ČETVRT VEKA ZAGREB "JECA" ŠTO STEPINAC NIJE SVETAC: Na godišnjici beatifikacije kardinala koji je podržavao Ustaše i NDH vrh katoličke crkve

U MARIJI Bistrici, svetilištu kraj Zagreba, obeležena je dvadeset i peta godišnjica od beatifikacije Alojzija Stepinca na kojoj se okupio ceo vrh Katoličke crkve iz Hrvatske. Bio je tu i bivši zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i nedavno od pape Franje imenovani Dražen Kutleša, kao i vatikanski nuncij u Hrvatskoj Đorđo Lingua.

ЧЕТВРТ ВЕКА ЗАГРЕБ ЈЕЦА ШТО СТЕПИНАЦ НИЈЕ СВЕТАЦ: На годишњици беатификације кардинала који је подржавао Усташе и НДХ врх католичке цркве

Foto: Vikipedija/Javno vlasništvo

- Stepinac je dar Boga hrvatskom narodu - rekao je Kutleša, a nakon njegovog govora iz helikoptera je prosuto 10.000 crvenih latica u čast kardinala koji je pozdravio dolazak ustaša na vlast, održavao u prvim godinama rata kontakte sa Antom Pavelićem i nije reagovao na mnogobrojne zločine protiv Srba, Jevreja i Roma iako je za njih znao.

Iako je sada potpuno jasno da za života i pontifikata sadašnjeg pape neće doći do proglašenja Stepinca svetim, ponovo su se od crkvenog vrha čule reči da je ratni kardinal "čovek koji je poštovao svačiji život, nezavisno od nacionalne, ideološke, rasne ili klasne pripadnosti".

- Kako bi izgledala naša istorija da Katolička crkva i naš narod nisu imali ovog velikog i svetog čoveka - kazao je Dražen Kutleša, novi zagrebački nadbiskup.

Za visoke crkvene dostojanstvenike koji su se obratili vernicima u Mariji Bistrici Stepinac je "divan uzor", a postao je nadbiskup "jer se Bogu svideo". Predvideo je ujedinjenje Evrope, ali i ukazivao na najveću slabost, a to je gubitak hrišćanskog identiteta. Kutleša se pred izloženim relikvijama molio da se Alojzije Stepinac proglasi svecem, a drugi su sveštenici isticali kako je kardinal blaženik celog hrvatskog naroda.

- On i danas bdije nad svojim narodom - poručili su okupljenim vernicima.

U prigodnom intervjuu govorio je o Stepincu i penzionisani zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, koji je naglasio da je "kardinal uvek aktuelan", dragocena baština koju treba čuvati, veliki dar od Boga. Upitan kada će Stepinac biti proglašen svecem Bozanić je istakao da je proces kanonizacije pri kraju.

- Završeno je ono što je trebalo učiniti. Čekaju se još poslednje odluke i sa te strane mi smo u tom iščekivanju - istakao je Bozanić.

O stavu pape Franje nije bilo ni reči, a često su isticane bivše pape, Jovan Pavle Drugi i Benedikt 16, koji su bili mnogo skloniji da se Stepinac proglasi svetim.

Prećutali zvaničan stav

HRVATSKI crkveni vrh je prećutao zvanični stav Vatikana kada je reč o istorijskoj ulozi Stepinca i stalne zahteve da se njegova uloga u krvavom režimu u NDH dodatno i detaljno istraži. Čeka se da i naučnici pretraže Vatikanski arhiv koji je papa Franja otvorio za dokumente iz Drugog svetskog rata, a može da se pretpostavi da kriju još mnoge tajne iz tog perioda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom