HRVATSKI PREDSEDNIK MILANOVIĆ O UKRAJINI: Bandera gori od Hitlera i Pavelića

DOK hrvatski premijer Andrej Plenković zdušno zagovara ukrajinsku stranu u sukobu u Ukrajini i priprema na jesen u Zagrebu skupna kome će se prikupljati novac za tu zemlju, šef države Zoran Milanović sve je kritičniji.

ХРВАТСКИ ПРЕДСЕДНИК МИЛАНОВИЋ О УКРАЈИНИ: Бандера гори од Хитлера и Павелића

Foto: AP Photo/Markus Schreiber

Hrvatski predsednik tvrdi da su ukrajinski nacionalisti za vreme Drugog svetskog rata bili gori i od Ante Pavelića, a pozdrav ”Slava Ukrajini”, koji se koristi u današnjoj Ukrajini, poređuje sa ustaškim ”Za dom spremni”.

- Stepan Bandera i njegovi ukrajinski nacionalisti bili su gori i od Hitlera i od Pavelića i vršili nezapamćene zločine po Ukrajini - stav je hrvatskog predsednika. - Pod pokličom ”Slava Ukrajini” organizovali su se i borili ljudi, odnosno neljudi, okrutne ubice, puno efikasnije od ustaša, u poređenju sa njima ustaše su bile kavaljeri.

Milanović kaže da su Stepan Bandera i Roman Šuhevič bili najgori zločinci Drugog svetskog rata, masovne ubice, a da je, kao i ustaški pozdrav, i ukrajinski kontaminiran i kompromitovan.

- Šta su izabrali taj pozdrav, što ne može nekako drukčije.

Pozvao je hrvatske političare da ne govore ”Slava Ukrajini” i kritikovao što je to urađeno na dodeli godišnjih nagrada u Zagrebu.

Sa tim se stavom slaže i istaknuti hrvatski istoričar dr Hrvoje Klasić koji tvrdi da su ukrajinski kolaboracionisti koje spominje Milanović odgovorni za stravične zločine prema Jevrejima i Poljacima. Smeta mu jedino što ih šef države poredi sa ustašama, koji su po okrutnosti bili ”poznati”, a Klasić smatra da nema potrebe takmičiti se ko je bio veći ratni zločinac.

- Ne može se reći da Ante Pavelić kavaljer, jer je zaslužan za genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima, jer je organizovao koncentracione logore iako nacisti to nisu tražili - rekao je dr Klasić. - Ko je odgovoran za smrt skoro stotinu hiljada ljudi u samo jednom logoru, a ukupno sigurno 200 do 300 hiljada ljudi, iako ni ne znamo pun broj.

Istoričar smatra da ne treba licitirati sa brojem žrtava, jer to otvara osetljiva pitanja na koja ni do danas nema ujednačenih odgovora.

Foto: Profimedia/Jutjub printskrin/HINA multimedija

Milanovićev nastup ponovo je u Hrvatskoj otvorio temu njegove ”podrške” predsedniku Putinu. Sa druge strane šef države odgovara da nije on pozvao, pre događaja u Ukrajini, da Vladimir Putin dođe u Hrvatsku, već ministar spoljnih poslova iz Plenkovićeve vlade Gordan Grlić Radman.  Zagreb je međutim išaran grafitima u kojima se vređa Milanovića, a jedan je osvanuo i na zidu kraj pravoslavnog hrama gde piše ”Milanović Jugoslaven” uz  ”Slava Ukrajini” sa stilizovanim ”U” koje podseća na ustaše.

Na svaki Milanovićev istup o Ukrajini, kojeg komentarišu ruski mediji, sledi cunami kritika iz redova vladajućieg HDZ-a kao ”dokaz” da je proruski orijentisan. Kada se to upakuje i sa kritikama koje šef države često upućuje Evropskoj uniji sledi serija uvreda na njegov račun. Hrvatska levica, kojoj je Milanović uvek pripadao, ćuti, a politički analitičari takođe ne štede šefa države u kritikama ”da preteruje”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave