПУТИНОВОМ ЗДРАВЉУ: Запад као десерт сервира приче о тобожњим болестима шефа Кремља

Foto AP

Stoun je u poslednjem intervjuu kazao da tačno ne zna zašto se Putin odlučio na specijalnu operaciju u Ukrajini, ali da ne treba zaboraviti da je imao rak i da je bio dugo izolovan u vreme epidemije korone, "pa je verovatno tada izgubio kontakt sa ljudima, te je nekorektno ocenio situaciju u Ukrajini i moguće posledice".

Nije nikakva tajna da je Putin u mladosti kao džudista povredio kičmeni diskus, zbog čega je Stoun poverovao da je Putin imao rak kičme. Kad se zna da Putinov radni dan traje u proseku najmanje deset sati onda je i laiku jasno da bolestan čovek ne može da izdrži takav tempo.

Šef diplomatije Sergej Lavrov je, početkom meseca, bio zamoljen da za italijanske medije prokomentariše priče o Putinovoj navodnoj bolesti.

Odgovorio je kratko i jasno: pitajte strane lidere koji su u poslednje vreme razgovarali sa Putinom, a među ostalim i generalnog sekretara UN Antonija Guteresa, kakvi su im utisci. Posle toga, biće vam sve jasno.

Početkom aprila, potrtparol Kremlja Dmitrij Peskov, opovrgao je informaciju da je Putin bolovao od karcinoma.

- Informacije o tome da je Putin oboleo od raka štitne žlezde i da je bio operisan nisu tačne - kazao je Peskov. - On je objasnio da se radi o izmišljotinama i lažima.

Bivši glavni urednik "Eho Moskva", Aleksej Venediktov, hteo je da precizira, pa je ponovio pitanje: "Jesam li dobro shvatio da Putin nije oboleo od raka?". Peskov je ponovio da Putin nije imao, niti sada ima rak.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, koji se od stranih političara najčešće sreće sa Putinom, kaže da je ruski predsednik u odličnoj formi.

- Sve priče o tome da Putin ima problema sa zdravljem su glasine koje šire zapadni mediji kako bi poljuljali poverenje građana prema Putinu - objasnio je Lukašenko.

Lažne priče o tome koliko je Putinovo zdravlje loše, kolaju u zapadnim medijima poslednjih nekoliko godina. Tamošnji tabloidi svako njegovo nepojavljivanje na događaju koriste kao priliku da pišu da je oboleo. Tako je bilo i početkom godine kad nije, na Bogojavljanje, otišao da se kao ranijih godina okupa u hladnoj vodi. Putin je poslušao poruku Ruske pravoslavne crkve koja je savetovala građanima da se ove godine ne ide u mesta gde se obavlja taj tradicionalni religiozni ritual.

Pre početka rata u Ukrajini zapadni novinari su raspredali bajke o Putinovom zdravlju da bi im to bio argument da on ne treba da se kandiduje na predsedničkim izborima 2024. godine. Uzalud je Peskov demantovao raznorazne izmišljotine, jer su se stalno pojavljivale nove "dijagnoze" da bi, naposletku, novinari tabloida stigli i do raka.

U novembru 2020. britanski tabloid "San" je, pozivajući se na izvor u Moskvi, pisao kako 68-godišnji Putin možda ima Parkinsonovu bolest, pa planira da početkom 2021. napusti predsedničku funkciju. Izvor britanskom tabloidu nije bio nikakav lekar, nego moskovski politikolog Valerij Solovej.

Ovaj bivši profesor Moskovskog državnog instituta međunarodnih odnosa, zadužen za odnose sa javnošću, nije se proslavio kao politikolog, nego je u medijima citiran zbog "dijagnoza" koje je davao Putinu, da boluje od Parkinsonove bolesti i raka. Solovej je zapadnim novinarima govorio da je Putin operisan u februaru 2020. Bez obzira na to što je širio te glasine, Solovej se pravdao da on "ipak nije lekar i ne može da govori detaljnije o problemima koje navodno ima Putin".

LUKAŠENKO: VLADIMIR JE ODLIČNO!

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko, koji se od stranih političara najčešće sreće sa Putinom, kaže da je ruski predsednik u odličnoj formi.

- Sve priče o tome da Putin ima problema sa zdravljem su glasine koje šire zapadni mediji kako bi poljuljali poverenje građana prema Putinu - objasnio je Lukašenko.

PREOKRET

U VREME idiličnih odnosa između Džordža Buša mlađeg i Putina upravo zapadni mediji su od sadašnjeg ruskog predsednika pravili supermena. Oni su objavljivali njegove fotografije u teretani, ili kako jaše konja i pliva u hladnoj sibirskoj vodi. Hajka na Putina je počela kad je on javno dao do znanja rukovodstvu u Vašingtonu da ne želi da bude njihov poslušnik i da namerava da vodi samostalnu politiku u interesu Rusije.

PROSTATA

NEKADAŠNjI poslanik ruskog parlamenta, Mark Fejgin, širio je glasine da je Putin, navodno, oboleo od raka prostate. On priznaje da nema nikakvih medicinskih informacija, već je to zaključio na osnovu toga kako Putin hoda. Na Zapadu su "analitičari" tvrdili da je ruski lider bolestan po tome što mu "više nije, kao nekada, suvonjavo lice".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere