ČUDNI POSLOVI ŠEFA HRVATSKE DIPLOMATIJE: Ministar "zaboravio" 2,1 milion evra

U HRVATSKOJ je opet izbio niz afera u kojima su glavni protagonisti ministri iz vlade Andreja Plenkovića, a u poslednjoj koja se upravo razbuktala glavnu ulogu ima šef diplomatije Gordan Grlić Radman. U imovinskoj kartici on je, naime, "zaboravio" da navede prihod od 2,1 milion evra, koliko je zaradio u firmi "Agroproteinka" u kojoj je jedan od vlasnika. Ministar se izvinio, pravdajući to greškom, dok ga je premijer Plenković branio da ništa "nije ukrao" i da će za propust platiti kaznu.

ЧУДНИ ПОСЛОВИ ШЕФА ХРВАТСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ: Министар заборавио 2,1 милион евра

Foto: Jutjub pritskrin/eudebates.tv

Veći je problem što famozna firma u kojoj su vlasnici i brat i sestra ministra već godinama radi sa državom, jer ima monopolistički status u poslu zbrinjavanja mrtvih životinja. Prihodi su milionski, a ministar je na početku mandata "preneo" svoje vlasništvo advokatskoj kancelariji. Za deset godina firma je dobila čak 60 miliona evra od države, a nastala je u toku privatizacije kada ju je preuzeo ministrov otac, sa partnerima. Predsednik Zoran Milanović već pre je govorio da je porodično bogatstvo stvoreno u vreme komunizma, o kom ministar Radman govori sa ogorčenim kritikama.

Istovremeno, još dva ministra iz vlade su u problemima sa priznavanjem doktorata.

Ministar odbrane Mario Banožić uz niz afera je i u epicentru one sa prepisivanjem doktorskog rada, i zastarelim podacima. Njegovi studenti uče iz materijala koji izazivaju podsmeh, a ceo slučaj nije do sada rezultirao sveobuhvatnom istragom i mogućim kaznama, ako se utvrde propusti. Navodno je sporan i postupak oko doktorata ministra prosvete Radovana Fuhsa, što je, naravno, posebno osetljivo, jer je ministar odgovoran i za visoko školstvo.

Do sada je iz dve Plenkovićeve vlade otišlo više od 20 ministara, s tim da je manji broj smenjen, a veći je samostalno podneo ostavku. Nikad u Hrvatskoj nijedna vlada, kao poslednje dve, nije bila u žiži afera, a mnoge su bile razlog da su ministri morali da odu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!