MILANOVIĆ - PODNOSIM OSTAVKU, KANDIDUJEM SE ZA PREMIJERA: Dramatični obrti u Hrvatskoj po objavljivanju datuma izbora zakazanih za 17. april

OVAJ petak u hrvatskom političkom životu biće upamćen da su dramatični događaji sledili jedan za drugim.

МИЛАНОВИЋ - ПОДНОСИМ ОСТАВКУ, КАНДИДУЈЕМ СЕ ЗА ПРЕМИЈЕРА: Драматични обрти у Хрватској по објављивању датума избора заказаних за 17. април

Foto HINA/ DAMIR SENCAR

Prvo je predsednik Hrvatske Zoran Milanović objavio da su izbori u sredu, 17. aprila i da će to biti neradni dan, a onda je usledio pravi šok. Milanović je najavio ostavku i kandidaturu za premijera na izborima.

- Došlo je vreme da se konj osedla. Okupićemo saborsku većinu za vladu nacionalnog spasa i punog gasa krenuti u čišćenje staja koje je Andrej Plenković ostavio iza sebe - rekao je Milanović i pozvao sve stranke na okupljanje.

Odšteta

ZBOG vređanja Vojislava Stanimirovića i tvrdnji da je počinio ratni zločin, sud je presudio da mu lokalne televizije moraju da plate 10.618 evra. Državno tužilaštvo je odbacilo da je Stanimirović počinio bilo koji ratni zločin, a mediji su i dalje to tvrdili.

Šanse opozicije predvođene Milanovićem su sasvim realne i dani koji dolaze pokazaće ko će sve stati iza ujedinjene opozicije koju će sada on predvoditi. Poslednja anketa, sprovedena pre nego što je Milanović govorio o angažmanu, pokazala je izjednačenost HDZ i ujedinjene levice. To bi značilo da će odlučivati neodlučni ili oni koji se teško odlučuju da glasaju, ali se sada sve promenilo. Opozicija nije imala pravog lidera, jer predsednik SDP-a Peđa Grbin nije popularan, a svi drugi nemaju harizmu da vode novu vladu. Milanović ima jedini potencijal da ujedini i levicu i desnicu, jer je i do sada vešto balansirao svim političkim opcijama. Očito mu je okidač bio izbor glavnog državnog tužioca Ivana Turudića, kog je Milanović izvređao i za kog tvrdi da je imao cilj da prikrije afere sadašnje vlasti.

- Čas je kucnuo na moja vrata, nametom stanovitog Turudića. To nije kap koja je prelila čašu nego septičku jamu. Svi legalni i legitimni načini pokušaja da se to dokine i spreči su završili sa još većim zulumom - rekao je.

Srbija se manje spominje

PRED ove izbore ne spominju se mnogo Srbija i Aleksandar Vučić, što su pre bile uobičajene teme na kojima su se dobijali politički poeni. Prevladavaju teme o korupciji političkog vrha, a niko, od vladajućih do opozicije, ne spominje da se Hrvatska ulaskom u EU nije pomakla od evropskog dna.

I bez odluke Milanovića, u Hrvatskoj je vladala napetost pred najneizvesnije izbore, a vladajući HDZ nastojao da okupi dosadašnje partnere. U prvom redu je to SDSS, iako se sve vreme Milorad Pupovac, kao da je znao šta se sprema, nije izjašnjavao. Sada se sve menja, pa nije isključeno da će se u slučaju dobrog izbornog rezultata sadašnje opozicije njoj prikloniti lider Srba u Hrvatskoj, koji, doduše, sa Milanovićem nije u dobrim odnosima.

Na dan raspuštanja Hrvatskog sabora usvojen je sporni "leks Plenkovića" ili "leks AP" kako ga u Hrvatskoj zovu, po kojem se menja kazneni zakon i ubuduće uvode sankcije za objavljivanje detalja iz istraga. Milanović je ocenio da je Plenković postao "zaštitnik kriminalaca i lažova", dok je sadašnja vlast i na udaru evropske tužiteljke Laure Kovesi zbog sumnji u proneveru evropskog novca. Analitičari ocenjuju da zemlja ulazi u totalni politički haos u koji su uključeni svi, od političara, obaveštajaca do pravosudnih tela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)