NAUČNICI UTVRDILI KAKO DA KORISTITE POPULARNE UREĐEJE: Šta se dešava sa hranom kada je zagrejete u mikrotalasnoj

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

03. 11. 2025. u 22:33

ČESTO podgrevamo obrok na poslu ili večeru kod kuće u mikrotalasnoj, ali šta se zapravo dešava sa hranom kada je stavimo u ovaj uređaj?

НАУЧНИЦИ УТВРДИЛИ КАКО ДА КОРИСТИТЕ ПОПУЛАРНЕ УРЕЂЕЈЕ: Шта се дешава са храном када је загрејете у микроталасној

Foto Shutterstock

Dugo je vladalo mišljenje da su ovi uređaji štetni po hranu, ali kada se koriste pravilno, oni ipak mogu biti korisni, a istovremeno čuvaju većinu hranljivih materija.

Uprkos višedecenijskoj popularnosti mikrotalasnih pećnica, mnogi se i dalje pitaju kako one utiču na hranu i da li su zaista bezbedne za upotrebu. Da bi se razjasnile ovakve dileme, dovoljno je znati nekoliko činjenica - jedna od najvažnijih je da mikrotalasne pećnice ne menjaju značajno hranljivu vrednost hrane, što je upravo ono što mnoge brine.

 

ELEKTRIČNA ENERGIJA PROIZVODI ELEKTROMAGNETNE TALASE

Magnetron u mikrotalasnoj rerni koristi električnu energiju da generiše mikrotalase. Ovi talasi uzrokuju da čestice u hrani vibriraju, što stvara toplotu i kuva hranu.

MOLEKULI VODE NAJVIŠE APSORBUJU MIKROTALASNU ENERGIJU

Drugim rečima, hrana sa visokim sadržajem vode zagreva se brže, a i masti, šećer i drugi molekuli mogu apsorbovati mikrotalase, što znači da se različiti sastojci zagrevaju različitom brzinom.

 

PROVODLjIVOST ZAGREVA HRANU

Jela se pripremaju u mikrotalasnoj pećnici kondukcijom - u tom procesu, hrana se kuva spolja ka unutra, jer se toplota prenosi sa vrućih spoljašnjih slojeva na sredinu.

 

MOŽE PROMENITI TEKSTURU ODABRANIH NAMIRNICA

Zagrevanje u mikrotalasnoj pećnici menja teksturu određene hranu. Na primer, voda u hrani se pretvara u paru, povrće i hrana sa mnogo vode mogu omekšati, dok se druga hrana može osušiti, ako se previše zagreva. Ipak, kada se pravilno koriste, mikrotalasne pećnice pomažu u očuvanju hranljivih materija u hrani. Takođe povećavaju količinu istih, uključujući skrob i antioksidante. Generalno, mikrotalasne pećnice se smatraju bezbednim i praktičnim, piše Veri vel helt.

DA LI KUVANjE U MIKROTALASNOJ MENjA HRANLjIVU VREDNOST HRANE

Hranljiva vrednost hrane može se promeniti u zavisnosti od načina kuvanja, međutim, stepen te promene zavisi od same hrane i metoda kuvanja. Kuvanje u mikrotalasnoj bolje čuva hranljive materije u poređenju sa drugim metodama. Jedna studija je pokazala da ovakvo kuvanje povrća bolje čuva vitamin C nego blanširanje ili kuvanje u vodi. Drugim rečima, spremanje jela u mikrotalasnoj ne uzrokuje značajan gubitak hranljivih materija i u nekim slučajevima, može čak povećati hranljivu vrednost određene hrane.

KAKO BEZBEDNO KORISTITI MIKROTALASNU RERNU

Kao i kod drugih metoda spremanja jela, kuvanje u mikrotalasnoj mora se pravilno obavljati kako bi hrana bila bezbedna.

Priprema u ovom uređaju može dovesti do nejednake temperature hrane, što omogućava rast potencijalno štetnih bakterija. Zbog toga je važno proveriti temperaturu hrane, na primer termometrom, i osigurati da je dostigla odgovarajuću vrednost.

Ne smeju se zagrevati sva jela ili posude u mikrotalasnoj rerni. Metalni predmeti, aluminijumska folija i slični materijali mogu izazvati probleme, a neka hrana, poput sirovog povrća, voća ili hot-dogova, može stvoriti varnice.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - ŠAMPIONI U FOKUSU: Anđela Vuković - Radoznalost je njena supermoć

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKAV OBRT! Predrag Mijatović pronašao neočekivano rešenje za trenera Partizana?