VITAMINI ZA ODBRANU OD ZIME: 4 namirnice koje će vam sačuvati zdravlje

V.N.

25. 11. 2025. u 09:25

JESEN i početak zimskog perioda je vreme kada je ponuda povrća i voća nešto skromnija, ali to ne znači da u onim namirnicama koje su nam dostupne ne možemo da pronađemo dragocene vitamine (i minerale).

ВИТАМИНИ ЗА ОДБРАНУ ОД ЗИМЕ: 4 намирнице које ће вам сачувати здравље

Foto: Shutterstock

Među najkorisnijim, kako ističu nutricionisti, jesu korenasto povrće poput cvekle i šargarepe, kupus, slatki i posebno kiseli, turšija i neizostavni citrusi, kao najpopularniji izvor vitamina C.

To ne znači da treba preskakati brokoli ili jabuke, već da navedene namirnice treba jesti što češće.

Osim što ćete pažljivo birati šta vam je na meniju, da biste ostali zdravi, potrudite se da spavate dovoljno, kao i da budete fizički aktivni.

Citrusi

Limun, pomorandža, grejpfrut i mandarina obiluju vitaminom C, E, K, a tu su i vitamini B grupe, kao i minerali - kalcijum, magnezijum, cink, kalijum, koji je, između ostalog, zaslužan za dobar rad srca, fosfor, gvožđe, bakar.

Osim što osvežavaju, mogu i da odlože starenje, čuvaju tkiva, jačaju krvne sudove, kožu čine mekšom, a obilje antioksidanasa u citrusima ili agrumima vrlo uspešno jača imunitet.

Mada je njihov najpoznatiji sastojak, vitamin C, sinonim za sprečavanje i lečenje prehlade i gripa, on takođe uravnotežuje nivo holesterola, doprinosi čvrstini kostiju i zuba, a važan je i za zdravlje pluća i dobar vid.

Cvekla

Kod cvekle je najprisutniji vitamin C, te vitamini B1 i B2, kao i vitamin koji se vrlo retko može naći u biljnim namirnicama, a to je B12.

Ova namirnica sadrži i gvožđe, kalijum, kalcijum, natrijum, fosfor, magnezijum, mangan, jod, bakar, fluor, sumpor, brom, litijum i stroncijum.

Koren cvekle bogat je ugljenim hidratima, naročito saharozom, prirodan je "lek" za imunitet, krvnu sliku, rad creva, normalizuje krvni pritisak, leči anemiju i povišen holesterol.

Kupus

Kupus je izuzetan izvor vitamina C, obiluje hranljivim vlaknima, a sadrži i magnezijum, kalcijum, mangan, folate, vitamine A, B1, B2 i B6, kalijum, omega-3 masne kiseline, kao i fitohemikalije indol i sulforafan.

Efikasan je u lečenju čira na želucu, čisti organizam od toksina, smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, pomaže kod reumatizma i problema sa kožom. Kupus je, inače, jedna od retkih namirnica koja je zdravija kisela nego sveža, jer ima veću nutritivnu vrednost, pre svega probiotske bakterije.

Šargarepa

Šargarepa sadrži beta-karoten, mnoštvo vitamina, kao što su A, C, B1, B2, B3, B6, B9, E i K, kao i minerale: kalijum, magnezijum, gvožđe, kalcijum, fosfor.

Predstavlja izvor ugljenih hidrata i vlakana. Poseduje i mnoga lekovita svojstva, idealna je kod problema sa cirkulacijom, visokim krvnim pritiskom, kardiovaskularnim oboljenjima, varenjem, konstipacijom, dijarejom, karijesom.

(Informer)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

CRVENA ZVEZDA ODSTRANILA NEMANJU RADONJIĆA IZ TAKMIČARSKOG TIMA! Vri na Marakani!