CILJ JE BIO DA OCRNE SRPSKU: Reakcije Banjaluke na optužujuće stavove na sednici Saveta Bezbednosti UN

M. S. /S. M.

13. 05. 2022. u 08:22

INSTRUISANI i horski napadi sa svih strana na Republiku Srpsku kako bi se, po ko zna koji put, proglasila jedinim krivcem za stanje u BiH, bili su i osnovni cilj održane sednice Saveta bezbednosti UN o stanju u BiH.

ЦИЉ ЈЕ БИО ДА ОЦРНЕ СРПСКУ: Реакције Бањалуке на оптужујуће ставове на седници Савета Безбедности УН

Foto AP

Ovo je stav srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika, koji je raspravu na Ist Riveru video kao antisrpsku, ističući da je arogancija evropskih sila još jednom pokazala da je na strani muslimana.

Dodik je, reagujući na optužbe na račun RS pred UN, kazao da je sednica bila sesija antisrpskog stava. On je istakao da je obraćanje bila zloupotreba govornice, ne samo od strane Šefika Džaferovića, već od svih onih koji su mu dozvolili da se obrati, ne postavljajući pitanje da li je on tu legitimno ili ne.

Političko Sarajevo zloupotrebilo je, smatraju predstavnici RS, diplomatsku mrežu i uspelo je u nameri da izdejstvuje da se Džaferović obrati. Predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija naglasio je tim povodom, da je osnovni razlog za sprečavanje njegovog nastupa to što je Srbin i što dolazi iz Srpske.

- A drugi razlog je pokušaj da se spreče članovi Saveta bezbednosti UN da čuju i drugu stranu koja će na fer i korektan način predstaviti stanje u BiH - kaže Tegeltija.

Prema rečima Radovana Kovačevića, savetnika srpskog člana Predsedništva, budući da je ambasador BiH u UN Sven Alkalaj odbio da SB prosledi Tegeltijinu notu, Dejtonski sporazum i Ustav BiH su u potpunosti porušeni.

- To je primer državnog udara - rekao je Kovačević za Pink.

Milorad Dodik, Foto D. Pozderović

Inače, predstavnica Velike Britanije na sednici SB Barbara Vudvord istakla je da je zabrinuta zbog postupaka nekih članova rukovodstva RS, posebno Dodika, čija je "pretnja ponovnim uspostavljanjem vojske RS i povlačanja iz drugih državnih institucija, te pokušaja inženjeringa de fakto secesije, opasna i riskira sukob". I predsedavajuća sednicom u UN Linda Tomas Grinfild iz SAD nije propustila da ukaže da, uprkos krivici sa obe strane, "nisu svi podjednako krivi".

ALBANSKO "NE" SREBRENICI

VLADAJUĆA većina u albanskom parlamentu odbacila je juče Rezoluciju o priznavanju genocida u Srebrenici koju je inicirao bivši premijer Salji Beriša.

On je posle glasanja optužio poslanike vlasti da su glasali po "nalogu Aleksandra Vučića":

- Zaboravili ste na krv 8.000 bosanskih muškaraca i dece i živote više od 100.000 Albanaca na Kosovu - kazao je Beriša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri