RAT U UKRAJINI: Oboreno 13 raketa iznad Izjuma, ruske snage napreduju; Američki plaćenici stradali u sukobu sa Čečenima (FOTO/VIDEO)

Novosti online

15. 05. 2022. u 07:05 >> 01:53

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 80. dan. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

РАТ У УКРАЈИНИ: Оборено 13 ракета изнад Изјума, руске снаге напредују; Амерички плаћеници страдали у сукобу са Чеченима (ФОТО/ВИДЕО)

Foto AP

 

Veliki desantni brod „Cezar Kunikov” ponovo je u upotrebi

Ranije je BDK oštećen kao rezultat raketnog napada snaga kijevskog režima, ali je odmah povučen iz pogođene oblasti i poslat u Sevastopolj.

 

Ostin obavestio Kijev o razgovorima sa Šojguom

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin rekao je kolegi iz Ukrajine o pregovorima sa Šojguom, preneo je Pentagon.

Ranije je portparol američkog Ministarstva odbrane Džon Kirbi izvestio da je ministar Ostin pozvao Šojgua na hitan prekid vatre u Ukrajini i ukazao na važnost održavanja komunikacionih linija.

Foto: Jutjub/Printskrin/GoArmiVestPoint

 

Taktičke rakete ispaljene iz okoline Belgoroda

Na snimcima koji kruže društvenim mrežama vide se lansiranja ruskih raketa iz okoline Belgoroda (Rusija) na ciljeve u Ukrajini.

 

Odbijen napad Ukrajinaca

Na granici DNR i Zaropožje oblasti vode se teške borbe uz upotrebu artiljerije. Ukrajinci su juče pokušali da probiju položaje Oružanih snaga Rusije u blizini naselja. Neskučnoe kod Velike Novoselovke.

Pokušaj napada Ukrajinaca je odbijen. Danas je čitav dan nastavljeno granatiranje sa njihove strane na istom području.

Foto: Printskrin Jutjub

 

Supruge boraca puka Azov: Izdali su ih ukrajinski izdajnici

Supruge pripadnika Nacionalnog bataljona "Azov" rekle su u intervjuu za britanski Telegraf da su njihove muževe „izdali ukrajinski izdajnici“.

One tvrde da su Oružane snage Ukrajine dozvolile ruskoj vojsci da zauzme gradove oko Marijupolja, a komandant ukrajinske 36. brigade marinaca „imao je bliske kontakte sa Rusima“.

Nacisti Azova su već duže vreme blokirani u Marijupolju na teritoriji fabrike "Azovstalj".

Ruska strana im je više puta nudila da polože oružje i predaju se.

 

Kadirov upozorio Erdogana na zločine puka Azov

Čečenski lider Ramzan Kadirov obratio se turskim vlastima uz podsećanje da se u metalurškom kombinatu „Azovstalj“ u Marijupolju nalaze zločinci umešani u brutalna ubistva civila u Donbasu.

-U administraciji turskog predsednika Redžepa Erdogana saopštili su da su spremni da evakuišu naciste puka ‘Azov’ zarobljene u podrumima ‘Azovstalja’. Uz svo poštovanje prema lideru te muslimanske države, želim da podsetim da je puk ‘Azov’ fašističko-nacistička zločinačka oružana formacija koja je umešana u brojna zverstva i ubistva civilnog stanovništva Donbasa, napisao je Kadirov na svom kanalu na Telegramu.

Ranjeno 6 civila, među njima i dete, u DNR

Šest civila, među kojima i dete, povređeno je u posledicama granatiranja oslobođene teritorije DNR od strane ukrajinskih trupa, saopštilo je predstavništvo republike pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (SKCC).

-Na operativnoj liniji SKCC DNR primljena je informacija o ranjavanju šest civila u posledicama granatiranja od strane oružanih formacija Ukrajine ranije oslobođene teritorije republike, navodi se u saopštenju Ministarstva objavljenom na telegram kanalu. Napominje se da su povređeni stanovnici naselja Pavlovka, Nikolskoje, Novoandrejevka, Vladimirovka, kao i Volnovaški okrug Donjecka.

 

Vazdušna uzbuna u večem delu Ukrajine

U toku su vazdušni napad u mnogim regionima Ukrajine. Rakete su ispaljene ka vojnim ciljevima u Ukrajini.

 

Kijev traži naftni embargo i teško naoružanje

Ukrajini je potrebno teško naoružanje sa Zapada i "pravi naftni embargo" Rusiji kako bi je porazila do kraja godine, izjavio je danas savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

Stoltenberg: Ukrajina bi mogla da pobedi

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da ruski rat u Ukrajini ne ide po planu i da bi Ukrajina mogla da pobedi u sukobu.

Foto AP

 

Granatirano naselje u DNR

Ukrajinske trupe u 20.30 (vreme se poklapa sa moskovskim vremenom) ispalile su deset granata kalibra 122 mm na naselje Zolote-5 u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (SCKK).

 

Upozorenje Rusije Finskoj

Rusija će ojačati grupu trupa na finskoj granici ako Finska uđe u NATO, saopštio je predsednik odbora Saveta Federacije za odbranu Bondarev.

 

Oboreno 13 raketa iznad Izjuma

Danas je iznad Izjuma oboreno 13 neprijateljskih projektila. Neki od njih su balističke rakete Tačka-U, neki su VBR Smerč, a možda i VBR Himars.

 

Ukrajinska vojska ponovo gađala Donjeck

Ukrajinske trupe ponovo su granatirale Petrovski okrug u Donjecku, ispalivši 5 granata kalibra 122 mm saopštilo je predstavništvo DNR u SCKK.

Foto printskrin telegram rvvoenkor

Granatirana tri naselja u DNR

Za 15 minuta, ukrajinske trupe ispali su na tri naselja u DNR-u, uključujući Donjeck, 15 granata kalibra od 122 milimetra, saopštio je predstavnik Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju primirja (SCKK).

Napominje se da su prema Donjecku ukrajinske trupe ispalile šest projektila, u Vasilijevci su ispaljena tri i još šest u Jasinovataji. Sve granate su kalibra 122 milimetra.

Ruske snage ušle u još jedno selo

Ruske snage ušle su u Drobiševo. Prema prvim informacijama zauzet je veći deo naselja koje se nalazi severno od Krasnog Limana.

 

Ukrajinci beže, uništavaju mostove za sobom

Oružane snage Ukrajine digle su u vazduh železničke mostove između Rubižne i Severodonjecke LNR u pokušaju da zaustave napredovanje ruske vojske.

Prema rečima savetnika šefa MUP-a Ukrajine Antona Geraščenka, takve mere su preduzete da bi se zaustavilo napredovanje ruskih trupa u pravcu Severodonjecka i Lisičanska.

 

Stradali američki plaćenici

Džozef Vord Klark iz Vašingtona i još šest američkih državljana koji su se borili na strani Ukrajine u Donbasu poginuli su na teritoriji fabrike „Krasitelj“ u gradu Rubežno, saopštio je pomoćnik čečenskog lidera za vojsku Apti Alaudinov.

Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine

Granatirana Vasilijevka

Ukrajinske trupe su u 19.40 ispalile četiri granate kalibra od 122 milimetra u Vasilijevci u DNR-u, saopštilo je republička predstavništvo u Zajedničkom centru za nadgledanje i koordinaciju primirja (SCKK).

Andrijuščenko: Rusija bacila fosforne bombe na Azovstalj

Pomoćnik gradonačelnika ukrajinskog grada Marijupolja Petro Andrjuščenko tvrdi da je Rusija bacila fosforne bombe na čeličanu "Azovstalj", prenosi Rojters.

Britanska agencija navodi da nije mogla nezavisno, iz drugog izvora da proveri ovu tvrdnju ukrajinskog zvaničnika.

Granatirani Donjeck i Novomihajlovka

Ukrajinske trupe granatirale su Petrovski okrug Donjecka i selo Novomihajlovku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (SCKK).

-Zabeležena je vatra oružanih formacija Ukrajine u sledećim pravcima: 19.02 – Novgorodskoje – Mihajlovka: ispaljeno je 5 granata kalibra 122 mm; 19.03 – Novomihajlovka – Donjeck (Petrovski okrug): ispaljeno je pet granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo na svom Telegram kanalu.

Foto: EPA

 

Snage DNR izbacile iz stroja 24 vojnika VSU

Od početka dana ubijena su 24 ukrajinska nacionalista, saopštila je Narodna milicija DNR.

-Od početka današnjeg dana naši vojnici su eliminisali dvadeset četiri ukrajinska nacionalista, četiri minobacača kalibra 120 mm, dva oklopna vozila i dva kamiona. Zarobljeno je jedno borbeno vozilo pešadije i jedno oklopno vozilo“, navodi se u Telegramu Narodne milicije.

Poginula 4 vojnika DNR

Četiri vojnika Donjecke Narodne Republike su poginula za dan, a još 12 je ranjeno, saopštila je Narodna milicija DNR.

- Sa žaljenjem vas obaveštavamo da su u protekla 24 sata u borbi za nezavisnost četiri branioca Donjecke Narodne Republike poginula u vršenju vojne dužnosti, a 12 je ranjeno, navodi se na Telegram kanalu Narodne milicije.

Precizira se da je ukrajinska strana od početka dana ispalila više od stotinu granata i mina, uključujući i iz BM-21 „Grad“, gađajući područja sedam naselja i tom prilikom ubila dva civila i ranila jednog. Oštećeno je dvadeset stambenih objekata i dva civilna infrastrukturna objekta.

Tenkovi DNR uništavaju položaje VSU kod Avdejevke (VIDEO)
 

Bataljon “Somalija” nastavlja ofanzivu na utvrđeni pojas u Avdejevki. „Somalijski“ tenkovi aktivno napreduju, udarajući po ukrajinskim položajima sa kojih su nacisti pucali po stambenim zonama grada Jasinovata.

 

Granatirana naselja u Donbasu

Za 36 minuta, ukrajinske trupe ispalile su na Staromikhailovku i Donjeck, osam granata iz LNG-a, i pet projektila kalibra od 122 mm, predstavništvo DNR-a u ZCKK-u.

 

Haubice iz SAD na prvu liniju fonta

Ukrajina je postavila mnoštvo od 90 poslatih američkih haubica hovicera M-777 na linije fronta, saopštila je američka ambasada u Kijevu, preneo je danas "Gardijan".

Foto USMC

Švedska ulazi u NATO

Švedska je formalno donela odluku da podnese zahtev za članstvo u NATO-u, saopštila je vladajuća Socijaldemokratska partija.

 

Granatiran Donjeck

Ukrajinske trupe su u 17.52 (16.52 po srednjoevropskom vremenu) gađale Petrovski okrug Donjecka, ispalivši pet granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Ukrajinci minirali termoelektanu u LNR

Stručnjaci Međunarodnog centra za uklanjanje mina Oružanih snaga Rusije, koji su izvršili humanitarno razminiranje u termoelektrani u oslobođenom gradu Sčasjte u LNR, očistili su teritoriju velikog utvrđenog područja ukrajinskih snaga u blizini elektrane.

Tokom povlačenja ukrajinskih trupa, teritorija termoelektrane u Sčastju je minirana i pripremana za dizanje u vazduh. Nakon što je teritorija termoelektrane došla pod kontrolu snaga LNR, počelo je njeno razminiranje, uključujući i uz učešće deminera iz Rusije.

Prema podacima Centra za uklanjanje mina, pregledano je 35 hektara teritorije i deaktivirano oko 250 eksplozivnih objekata.

 

Britanski plaćenici zarobljeni u Azovstalju

Najmanje tri britanska plaćenika se nalaze u fabrici Azovstalj.

Sva trojica su u prošlosti služila u britanskoj vojsci, a dvojica i u Avganistanu, navode britanski mediji.

Plaćene armije učestvuju u borbama na svim kriznim tačkama u svetu / Foto EPA

Vlada Finske donela zvaničnu odluku o pristupanju NATO

Finska je donela zvaničnu odluku o stupanju u NATO, navodi se u saopštenju Vlade, prenose agencije. Ovu informaciju su na konferenciji za medije saopštili predsednik i premijerka Finske.

Salvini: Prijem Finske i Švedske u NATO treba odložiti

Lider desničarske italijanske partije Liga, koja je deo vladajuće koalicije, Mateo Salvini, rekao je da treba odložiti prijem Finske i Švedske u NATO, i dodao da slanje novog naoružanja Ukrajini ne doprinosi mirnom rešavanju situacije.

Salvinijeve reči sa subotnjeg skupa Lige u Rimu prenosi list "Il Fato kuotidiano".

Ne sada. Sve što udaljava od mira treba staviti na listu čekanja, rekao je on o proširenju NATO, prenose RIA Novosti.

Pogođena ukrajinska vojna infrastruktura na zapadu Ukrajine

Četiri rakete pogodile su rano jutros vojnu infrastrukturu u oblasti Javoriv na zapadu Ukrajine, blizu granice sa Poljskom, izjavio je guverner oblasti Lavov Maksim Kozicki.

- Objekat je potpuno uništen, objavio je Kozicki na platformi Telegram, prenosi Rojters.

Ranije je regionalna vazdušna komanda Ukrajine saopštila da je rano jutros iz pravca Crnog mora ispaljeno nekoliko raketnih projektila na oblast Lavov.

Konašenkov: Oboreno 879 ukrajinskih bespilotnih letelica

Od početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini ruske snage su oborile ukupno 879 bespilotnih letelica, uništile 3.098 tenkova i oklopnih vozila u 381 višecevni raketni bacač, izjavio je portparol ministarstva odbrane Ruske Federacije general-major Igor Konašenkov na jutarnjem brifingu za novinare.


On je potvrdio da je ruska avijacija tokom protekle noći uništila dva ukrajinska PVO sistema S-300 i radarsku bazu u Sumskoj oblasti, prenosi TASS.

Kuleba: Ukrajina neće pristati na otuđenje svoje teritorije

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je za nemački Bild da smatra da je njegov zadatak da se Ukrajini isporuči što više naoružanja i da se uvedu najjače sankcije Rusiji. 

Govoreći o mogućnosti postizanja sporazuma o prekidu vatre sa Rusijom, on je napomenuo da ne vidi "ništa loše u primirju ako ono postane prvi korak ka rešenju koje vodi ka oslobađanju ukrajinskog tla". 

- Nećemo pristati na otuđenje dela teritorije. Spremni smo za diplomatiju, ali nećemo dozvoliti da samo produži našu patnju i jednostavno odloži sledeću fazu rata“, rekao je on.

Berbok: Švedskoj i Finskoj potrebne bezbednosne garancije

Nemačka je preduzela sve pripremne radnje za brzi proces ratifikacije ukoliko Finska i Švedska odluče da podnesu zahtev za članstvo u NATO, izjavila je danas ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok, ističući potrebu ove dve zemlje za bezbednosnim garancijama.

- Nemačka je pripremila sve za brzi proces ratifikacije, rekla je Berbokova novinarima drugog dana razgovora sa svojim kolegama iz NATO u Berlinu.

Ona je dodala da su se ministri na sinoćnjoj večeri složili da ne bi trebalo da bude "sive zone" između momenta kada se Finska i Švedska prijave i onoga kada se pridruže NATO, prenosi Rojters.

Đoana: Zabrinutost Turske može biti otklonjena

Zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Đoana izrazio je uverenje da zabrinutost Turske u vezi sa pristupanjem Finske i Švedske NATO može biti rešena.

- Turska je važan saveznik i izrazila je zabrinutost koja se može rešavati između prijatelja i saveznika, rekao je Đoana novinarima po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova članica alijanse u Berlinu, prenosi Rojters.


On je izrazio uverenje da će NATO, ukoliko Švedska i Finska budu zatražile prijem, moći da im poželi dobrodošlicu.

Ruski diplomata: Još ćemo se mi vratiti "Severnom toku 2"

Projektu "Severni tok 2" ćemo se vremenom vratiti, a cevovod je napravljen i napunjen tehničkim gasom, izjavio je ambasador Rusije u nemačkoj Sergej Nečajev.

Projekat je spreman i može u svakom trenutku da bude pušten, dodao je on. Ipak, istakao je diplomata, "postoji političko naređenje da se ne koristi za gas iz Rusije", preneo je Sputnjik.

"Gde to vodi? Mislim da će to dovesti do dodatnog povećanja cena goriva i osnovnih proizvoda, uključujući hranu . Nadam se da će doći vreme i mi ćemo se vratiti tom projektu", dodao je Nečajev.

London: Ruska ofanziva u Donbasu gubi zamah

Ruska ofanziva u regionu Donbasa "izgubila je momentum i značajno kasni", saopštila je rano jutros britanska vojna obaveštajna služba.

-- U trenutnim uslovima, malo je verovatno da će Rusija dramatično ubrzati svoje napredovanje u narednih 30 dana, navodi se u redovnom Tviter biltenu britanske vojne obaveštajne službe, prenosi Rojters.

Ukrajinske snage su u petak sprečile pokušaj ruskog forsiranja i prelaska reke u Donbasu, oblasti na istoku Ukrajine koja obuhvata oblasti Lugansk i Donjeck, žarište sukoba.

Ministri odbrane NATO juče u Briselu, Foto AP

Rinkevič:NATO će pronaći razumno rešenje za Finsku i Švedsku

NATO će pronaći razumno rešenje da prihvati Finsku i Švedsku kao nove članice u alijansu uprkos zabrinutosti Turske, izjavio je letonski ministar spoljnih poslova Edgar Rinkevičs.

- Imali smo takve razgovore u alijansi mnogo puta ranije. Mislim da smo uvek nalazili razumna rešenja i da ćemo ih naći i ovog puta, rekao je on novinarima po dolasku u Berlin na sastanak sa kolegama iz NATO, preneo je Rojters.

Švedsko i finsko članstvo je od najveće važnosti za čitav savez, a na kraju i za Tursku, istakao je letonski ministar.

Američki senatori se sastali sa Zelenskim u Kijevu

Delegacija američkih političara, uključujući lidera republikanaca u Senatu Miča Mekonela, sastala se sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu.

Kijev su posetili i senatori Suzan Kolins, Džon Baraso i Džon Kornin, preneo je BBC.

Zelenski je na društvenim mrežama naveo da je poseta bila snažan signal dvostranačke podrške Ukrajini, Kongresa SAD i američkog naroda.

- Hvala vam što ste nam pomogli da se borimo ne samo za našu zemlju, već i za demokratske vrednosti i slobode - istakao je on.

Zelenski: Sledeća Pesma Evrovizije u Mariupolju

Posle pobede ukrajinskog Kaluš orkestra na sinoć održanoj Evroviziji, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se javnosti sa porukoma da će naredno takmičenje za pesmu Evrovizije biti održano u gradu Mariupolju.

- Naša hrabrost impresionira svet, naša muzika osvaja Evropu! Sledeće godine Ukrajina će biti domaćin Evrovizije. Treći put u svojoj istoriji. I verujem - ne poslednji. Daćemo sve od sebe da jednog dana ugostimo učesnike i goste Evrovizije u ukrajinskom Mariupolju. Slobodno, mirno, obnovljeno! Hvala svima koji su glasali za nas. Siguran sam da naša pobeda protiv neprijatelja nije daleko. Slava Ukrajini - stoji u objavi Zelenskog.

Antonov isključio mogućnost kapitulacije Rusije u Ukrajini

Kapitulacije Rusije u Ukrajini neće biti, svi zadaci koji su dodeljeni oružanim snagama Ruske Federacije biće u potpunosti izvršeni, izjavio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov u eteru TV kanala Solovjov uživo.

- Govorimo čvrsto i jasno i u to smo nedvosmisleno sigurni, bar ruske diplomate koje ovde rade, takve kapitulacije neće biti, nikada je neće biti. Čvrsto smo uvereni da će svi zadaci koje je pred naše oružane snage postavio vrhovni komandant, biti u potpunosti ispunjeni. Nikada nećemo odustati, nećemo odstupiti“, rekao je diplomata, a prenosi TASS .

„Defektna demokratija“ SAD sprečava većinu zemalja da se suprotstave Rusiji

Većina zemalja je odbila da se pridruži Sjedinjenim Državama i suprotstavi Rusiji u pozadini specijalne operacije, jer su nezadovoljne „defektnom demokratijom“ država. Ovo mišljenje je izneo dopisnik američkog izdanja Forin Polisi Majkl Hirš.

Tako je autor članka reagovao na samit Asocijacije nacija Jugoistočne Azije (ASEAN) održan u Vašingtonu, tokom kojeg su lideri bloka demonstrirali poziciju neutralnosti po ukrajinskom pitanju.

„U očima većine sveta, država koja propoveda, Sjedinjene Države, je teško oštećena demokratija koja prvo mora da se izleči“, kaže se u članku.

On je primetio da pokušaj Vašingtona da sukob u Ukrajini predstavi kao „bitku demokratije protiv autokratije“ nije uspeo.

Medvedev: Ne zaboravite kosovski presedan

Rusiju ne zanima da li će članice Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) priznati promenu ukrajinskih granica, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev i ocenio da je Moskvi jedino važno mišljenje ljudi koji žive na tim prostorima.

- Ne zaboravite kosovski presedan, naši zapadni prijatelji", napisao je Medvedev u subotu uveče na svom Telegramu, preneo je TASS.

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok rekla je ranije u subotu na konferenciji za novinare da šefovi diplomatija G7 nikada neće priznati promene granica u Ukrajini.

Severodonjeck i Lisičansk će se uskoro naći u „čvrstom kotlu“

Poslednji gradovi Luganske Narodne Republike Severodonjeck i Lisičansk koji su pod kontrolom Ukrajine uskoro će biti opkoljeni, pa ukrajinska vojska gleda na primer fabrike Azovstal u Mariupolju da bi shvatila šta ih čeka, rekao je ambasador LNR u Rusiji Rodion Mirošnik.

Diplomata je 9. maja rekao da je brigada ukrajinskih trupa napustila svoje položaje u Lisičansku i da su trenutno u toku borbe za ovaj grad. Pres-služba Narodne milicije DNR je 12. maja saopštila da su nakon oslobođenja Popasnajske snage LNR-a razvijale ofanzivu na Lisičansk.

„U Severodonjecku i Lisičansku zamišljeno gledaju u Azovstal: da spakuju kofere ili da tkaju likove? Svima je adekvatno da i Severodonjeck i Lisičansk danas nisu, pa će se sutra naći u čvrstom kotlu (zaokruženi – ur.), a izaći iz „trougla“ biće prekasno“, napisao je Mirošnik na Telegramu.

Ukrajinske trupe granatirale Petrovski okrug Donjecka iz "Grada"

Ukrajinske trupe granatirale su Petrovski okrug u Donjecku, ispalivši tri rakete iz višecevnog raketnog sistema BM-21 Grad, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC) .

„Zabeležena je vatra sa strane VFU (oružane formacije Ukrajine – prim. aut.) u pravcu: 07.08 – naselje Novomihajlovka – grad Donjeck (Petrovski okrug): ispaljene su tri rakete sa BM-21“ Grad. “, stoji u poruci na Telegram kanalu predstavništva.

SAD su htele da zabrane Rusiji korišćenje „Posejdona“ i „Sarmata“

Sjedinjene Američke Države žele da ograniče ili zabrane upotrebu bespilotnog podvodnog vozila „Posejdon“ i interkontinentalne balističke rakete „Sarmat“ u budućem sporazumu o kontroli naoružanja, rekao je ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov na TV kanalu Solovjev uživo.

- Nna svim sastancima koje imamo sve vreme nam se govori da bi u budućem sporazumu o kontroli naoružanja Posejdoni trebalo biti zabranjeni, da je potrebno ograničiti upotrebu Sarmata i tako dalje, rekao je ruski ambasador u Sjedinjenim Državama, a prenosi TASS .

Dan ranije, šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin pomenuo je Sarmat u kontekstu ulaska Finske i Švedske u NATO. U aprilu je najavio isporuku ICBM Sarmat raketnim snagama strateške namene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna