SVE VEĆA NERVOZA NA HRVATSKIM GRANICAMA: Imigranti prete i oružjem

SVAKE noći na hrvatskim granicama policija spreči da 500 do 600 imigranata uđe u evropski šengenski prostor, ali uprkos najnovijoj tehnici kojom policija raspolaže, nekoliko njih u tome i uspe.

СВЕ ВЕЋА НЕРВОЗА НА ХРВАТСКИМ ГРАНИЦАМА: Имигранти прете и оружјем

Osuda ponašanja hrvatske policije prema migrantima, Foto AP

Na hrvatskim granicama, pogotovo onoj sa BiH, vlada sve veća nervoza. Zabeležena je pre nekoliko dana i pucnjava na policajce na granici sa BiH i to nije prvi put da imigranti pucaju na policiju. Oni koji se probiju preko granice stvaraju sve veće probleme u Hrvatskoj.

Imigranata ima posvuda, sve je više incidenata, a lokalno stanovništvo se buni protiv pretvaranja napuštenih kasarni u centre za registraciju emigranata. Objavljeni su i šokantne slike o uslovima u kojima imigranti žive u zagrebačkom prihvatnom centru Porin, gde su češće tučnjave, a bilo je i slučajeva silovanja.

Načelnik Vojnića Nebojša Andrić zatražio je i angažman vojske na hrvatskim granicama, upozoravajući da su grupe imigranata iz Afganistana naoružane i prete stanovništvu.

- Granicu prema BiH treba hitno zatvoriti, jer se građani ne osećaju bezbedno. Svi smo ovde u kućnom zatvoru, ne možemo da izađemo iz naših kuća - kaže načelnik Andrić, tim pre što je u planu izgradnja centar za prihvat imigranata baš u tom kraju, u Krnjaku, gde živi pretežno srpsko stanovništvo.

Predlog o angažmanu vojske na granicama odbio je hrvatski premijer Andrej Plenković argumentom da nije ratno stanje, ali sve se više upozorava na nedostatak policajaca u vanrednim okolnostima. Hrvatska je nakon ulaska u šengenski prostor obezbedila oko 2.000 policajaca koji čuvaju evropsku granicu, ali to se nakon novog talasa imigracije pokazalo nedovoljnim. Sa druge strane, humanitarne organizacije ističu primere nekorektnog ponašanja nekih policajaca prema imigrantima, a bilo je i slučajeva podmićivanja policajaca.

Da nova kriza može da dovede do prave „eksplozije“ tvrdi i kriminolog Željko Cvrtila, koji kaže da su neki imigranti spremni da upotrebe oružje.

- To je jako opasan trend i očito među imigrantima koji se samo žele dočepati neke od zapadnih zemalja ima i drugih, sa lošim namerama - kaže Cvrtila i dodajeda Hrvatska nema vlastitu migrantsku politiku i da sledi ono što odluči Brisel. - Kako lutaju u Briselu, to se odražava i na granicama Hrvatske. A slanje vojske neće poboljšati stanje na granicama.

Dolaskom zime očekuje se još veći pritisak na hrvatske granice, a stručnjaci smatraju da je najbolje rešenje postaviti fizičke prepreke. Problem je što ni Evropska unija ne zna šta da uradi kako bi se smanjio pritisak imigranata. Uz ekonomske imigrante ulaze i krijumčari koje je teško otkriti, jer većina uz sebe nema nikakve dokumente. Mnogi ih bacaju tokom puta i uzimaju novi identitet, a hrvatskoj policiji, iako sarađuje sa susednim policijama, teško je tada reagovati.

Damir Butina, voditelj Službe za granicu Policijske uprave karlovačke, tvrdi da za sada razbojničke migrantske bande ne deluju u Hrvatskoj i da policija u potpunosti kontroliše granicu prema BiH. Građani u to sumnjaju. Gotovo svakodnevno se potpisuju peticije kako bi se novi talas imigracije stavio pod kontrolu, jer su meštani uz granicu sve zabrinutiji za svoju bezbednost.

BONUS VIDEO - UHAPŠENA DVOJICA TERORISTA SA FRANCUSKE POTERNICE: Policija upala u kamp za migrante kod Subotice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove