SEVERNA MAKEDONIJA DOMAĆIN: Danas prvi ministarski sastanak posvećen Planu rasta Zapadnog Balkana

Novosti onlajn

17. 11. 2023. u 10:11

PRVI sastanak ministara finansija i privrede iz regiona posvećen Planu rasta Zapadnog Balkana, vrednom šest milijardi evra, koji je Evropska komisija predstavila početkom ovog meseca, biće održan danas u Vladi Severne Makedonije.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ДОМАЋИН: Данас први министарски састанак посвећен Плану раста Западног Балкана

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Najavljeno je prisustvo ministara iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Albanije i tzv. Kosova, kao i visokih predstavnika Direkcije za proširenje EK.

Ministarski sastanak otvoriće ministar finansija Severne Makedonije Fatmir Besimi i potpredsednik Vlade za evropska pitanja Bojan Maričić. Plan rasta za Zapadni Balkan i Instrument za reformu i rast ministrima finansija i privrede predstaviće generalni direktor za politiku susedstva i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Gert Jan Kopman.

Fokus će biti na reformama koje su ključne za unapređenje ekonomskog i društvenog razvoja u četvorogodišnjem periodu, posebno u oblasti energetske tranzicije, poslovnog okruženja, životne sredine, digitalizacije, obrazovanja i ljudskog kapitala. 

Plan rasta Zapadnog Balkana je novi instrument EK koji treba da omogući povezivanje, podršku reformama i finansijsku podršku u vidu grantova i povoljnih kredita, u cilju stvaranja povoljnih ekonomskih uslova za građane i biznis.

Plan se zasniva na četiri stuba koji imaju za cilj ubrzanje ekonomske integracije zemalja regiona u Jedinstveno tržište Evropske unije, kao i jačanje ekonomske integracije na Zapadnom Balkanu kroz Zajedničko regionalno tržište, a kroz implementaciju društveno-ekonomskih i temeljnih reformi.  

BONUS VIDEO: VUČIĆ DOMAĆIN VINSKE VIZIJE OTVORENOG BALKANA - Otvaranje Drugog međunarodnog sajma vina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost