HRVATSKA UVODI NOVI NAČIN UZBUNJIVANJA: SMS porukom protiv poplava i potresa

KADA u subotu na mobilne hrvatskih građana stigne alarmantna poruka kako se ponašati u slučaju potresa, poplave ili ratnog stanja, mnogi će se verovatno zabrinuti.

ХРВАТСКА УВОДИ НОВИ НАЧИН УЗБУЊИВАЊА: СМС поруком против поплава и потреса

Foto AP

Međutim, reč je o testu koji sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske, kako bi proverilo da li bi sistem funkcionisao ako bi se nešto desilo, a građani će u SMS poruci biti obavešteni šta treba da rade.

Projekt je realizovan uz podršku Evropske unije koja je dala nekoliko miliona evra da profunkcioniše sistem za rano upozorenje i upravljanje u krizama. Sličan sistem već imaju neke evropske države, a hrvatski je kombinacija više različitih koji su u upotrebi u evropskim zemljama.

Niko neće voditi evidenciju kome su poruke upućene, a biće poslate na sve brojeve mobilnih telefona registrovanih kod operatera. U porukama će građane upozoravati kako da postupe, gde da idu i kome mogu da se obrate za pomoć. Time će se olakšati i kretanje hitne pomoći, vatrogasaca i drugih službi, jer će u centru pratiti odakle se sve koordiniše kretanje građana.

Hrvatska se ozbiljno priprema i na sve češće prirodne nepogode, kojih će u budućnosti biti još više.

- Na taj način unapred ćemo moći da predviđamo neke događaje, kada je recimo reč o poplavama i na vreme ljude da upozorimo šta da rade. Poruke će dobiti na svoje mobilne i stranci koji se u tom trenutku nađu u Hrvatskoj - kaže Davor Božinović, hrvatski ministar unutarnjih poslova.  - U turističkoj sezoni, kada je povećan broj požara, biće pravovremeno obaveštavani i domaći građani i strani turisti.

Ostvarena je saradnja sa operaterima, koji će već u subotu testirati sistem. On će se ažurirati svakih pet minuta i nove informacije slati građanima koji imaju mobilni.

- Nećemo reagovati i aktivirati sustav za male probleme, koji ne ugrožavaju veći broj ljudi. Samo kada postoji opasnost za veliki broj ljudi i kada uzbunjivanje ima smisla - poručuje Božinović.

Dosadašnja iskustva sa poplavama i potresima u Hrvatskoj su bila različita. Nakon zemnjotresa u Zagrebu i na Baniji građani nisu pravovremeno obaveštavani, stvarana je zbrka koja je često dovodila do haosa. Očekuje se da toga više neće biti, a ubuduće će se sistem nadograđivati kako bi bio što efikasniji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna