ŠPIJUN, HAPSIO STEPINCA, DOVEO TUĐMANA NA VLAST, PA GA RUŠIO: Joža Manolić, najstariji hrvatski političar, umro u 105. godini

U ZAGREBU je umro Joža Manolić u 105. godini, koji je 104. rođendan proslavio pre mesec dana.

ШПИЈУН, ХАПСИО СТЕПИНЦА, ДОВЕО ТУЂМАНА НА ВЛАСТ, ПА ГА РУШИО: Јожа Манолић, најстарији хрватски политичар, умро у 105. години

Foto: printskrin Youtube/HRT

Manolić je bio najstariji hrvatski političar i verovatno najstariji obaveštajac na svetu, koji je i u starosti krojio politiku i tajni svet špijuna.

Partizan, nakon rata je Manolić bio pripadnik UDBE i uhapsio je zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca. Kada su se pojavile teze da su komunisti trovali Stepinca, Joža Manolić je to demantovao i tvrdio da je bio korektan odnos prema njemu.

Aktivno je učestvovao u stvaranju HDZ-a i doveo je Franju Tuđmana na vlast, ali se protivio saradnji sa ustašama i na kraju izašao iz stranke i nastavio politički delovati sa Stipom Mesićem. U memoarima je opisao mnoge zanimljive događaje iz vremena rata i nakon toga i veoma kritički opisao krug oko prvog hrvatskog predsednika. Posebno je bio kritičan prema Tuđmanovoj politici prema BiH, tvrdeći da je želeo podelu Bosne. Ipak, mnoge tajne je odneo u grob i nikad nije progovorio o mnogim događajima kojima je bio svedok.

Aktivno je živeo i vozio automobil sa sto godina, a u svojoj kući u Zagrebu se sastajao sa starim prijateljima sa kojima je bio u kontaktu do poslednjih dana.

BONUS VIDEO - LUKSUZ NA RUSKI NAČIN

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave