"AVAZ" VELIČA RATNOG ZLOČINCA: Orić odgovoran za masovna ubistva Srba, portal iz BiH tvrdi da je "legendarni komandant"

Novosti online

12. 07. 2023. u 15:32

PORTAL iz BiH "Dnevni avaz" veliča u svojim tekstovima ratnog zločinca Nasera Orića.

АВАЗ ВЕЛИЧА РАТНОГ ЗЛОЧИНЦА: Орић одговоран за масовна убиства Срба, портал из БиХ тврди да је легендарни командант

Foto: Printskrin

U tekstu koji potpisuje Miralem Aščić, za Nasera Orića piše da je "legendarni komandant odbrane Srebrenice".

Foto: Printskrin "Avaz"

Orić, koji je odbranom komandovao tako što je pobegao iz Srebrenice helikopterom pre upada srpskih snaga, odgovoran je za teške ratne zločine protiv srpskog naroda u Podrinju.

O Orićevim zločinima nad Srbima u Podrinju svedočili su brojni muslimani.

Posle izbijanja građanskog rata u BiH, Naser Orić je maja 1992. imenovan za komandanta štaba TO u Srebrenici, a ubrzo i za člana Ratnog predsedništva Srebrenice. Početkom novembra 1992. postao je komandant Objedinjenih oružanih snaga podregiona Srebrenica, pa su u njegovoj nadležnosti osim opštine Srebrenica bile i opštine Bratunac, Vlasenica i Zvornik. Od 1992. do 1995, predvodio je mnogobrojne napade i monstruozne zločine u više od 50 srpskih sela u opštinama Bratunac i Srebrenica.

Učestvovao je u masovnim pokoljima Srba i etničkim čišćenjima srpskih sela u istočnoj Bosni, kao i u okrutnim i svirepim masakrima na Petrovdan 1992. i Božić 1993. u selu Kravica, kraj Bratunca. Pod njegovom komandom bila je i monstrum Elfeta Veseli, koja je u selu Donja Kamenica, masakrirala dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića, koji se vratio u selo po svog psa.

Takođe, ratni predsednik Izvršnog odbora SO Srebrenica Ibran Mustafić u svojoj knjizi “Planirani haos” detaljno je opisao razgovor koji je imao s Orićem nedugo nakon ubistva sudije Slobodana Ilića u Zalazju 12. jula 1992. 

- Kada smo onu ekipu zarobljenih Srba iz zatvora ponovo poveli prema Zalazju i kada je počelo klanje, meni je dopao Slobodan Ilić. Popeo sam mu se na prsa. Bio je bradat i čupav kao životinja. Gledao je u mene i nije progovorio ni reči. Izvadio sam bajonet i direktno ga udario u jedno oko, a zatim provrtio nožem. Nije ni zapomagao. Zatim sam ga nožem udario u drugo oko. Nisam mogao da verujem da ne reaguje. Iskreno rečeno, tada sam se prvi put uplašio tako da sam ga odmah posle preklao - naveo je Mustafić u svojoj knjizi Orićevo priznanje tog strašnog zločina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024