U KLINČU HDZ I SDP: U sredu Hrvati idu na izbore, a srpska stranka će odlučiti

DVA dana pred hrvatske izbore nema velikih stranačkih skupova, nervoze političara i prognoza analitičara, jer svi su svesni da će sreda biti samo prvi čin do formiranja vlade.

У КЛИНЧУ ХДЗ И СДП: У среду Хрвати иду на изборе, а српска странка ће одлучити

Foto: Tanjug

Pobediće HDZ, ali nedovoljno da sastavi novu vladu, pa će biti presudno kome će se prikloniti Milorad Pupovac i Domovinski pokret vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave. Bez njih niko neće moći da sastavi novu vladu, pa Hrvatsku čekaju dani neizvesnosti, pregovaranja i dogovaranja što će drugi čin izbora učiniti mnogo dramatičnijim.

Sve su kombinacija na stolu, pa i ona nemoguća da koaliraju ili sarađuju krajnje leve i desne stranke. Ipak, izbori će doneti samo jednog pobednika, Zorana Milanovića ili Andreja Plenkovića i sreda uveče odrediće daljnje karijere dvojice najmoćnijih hrvatskih političara.

Ako HDZ prođe lošije nego što se očekivalo, to bi moglo značiti i kraj političke moći premijera, a ne bi bilo iznenađenje da Plenković nastavi posao u Briselu. Počela bi u tom slučaju bitka za njegovog naslednika između sve moćnijeg slavonskog ministra odbrane Ivana Anušića i ministra saobraćaja Olega Butkovića.

Ako izgubi Milanović i koalicija levih stranaka ne sastavi novu vladu, završila bi politička karijera Ramba u hrvatskoj politici. U tom slučaju bi "pala" i glava šefa SDP-a Peđe Grbina i sigurno bi došlo do daljeg rasipanja članstva. Ako se najveća srpska stranka u Hrvatskoj SDSS priključi HDZ-u, to bi obezbedilo Plenkoviću treći mandat na čelu vlade, ali samo u slučaju ako u sredu osvoje više mandata nego što se sada očekuje. Gotovo je nezamisliva saradnja Domovinskog pokreta i SDSS-a, pa HDZ mora osvojiti rekordni broj mandata da obezbedi krajnju pobedu.

Hrvatskoj su potrebni Srbi

Foto: Tanjug

- Hrvatskoj su potrebni Srbi jer je dobar deo hrvatske istorije ujedno i istorija Srba. Vreme je da se Hrvatska oslobodi grča antisrpskog stava - rekao je u kampanji Milorad Pupovac, veteran hrvatske politike i najdugovečniji poslanik Sabora.

Ova kampanja bila je najdosadnija do sada, bez imalo mašte, snažnih poruka i kvalitetnih programa. Sve se vrtelo oko ličnih uvreda i opštih mesta, time da se HDZ hvalio uspesima i prikazivao da Hrvatima teku med i mleko, a reke pravde, koje je formirao Zoran Milanović pozivale na promene koje će skinuti sa vlasti korumpirani HDZ.

I ovi izbori pokazali su veliku podeljenost Hrvatske na levicu koja to zapravo i nije i desnicu, koja je često ekstremna i agresivna. Slavonija i jug oko Dubrovnika, te delom Dalmacija i Lika su utvrda desnice, dok su Zagreb i sever Hrvatske uz Rijeku i Istru za levicu koja nema pravi program i egzistira samo na kritici vladajućeg HDZ-a, koji je do sada samo dva puta pobeđen na izborima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove