OGLASIO SE PROFESOR ZUBIĆ: Šta je izazvalo zemljotrese koji su noćas pogodili Crnu Goru i BiH?

Novosti onlajn

14. 03. 2024. u 08:10

NAKON što je Crnu Goru pogodio zemljotres jačine 5,4 stepena po Rihteru, a koji se osetio i u BiH, oglasio se profesor geografije iz Sarajeva Vedran Zubić.

ОГЛАСИО СЕ ПРОФЕСОР ЗУБИЋ: Шта је изазвало земљотресе који су ноћас погодили Црну Гору и БиХ?

Foto: Novosti

On je podsetio da se jak zemljotres dogodio jutros oko četiri sata blizu granične zone BiH i Crne Gore.

- Najviša planina BiH, Maglić, nalazi se upravo na granici država. Treba napomenuti da je najviša tačka Maglića sa crnogorske strane (Veliki Vitao 2.397 metara). Upravo u toj zoni je registrovan potres - kaže Zubić.

Govoreći o jačini i dubini zemljotresa, Zubić je kazao da podaci ukazuju da se radi o plitkom zemljotresu čiji je epicentar 20 km severozapadno od Plužina, a to je upravo zona subdukcije vanjskih Dinarida (Maglić).

- Generalni uzročnik svih potresa je aktivnost Jadranske mikroploče koja se podvlači pod ovaj deo Evrope. Ona je kriva za subdukciju, rast planina, ali i trusne aktivnosti. Vanjski Dinaridi, a to je regija koja ide u BiH južno od crte Grmeč – Zelengora i nastavlja dalje na istok, zona je navlake planinskih masiva. Između Golije i Durmitora je smeštena dolina Pive koja skupa sa Tarom pravi Drinu. Upravo tu su u rasednoj zoni smeštene Plužine, mesto epicentra jutrošnjeg potresa. Ovo mesto je veoma seizmički aktivno pa je 2013. godine ovde zabeležen potres od 4,2 stepena - objašnjava Zubić.

Ovaj zemljotres nije svetskih jačina

Zemljotres ove jačine je, dodaje, izuzetno jak da se oseti, ali ne tako jak u razmerama “svetskih jačina”.

- Bar, grad u Crnoj Gori, pre pola stoleća je doživeo seizmičku katastrofu. I Crna Gora je tektonski aktivna i političke granice nemaju veze sa zemljotresima. Ovo je regija dodira dve geološke i tektonske mase. Osim spomenutih vanjskih Dinarida mezozojske starosti severnije je regija pračanskog paleozoika. Taj dodir različitiih petroloških segmenata izaziva večnu mogućnost seizmičke aktivnosti - ističe Zubić.

Regija je kraškog rastresitog prostora, a Zubić dalje navodi da ovakvi zemljotresi destabilizuju površinu krečnjaka te su mogući brojni odroni i ostali padinsko-gravitacijski elementi koji mogu napraviti više štete od samog potresa.

- Ono što se svi nadamo je da nema žrtava, što je najvažnije u ovom trenutku. Valjda će tako i ostati. Reverzibilni potresi se mogu javiti, a svakako ovih desetak sekundi nije bilo prijatno - zaključuje Zubić.

(bosnainfo)

BONUS VIDEO:

MASAKR KOD VRŠCA: Dečak (13) sekirom ubio 12 jaganjaca

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!