"ZNALI SMO DA ĆEMO PREŽIVETI" Ovo je tročlana porodica koja je 55 sati bila zarobljena u Križnoj jami (VIDEO)

Novosti onlajn

10. 01. 2024. u 13:45

PETORO ljudi, koji su bili zarobljeni u Križnoj jami u Sloveniji 55 sati, spaseni su u ponedeljak po podne. Tročlana porodica i dva vodiča ostali su zarobljeni u pećini u subotu nakon porasta nivoa vode, a nakon zahtevne spasilačke operacije, porodica je prvi put govorila za 24ur.com.

ЗНАЛИ СМО ДА ЋЕМО ПРЕЖИВЕТИ Ово је трочлана породица која је 55 сати била заробљена у Крижној јами (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

- Znali smo da ćemo preživeti, ali nismo znali koliko dugo ćemo biti u pećini - rekao je Tomaž, koji je bio zarobljen u Križnoj jami sa suprugom i ćerkom.

Kako su rekli, kada su ronioci prvi put došli do njih, bili su sigurni da će ih oni izbaviti.

- Mislili smo da idemo kući - rekla je njegova supruga Ajda.

Međutim, to nije bio slučaj. Kada su ronioci došli do njih u nedelju ujutru, doneli su im hranu, piće i uverili se u kakvom su stanju. Ali tada nisu napustili pećinu - sunčevu svetlost videli su opet u ponedeljak po podne, posle 55 sati u Križnoj jami.

Snimak intervjua možete da pogledate KLIKOM OVDE.

Uprkos takvom iskustvu, porodica nije izgubila ljubav prema pećinama, barem Tomaž i Ajda nisu. Ćerka Ana je rekla da će sačekati malo duže dok sve ovo ne prođe.

Podsetimo, članovi tročlane slovenačke porodice, starosti između 22 i 58 godina, došli su u subotu u turistički obilazak pećine, ali nisu mogli da izađu, jer je pećina u međuvremenu delimično poplavljena zbog jake kiše.

Grupa se potom povukla na bezbedno mesto, gde su je pronašli ronioci u okviru akcije spasavanja. Petoro ljudi se sklonilo u zagrejani bivak na oko 10 metara iznad vode, sa hranom, toplom odećom i bakljama koje su im dostavili ronioci.

Ovo je bilo prvo spasavanje iz turističke pećine u Sloveniji i prvi incident ove vrste u popularnoj Križnoj jami, u koju se može ući samo uz stručne vodiče i gde se obilasci zakazuju više od godinu dana unapred.

Oni su spaseni u ponedeljak po podne nakon što se vodostaj dovoljno povukao da su spasioci mogli da ih izvuku.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave