UŽAS U HRVATSKOJ: More puno fekalija (FOTO)

Novosti online

20. 07. 2023. u 15:14

NA SPLITSKOJ plaži Bene, koja se nalazi u srcu Park šume Marjan, analiza otpadnih voda pokazala je poražavajuće rezultate koji nisu u skladu sa vodnom dozvolom izdatom koncesionaru, rekao je direktor Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan Marko Pejnović.

УЖАС У ХРВАТСКОЈ: Море пуно фекалија (ФОТО)

Foto: Printskrin/ Jutjub/ Best of Croatia

Nastavni zavod za javno zdravlje analizirao je uzorke otpadnih voda sa dva mesta na kopnu i jednog iz mora.

Rezultate testiranja na svom Fejsbuk profilu objavio je zamenik gradonačelnika Bojan Ivošević, koji je upozorio na zagađenje u Benama i rekao da u vodnoj dozvoli restorana Va-Bene jasno stoji da ne sme biti crevnih enterokoka i E. coli.

- Poređenja radi, kada se dodatno prečišćene komunalne otpadne vode ispuštaju u površinske priobalne vode, u 100 ml može biti prisutno 200cfu crevnih enterokoka i 500cfu E. coli. JU PŠ Marjan sa NZJZ SDŽ je uzeo uzorak od Bena, a rezultati su alarmantani! U 100 ml uzorka iz Bena nalazi se 2.000.000 cfu ili 10.000 puta više crevnih enterokoka nego što je dozvoljeno u komunalnim otpadnim vodama koje se mogu ispustiti u more, a E. coli ima 5.800.000 cfu ili 11.600 puta više - napisao je zamenik gradonačelnika.

On smatra da u slučaju veće količine fekalnih voda može doći do ugrožavanja zdravlja i da građani mogu biti izloženi zarazi na kopnu, zbog čega očekuje hitnu reakciju svih nadležnih organa.

- Rezultati su alarmantni, posebno kada se ima u vidu da se tok fekalne vode nalazi nekoliko metara od mora u zaštićenom prirodnom području i na kraju ono što ne završi u zemlji, završi u moru - rekao je Ivošević.

(Jutarnji)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku