VELIKO NAUČNO OTKRIĆE: Otkrivena nova vrsta dinosaurusa (FOTO/VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

27. 04. 2024. u 22:12

ARGENTINSKI paleontolozi objavili su da su otkrili novu vrstu dinosaurusa, nazvanu Čakisaurus nekul, koja je živela pre oko 90 miliona godina na području današnje Patagonije.

ВЕЛИКО НАУЧНО ОТКРИЋЕ: Откривена нова врста диносауруса (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Z. Gligorijević

Čakisaurus nekul je dinosaurus srednje veličine i biljojed, a fosil je pronađen u prirodnom rezervatu Pueblo Blanko, u južnoj provinciji Rio Negro, gde su prethodno pronađeni mnogobrojni ostaci drugih dinosaurusa, sisara i riba.

Smatra se da je najveći Čakisaurus dostigao veličinu od tri metra dužine i 70 centimetara visine, a nove studije ukazuju na to da ova vrsta dinosaurusa brzo trčala i imala rep neobično zakrivljen nadole, navodi Rojters.

Rodrigo Alvarez, autor studije o ovoj vrsti, rekao je da se radi o dvonožnom dinosaurusu a njegov koautor Sebastijan Rosadilja objasnio je da je Čakisaurus imao jake zadnje udove i da je repom mogao da manevriše u stranu i tako održava balans kada trči.

Tim argentinskih paleontologa je, uz podršku Nacionalnog geografskog društva, prvobitno pronašlo ostatke ove vrste 2018. godine, ali su svoje otkriće objavili nedavno u časopisu „Cretaceous Research“.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REŠILA DA PROGOVORI! Zbog nje je himna Rusije intonirana u Beogradu, pa odjednom prekinuta - evo šta šampionka Evrope sad kaže o tome (VIDEO)