ZA VRELE LETNJE DANE: Uz ovaj trik ohladićete piće za manje od pola sata i to bez frižidera
NIŠTA ne može upropastiti dobar letnji provod kao topli napici. Srećom, postoji jednostavan trik uz pomoć koga se piće ohladi za svega 30 minuta.

Foto Pixabay free images
Topliji (i suvi) dani koje smo svi jedva čekali konačno dolaze, a znači i da ćemo više vremena provoditi na otvorenom, družeći se sa prijateljima i članovima porodice uz muziku, dobar roštilj i - poneko pivo ili drugo (alkoholno) piće. Kako napitke ohladiti do idealne temperature kada blizu nemamo frižider ili zamrzivač?
KAKO NAJBRŽE OHLADITI PIĆE
Najbrži način za hlađenje napitaka ne podrazumeva da imate nekakav super moderan rashladni uređaj - sve što vam je potrebno jeste par litara obične vode sa česme, kibla (ili plastična kanta), kesa leda, koju možete kupiti na gotovo svakoj pumpi ili napraviti kod kuće, i - malo soli, pokazalo je naučno istraživanje o kome je pisao Dejli Mejl.
U vodu treba sasuti led, a zatim dodati i so i sve to dobro izmešati. Zahvaljujući soli, voda će postati gušća i imati nižu temperaturu mržnjenja - drugim rečima, voda će biti u tečnom stanju, a njena temperatura ispod nule, pa će se i piće mnogo brže hladiti. Osim toga, ovako slana voda će se i sporije zagrevati, a znači da će i piće duže biti hladno.
POLA SATA U "ČAROBNOJ SMESI" I PIĆE JE SAVRŠENO OHLAĐENO
Do ovog zaključka koji će mnogima koristiti tokom leta naučnici su došli nakon što su testirali nekoliko načina hlađenja pića - od stavljanja u običnu, hladnu česmovaču, preko stavljanja pića u vodu sa ledom, pa sve do držanja napitaka u frižideru ili zamrzivaču. Brojke koje pokazuju koliko se piće brzo hladilo govore više od reči.
U hladnoj vodi piće se za par minuta ohladilo za 2,5 stepeni, dok je za isto vreme na donjoj polici frižidera njegova temperatura sa 20 stepeni (koliko je bilo u početku) opala na 16,9. Na srednjoj polici se piće nešto brže hladi, ali je ubedljivo najbrže ohladiti ga u vodi sa ledom i solju - za svega pola sata temperatura je sa 20 stepeni pala na 1,6!
MNOGI NAPICI SU ZAISTA UKUSNIJI KADA SU HLADNI
Među napicima koji su zasigurno ukusniji kada su hladni "kao taština duša" svakako jeste pivo - pri niskim temperaturama, alkohol u pivu formira piramidalne oblike oko molekula vode, što doprinosi boljem ukusu. U idealnom slučaju, pivo bi trebalo servirati na temperaturi do 3 stepena Celzijusa, kako bi se otvorile njegove ukusne note.
Obično se i kokteli služe dobro ohlađeni i na ledu, jer su tada ukusniji, a važi i pravilo da se bela vina serviraju rashlađena, kao i šampanjac. Čak su i bezalkoholna pića njačešće ukusnija kada su hladna (posebno ako su ona gazirana), a mnogi čak ni vodu ne vole da piju sobne temperature.
(rt.rs)
BONUS VIDEO - PONUDA NA SAJMU AUTOMOBILA: Pogledajte kako izgledaju novi modeli
Preporučujemo

STRUČNjACI UPOZORAVAJU: Veštačka inteligencija isuviše lako podleže manipulacijama
26. 05. 2025. u 00:00

VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI: Ove zdrave namirnice izbegavajte pre spavanja
25. 05. 2025. u 00:00

SKANDAL U BRITANIJI, PORODICE U ŠOKU: Direktorka mrtvačnice gledala crtani film sa mrtvim bebama u svojoj kući
EJMI Apton (38), osnivačica udruženja Florrie’s Army u Lidsu u Engleskoj, našla se u centru velike afere nakon što su roditelji preminule dece otkrili da su tela njihovih beba držana u njenoj kući umesto u mrtvačnici.
27. 08. 2025. u 17:50

OVO JE DETALjAN SPISAK NAMIRNICA KOJIMA ĆE PASTI CENA: Nove ekonomske mere važne za građane
PRESEDNIK Srbije Aleksandar Vučić istakao je juče prilikom izlaganja o smanjenju marži na kućnu hemiju i prehrambene proizvode, a u okviru predstavljanja novih ekonomskih mera za građane, da sniženje koje će uslediti kao posledica ograničenja trgovačkih marži obuhvata 3000 proizvoda iz 23 grupe.
25. 08. 2025. u 13:15

Nasledio kuću, ispod nameštaja našao SKRIVENO BLAGO koje vredi milione evra
FRANCUZ koji je nasledio kuću od preminulih rođaka otkrio je neverovatnu riznicu zlatnih novčića i poluga vrednih nekoliko miliona evra. Blago je bilo jako dobro sakriveno ispod nameštaja i u kupatilu.
31. 08. 2025. u 14:26
Komentari (0)