JELOVNIK ZA ONE SA NISKIM PRITISKOM: Tegobe koje izaziva hipotenzija mogu da se ublaže promenom načina ishrane

UKOLIKO ste često umorni, malaksali i patite od glavobolje nemojte odmah svu krivicu da pripišete aktuelnim vremenskim prilikama. Uzrok ovih stanja može da bude i nizak krvni pritisak ili hipotenzija.

ЈЕЛОВНИК ЗА ОНЕ СА НИСКИМ ПРИТИСКОМ: Тегобе које изазива хипотензија могу да се ублаже променом начина исхране

Foto: Depositphotos

Niske vrednosti srčanog i arterijskog pritiska veoma su rasprostranjene među mladim osobama, naročito ženskog pola.

Krvni pritisak zavisi od kvaliteta ishrane, načina života i svakako od gena. Zato svaka klasična dijeta za mršavljenje uvek obara pritisak, baš kao i dugotrajne vežbe pod manjim opterećenjem.

Nizak krvni pritisak može da bude uzrok i vrtoglavica, nelagodnosti u vratu, nesvestica, a prilikom penjanja na visinu i uzrok ozbiljnih poremećaja u ravnoteži. Ovi simptomi su pre svega posledica dotoka krvi u mozak.

Pre nego što započnete ovu dijetu, važno je da znate da sve što tog dana jedete striktno podelite u tri obroka - doručak, ručak i večera, kako bi organizam mogao pravilno da iskoristi energetske, gradivne i zaštitne materije. Unosite više jodirane soli sa hranom, a to podrazumeva pet do šest grama dnevno. U ishrani bi trebalo da budu zastupljene namirnice bogate kalijumom - nemasna mesa, mahunarke, leguminoze, semenke suncokreta, suvo voće, hrana iz mora i namirnice bogate vitaminom C. Koristite hladno ceđena biljna ulja umesto masti životinjskog porekla. Strogo izbegavajte prženje, posebno kad je reč o proizvodima životinjskog porekla.

Uz promenu režima ishrane, trebalo bi promeniti i neke navike u svakodnevnom funkcionisanju. Dobro je, recimo, započeti dan sa nekoliko dubokih udisaja u provetrenoj prostoriji. Izbegavajte dugo tuširanje toplom vodom.

Ponedeljak

Doručak: bareno jaje, kriška integralnog hleba, paradajz i parče manje masnog sira

Ručak: grašak sa piletinom i salata od povrća po izboru

Večera: kiselo mleko sa semenkama suncokreta

Utorak

Doručak: dva prepečena parčeta hleba sa namazom od humusa i manje masnom šunkom

Ručak: pasulj i salata od povrća po izboru, za užinu voće bogato vitaminom C

Večera: lignje na žaru sa salatom po izboru

Sreda

Doručak: palenta sa slanim sirom

Ručak: riba po izboru na žaru i salata od povrća po izboru, za užinu voće bogato vitaminom C

Večera: bareno jaje, parče hleba i paradajz salata

Četvrtak

Doručak: pahuljice sa suvim voćem i jogurtom

Ručak: boranija i salata od povrća po izboru, za užinu voće bogato vitaminom C

Večera: testenine sa mlevenim orasima i drugim orašastim plodovima po ukusu

Petak

Doručak: barena debrecina sa mesom po izboru, kačkavalj i paradajz salata

Ručak: juneća šnicla u sosu od pečuraka, za užinu voće bogato vitaminom C

Večera: sendvič sa pršutom i sirnim namazom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA DO KRAJA AVGUSTA: Tek nas čeka pakao i temperaturni rekordi - leto se ne predaje

DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA DO KRAJA AVGUSTA: Tek nas čeka pakao i temperaturni rekordi - leto se ne predaje

NAJNOVIJA vremenska prognoza evopskih stručnjaka za avgust pokazuje prohladniji početak meseca u centralnim delovima Evrope, ali se već nagoveštava povratak suptropskog grebena i novog talasa vrelog vremena. Usled prisustva niskog pritiska na severu kontinenta, stvaraju se uslovi za novi toplotni talas koji će pogoditi veći deo Evrope, piše Severe Weather Europe.

04. 08. 2025. u 20:19

Komentari (0)

KAKAV ŽREB! Crvena zvezda saznala protiv koga igra za plasman u Ligu šampiona!