BUJA NACIZAM U HRVATSKOJ: Ustaški povici, Hitlerovi pozdravi u antisrpskom balu vampira u Vukovaru (VIDEO)

Novosti online

18. 11. 2023. u 20:55

HRVATSKA danas, 32 godine nakon poslednjeg rata na prostoru bivše SFRJ, obeležava "Dan sećanja na žrtvu Vukovara", koji se u toj državi doživljava kao dan "pada" tog grada, dok se u Srbiji taj dan smatra danom oslobađanja Vukovara.

БУЈА НАЦИЗАМ У ХРВАТСКОЈ: Усташки повици, Хитлерови поздрави у антисрпском балу вампира у Вуковару (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Kosovo onlajn

Obeležavanje je proteklo u senci velikih tenzija koje su prethodile, ali uprkos neslaganjima obeležavanje je bilo u znaku Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), čiji simboli su ustaški - šahovnica sa prvim belim poljem i poklič "za dom spremni", onako kako je to zamislio gradonačelnik Vukovara i lider opozicionog Domovinskog pokreta, bivši HDZ-ovac Ivan Penava.

Obeležavanje je proteklo i u znaku izostanka na svaki način predstavnika srpske zajednice u Hrvatskoj, zbog pretnji upućenih iz Domovinskog pokreta Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci (SDSS) i njenom lideru Miloradu Pupovcu.

Zbog tih pretnji delegacija SDSS-a je odlučila juče da ne ide ni u Vukovar ni u Škabrnju jer, kako su saopštili, žele da očuvaju dostojanstvo komemoracija i svoje.

Uprkos najavi da delegacija SDSS-a neće doći u Vukovar, u tom gradu je tokom jučerašnjeg dana organizovan "živi štit" od predstavnika Domovinskog pokreta i HOS-a, među kojima je bilo i osuđenih ratnih zločinaca, koji su se preventivno okupili za slučaj da se pojavi delegacija SDSS.

Centralni komemorativni program održan je u dvorištu vukovarske bolnice u prisustvu hrvatskog državnog vrha, predsednika Zorana Milanovića, predsednika Hrvatskog sabora i Vlade, Gordan Jandroković i Andreja Plenkovića.

Potom je usledila Kolona sećanja na 5,5 kilometara dugu šetnju ulicama Vukovara, od bolnice do Memorijalnog centra, koju predvode pripadnici HOS, a ulicama očekuje ustaški pozdrav "za dom spremni", preneo je zagrebački Jutarnji list.

Prema proceni hrvatskih medija, u Koloni je desetak hiljada ljudi.

Pripadnicima HOS je bilo zabranjeno da se ove godine pojave u Kninu na obeležavanju 28. godišnjice od zločinačke akcije "Oluja", upravo zbog njihovog grba sa ustaškim simbolima i incidenata koje su pravili uzvikivanjem tog pokliča prethodnih godina.

Šef hrvatske države Milanović došao je u Vukovar, ali se do sada nije oglašavao o organizaciji Dana sećanja.

Gradonačelnik Ivan Penava poručio je da u Koloni sećanja ima mesta za svakoga ko želi da se "pokloni žrtvama velikosrpske agresije na Hrvatsku", uz konstataciju da je "dobro što je SDSS poslušao: i zaobišao Vukovar".

Penava je, inače, proteklih dana više puta ponovio da u Vukovar ne dolazi niko kome smeta ustaško slovo "U", HOS ili ustaški poklič "za dom spremni".

Rekao je da to važi za predstavnike državnog vrha, političkih stranaka i diplomate.

(Politika)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (15)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)