ZBOG IMIGRANATA OSNIVAJU I SEOSKE STRAŽE: Sve je napetije na granici Hrvatske i Slovenije

POVRATAK graničnih kontrola između Hrvatske i Slovenije nije doneo gužve na granicama, ali je sve više nezadovoljstva sa jedne i druge strane.

ЗБОГ ИМИГРАНАТА ОСНИВАЈУ И СЕОСКЕ СТРАЖЕ:  Све је напетије на граници Хрватске и Словеније

Foto: EPA

Dok Slovenci tvrde da su samo preko vikenda sprečili ulazak dvadesetak osoba za koje se sumnja da su povezani sa terorističkim organizacijama ili krijumčarenjem, Hrvati kažu da više ilegalnih imigranata ulazi u Mađarsku, koja koristi i žičane ograde na granicama.

Bivši slovenački premijer Janez Janša pozvao je na društvenim mrežama građane da se pripreme za dolazak novog talasa imigranata.

- Vrag je odneo šalu, naoružajte se, legalno - napisao je Janša i uputio kritike sadašnjoj vladi koju vodi levičar Robert Golob. - Pametni su shvatili poziv, ostali će verovati Golobu da su sposobni zaštiti Sloveniju u slučaju terorističkih napada.

Slovenci stalno ističu da je 40.000 ilegalnih imigranata stiglo iz Hrvatske i zameraju komšijama da dovoljno dobro ne čuvaju istočne granice. Predložili su im da se i slovenački policajci uključe u patroliranje na granici Hrvatske sa BiH, ali je to Zagreb odbio. Reakcija Slovenije je po mnogima nervozna, jer se osnivaju i seoske straže u Suhoj krajini. 

Sve je napetija i situacija u Slunju, koji je prvi na udaru imigranata koji dolaze u Hrvatsku iz BiH.

- Raste broj ilegalnih imigranata koji ulaze u evropski prostor, ove godine za 93 odsto. Najviše je imigranata iz Afganistana, a samo jedinstvena evropska politika može zaustaviti novi talas - kaže hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Iako mnogi u Hrvatskoj prizivaju vojsku na granicama, to se neće dogoditi.

- Za vojsku nema potrebe, ako neko misli da vojska može nešto drugo da radi, u smislu onoga što je temeljna veština vojske, onda smo u ozbiljnom problemu - smatra Božinović.

Posebnu nervoza stvara u Hrvatskoj podatak da je u susednoj BiH najmanje dvadesetak džihadističkih ćelija i da se stalno vrbuju imigranti da se uključe u te terorističke grupe. Osim u BiH, aktivne su i na Kosovu i u Albaniji, pa su i hrvatske obaveštajne službe stalno angažovane i prate njihovu aktivnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)