"KLEČAVCI" NA UDARU PROVOKATORA IZ EU?! U Zagrebu incident sa "Vitezovima Bezgrešnog Srca Marijina"

J. Kerbler - Od stalnog dopisnika Novosti Zareb

04. 02. 2024. u 14:27

VEĆ duže vreme grupa ekstremnih vernika, koji ne daju pristup ženama, kleči i moli na glavnom zagrebačkom trgu, a u subotu je izbila i tučnjava za vreme molitve.

КЛЕЧАВЦИ НА УДАРУ ПРОВОКАТОРА ИЗ ЕУ?! У Загребу инцидент са Витезовима Безгрешног Срца Маријина

Prizor sa trga bana Jelačića, Foto AP

Incidente su izazvali strani državljani, Francuz i Austrijanac koje je policija privela, dok su se "klečavci", kako ih u Hrvatskoj nazivaju nastavili svoj ritual. Ogradili su prostor Trga bana Jelačića i nisu dopuštali pristup ženama dok su građani sa transparentima protestovali protiv takvog okupljanja.

Jednom molitelju je pozlilo pa je stigla i Hitna pomoć, a dve suprotstavljene grupe su se naguravale. Navodno je bilo i krvi, a molitelji su legli na pod i nisu dali da ih odstrane. Reč je o molitvi grupe muškaraca koji su organizovani u bratstvo "Vitezovi Bezgrešnog srca Marijina" i zalažu se za čednost, predbračnu čistoću i pokornost žena u braku. Protestuju na zagrebačkom trgu i protiv "provokativnog" odevanja žena i traže obnovu katoličkih brakova, ali ne po meri Vatikana i pape Franje.

Šta su sve u toj gužvi tražili stranci policija nije saopštila, ali je to izazvalo opštu tuču i sprečilo "mušku molitvu krunice". Kasnije su "klečavci" ipak održali svoj ritual koji praktikuju prve subote u mesecu, a mole se "za domovinu i obraćanje hrvatskog naroda za prestanak bogopsovke", šta god to značilo. Istovremeno, mole se i za sve muškarce da postanu duhovni autoritet u porodici, za prestanak abortusa, "za duše u čistilištu", a svoje obrede održavaju i u drugim gradovima. Navodno iza njih stoje udruženja radikalnih desničara i struja u crkvi koju vode konzervativni sveštenici, a ne mogu javno istupati jer bi u tom slučaju došli pod udar Vatikana.

Moto je "klečavaca" - budite muževni, a u maju u Vukovaru organizuju i konferenciju katoličkih muškaraca "Budi muškarac". Negiraju svako nasilje muškarca na ženama, jer smatraju da žene "moraju slušati" i da su "same krive" ako muškarac digne ruku na njih.

Sve to izaziva zgražanje Zagrepčana, koji su do sada mirno protestovali protiv takvog okupljanja, a sada je izbila i tuča.

U svojim saopštenjima "klečavci" se pozivaju i na kardinala Alojzija Stepinca u kojem vide uzor i zaštitnika, a u aktualnom sporu kome će biti dodeljen mali Aleksandar, sin Severine i Milana Popovića, poručuju "dajte dite ćaći".

- Dete odgajano bez oca gubi svoj identitet, piše na internetskim stranicama na kojima "klečavci" pozivaju građane da im se pridruže. Redovno dobijaju dozvolu od policije za okupljanje, a sve više jačaju pritisci da im se to onemogući.

Uzor im poljski vernici

KLEČAVCIMA su uzor Poljaci, kod kojih se organizuju slična okupljanja vernika koji se zalažu za ekstremne stavove. Vatikan se protivi sličnim okupljanjima, zato što ih smatra rigidnim, odnosno, da nisu u skladu sa novim tumačenjem katoličke vere.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! SPAJIĆ JAVNO PRIZNAO: Nikakav problem nije, glasaćemo za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici