MESIĆ RASKRINKAVA UBICE PORODICE ZEC? U Hrvatskoj se očekuje nastavak memoara bivšeg predsednika (FOTO)

DOK se čeka nastavak eksplozivnih memoara Stipe Mesića, u kojima će detaljno opisati „slučaj Zec“, u Hrvatskoj su se istovremeno pojavile dve nove knjige koje otkrivaju mnoge nepoznate detalje iz života Franja Tuđmana i Tita.

МЕСИЋ РАСКРИНКАВА УБИЦЕ ПОРОДИЦЕ ЗЕЦ? У Хрватској се очекује наставак мемоара бившег председника (ФОТО)

Foto privatna arhiva

Autor knjige o prvom hrvatskom predsedniku je general Krešimir Kašpar koji je sedam godina vodio Tuđmanov Vojni kabinet, a knjigu o Titu, koja obiluje pikantnim detaljima, je napisao novinar Boris Rašeta, u kojoj tvrdi da je bivši jugoslavenski predsednik bio neka vrsta Elvisa Prislija u svetskoj politici.

Prve reakcije na Mesićeve memoare su različite, pa nekadašnja Tuđmanova šefica kabineta Vesna Škare Ožbolt demantuje da je u svom sefu čuvao brdo para. Izdavač knjige, profesor Franjo Maletić, očekivao je burne reakcije, ali najavljuje još zanimljivog štiva u sledećem tomu, koji će izaći za koji mesec.

Foto: Printskrin Youtube/ Radio Slobodna Evropa

Stipe Mesić razotkrio je sve detalje vezane za ubistvo porodice Zec u Zagrebu, pre svega ko je direktno naredio taj zločin i kako je pokušan zločin da se zataška. Ni do danas se ne zna što se sve događalo u pozadini ubistva bogatog Srbina u Zagrebu i njegove žene i ćerke Aleksandre, a mnogi učesnici tih dramatičnih događaja su u životu i očito su izbegli kaznu.

Sasvim drugačiji pogled od Mesića na Franju Tuđmana daje general Kašpar, koji ga je pratio i bio u njegovoj blizini gotovo 24 časa dnevno. Na 1.072 stranice opisuje deset radnih godina, susrete sa Alijom Izetbegovićem i Slobodanom Miloševićem. Kašpar piše i o čuvenoj salveti na kojoj su navodno Tuđman i Milošević crtali podelu Bosne i Hercegovine, a tvrdi da je sve dokumentovano i ništa otuđeno u detaljnoj dokumentaciji u kancelariji predsednika.

Foto: Arhiva VN

Kašpar nije namerno dao svoje viđenje Tuđmana, već se samo navodio beleškama koje je vodio i dokumentima koje je imao na uvid. Ipak, otkriva da je bivši predsednik u javnosti često ostavljao utisak strogosti, „a da mu je kasnije zbog toga bilo žao“.

- Voleo je da bude u pravu, ali znao je da sluša i druge. Odluke baš i nije menjao - tvrdi general, koji za Tuđmana kaže da je uprkos godinama imao neverovatnu radnu energiju.

- Svaki njegov i radni i neradni dan donosio je i neke aktivnosti koje nisu javno objavljene - kaže Kašpar, istovremeno kritikujući memoare Stipe Mesića, za koje kaže da ulaze u prostor ocrnjivanja jedne osobe. 

Zanimljivo, Kašpar je radio i za Tuđmana i za Mesića, pa zaključuje da mu je žao „zbog takvog Mesićevog pisanja“, iako mu je bio dobar šef. 

- Možda u svemu ima i nešto što je izvan moje moći prepoznavanja, pa je onda i teško racionalno objasniti - navodi u intervjuu „Večernjem listu“, koji je i izdavač njegove knjige.

TITO KRAO, IMAO LjUBAVNICU?

Foto: Profimedia

Knjiga novinara Borisa Rašete „Tito – lično i poverljivo“ obiluje pikanterijama, a autor priznaje da je bivši predsednik za neke zločinac, za druge državnik, ali da i danas vlada interes za njega.

- To njegovo belo odelo, on je neka vrsta Elvisa.

Opisuje kako je Tito, dok je bio pomoćnik u majstorskoj radionici pobegao sa pozorišnom trupom i igrao u opereti „Vesela udovica“. Navodi da je Tito kao dete bio gladan i da je ukrao kobasicu iz crkve i kasnije se pravdao „pa bio sam gladan“. Rašeta opisuje i buran privatni život Josipa Broza, pa u detalje opisuje kako se skrivao u kupaonici od Jovanke nakon što je sumnjala da ima ljubavnicu.

Tako Kašpar u svojoj knjizi donosi i ličnu belešku Franje Tuđmana u Dejtonu u kojoj piše „molim, probudite me u 3.10 h“, a objavljuje i ekskluzivne fotografije kada se Tuđman lečio u američkoj vojnoj bolnici Valer Rid. 

- Nažalost, u vreme tih događaja nije bilo današnjih mobilnih telefona koji stanu u džep i kojima se može fotografisati. Ponekad sam nosio jedan mali, klasični Olimpus foto-aparat s filmovima. Kada su prilike dozvoljavale, napravio bih i poneku fotografiju - rekao je.

U knjizi je i fotografija koju nije snimio profesionalni foto-reporter, a pokazuje atmosferu iz Dejtona i razgovora Tuđmana i Miloševića.

Franjo Tuđman i Slobodan Milošević

Šta se sve događalo sa prikupljenim materijalima koji su nakon smrti Tuđmana dolazili do javnosti Kašpar ne zna. Bio je u komisiji koja je popisala 13.224 pisanih dokumenta i 830 audio zapisa. U vreme dok je Mesić bio šef države nešto od toga je procurelo u javnost. 

- Nekih osoba koje su možda u tome učestvovale više nema, ali još ima i živih koji bi mogli da rasvetle situaciju - kaže Kašpar.

Knjige o bivšim predsednicima, mrtvima i živima, uvek izazivaju veliku pažnju, a sve je manje svedoka koji mogu potvrditi ili demantovati važne događaje. Stipe Mesić, dva puta predsednik Hrvatske i poslednji predsednik Jugoslavija, koji je u politici bio sve samo ne kardinal i zagrebački nadbiskup, u sledećim tomovima želi da razotkrije i brojne afere koje su tresle ovo nemirno područje.

- A od tog štiva mnogi drhte - kaže dr Maletić, koji je priredio Mesićeve memoare.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)